Tuesday, October 21, 2008

Προς αυστηρότερη εποπτεία τραπεζών

Προς αυστηρότερη εποπτεία τραπεζών


Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία εισηγείται μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο την αποφυγή παρόμοιων οικονομικών κρίσεων όπως αυτή που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο, τέθηκε προς συζήτηση σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις πτυχές της πρόνοιας, ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης οδηγίας η οποία αφορά όλα τα κράτη μέλη είναι «η βελτίωση των προνοιών για καλύτερη εποπτεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα στις τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις πρόνοιες που αφορούν τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών, κυρίως στη διατραπεζική αγορά, (όταν δηλαδή δανείζει ή καταθέτει μια τράπεζα στην άλλη). Παράλληλα, ρυθμίζονται και τα θέματα που αφορούν την τιτλοποίηση απαιτήσεων στα λεγόμενα securitization προϊόντα».

Από αυτά τα προϊόντα δόθηκε το έναυσμα της κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε ο κ. Καλοζώης, για να προσθέσει ότι «η συγκεκριμένη οδηγία η οποία αφορά τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και ενάμιση χρόνο πριν ξεσπάσει η κρίση».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε μια οδηγία την οποία έχει υιοθετήσει και η Κύπρος και αφορά την εποπτεία των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων, με τη δημιουργία των λεγόμενων κολεγίων των εποπτικών αρχών με ενισχυμένο το ρόλο της χώρας προέλευσης του χρηματοοικονομικού ιδρύματος.

Επιπλέον, μια άλλη πρόνοια που εισάγεται, σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η εναρμόνιση των κριτηρίων για την αποτίμηση της ποιότητας των λεγόμενων υβριδικών προϊόντων (παράγωγα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας όσον αφορά το ρίσκο τους) γι’ αυτό χρειάζεται ειδική ρύθμιση ώστε να χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια για να θεωρούνται ότι συγκαταλέγονται στα συνολικά ίδια κεφάλαια μιας τράπεζας.

Στην υπό συζήτηση οδηγία που τροποποιεί τις οδηγίες 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ, η Επιτροπή προτείνει τον περιορισμό όλων των διατραπεζικών ανοιγμάτων στο 25% των ιδίων κεφαλαίων ή εναλλακτικό όριο €150 εκ., αναλόγως του ποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο.

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Εποπτικών Αρχών Συνεργατικών Εταιρειών, ο κ. Δώρος Κακουλής επεσήμανε ότι σκοπός της οδηγίας είναι η προστασία κυρίως των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν διεθνή παρουσία στην ΕΕ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στην παρούσα φάση δεν αφορά τα συνεργατικά ιδρύματα διότι δεν έχουν διασυνοριακές δραστηριότητες».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Δήμητρα Βαλιαντή, η οποία επεσήμανε ότι «το τραπεζικό τοπίο αλλάζει συνεχώς με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αλλάζει και το σύστημα εποπτείας».

«Τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με την ΚΤ και την ΕΚΤ μελετούμε διάφορα μοντέλα εποπτείας», πρόσθεσε και συμφώνησε με τις πρόνοιες της οδηγίας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές αποδέχθηκαν εισήγηση του βουλευτή ΔΗΣΥ Χρίστου Στυλιανίδη, ότι «επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα η συνέχιση της συζήτησης να πραγματοποιηθεί σε κοινή συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χαρίλαου Σταυράκη».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |