Tuesday, October 21, 2008

ΦΠΑ οικοπέδων σε δύο μήνες

ΦΠΑ οικοπέδων σε δύο μήνες


Με ΦΠΑ 15% θα επιβαρύνεται από την 1η Ιανουαρίου η αγορά οικοπεδοποιήσιμης γης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να παραχωρήσει άλλη παράταση πέραν του ενός χρόνου που έλαβε ντε φάκτο η Κύπρος. Η επικείμενη επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα, που ανακοινώθηκε σήμερα στη Βουλή από λειτουργό του Υπ. Οικονομικών, έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά και λόγω της κρίσης που φαίνεται να υπάρχει στην ευρύτερη αγορά ακινήτων. Η προοπτική της νέας αυτής φορολογίας ενίσχυσε σήμερα τις πολιτικές αντιδράσεις για το ύψος των φορολογιών που υπάρχουν στα ακίνητα.

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης είπε πως η αύξηση του κόστους γης – που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με το ΦΠΑ – είναι η βασική αιτία για τη μεγάλη αύξηση του κόστους για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τοφαρίδης επεσήμανε ότι «η επιβολή του ΦΠΑ 15% στην αγορά οικοδομών από το Μάιο του 2004 είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει μεν τα έσοδα του κράτους από τα ακίνητα, αλλά και να επιφέρει και την ανάλογη αύξηση στο κόστος των οικοδομών γενικότερα».

Ο κ. Τοφαρίδης σημείωσε, επίσης, ότι «η επιβολή 15% ΦΠΑ στα οικόπεδα που έπεται θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της κατοικίας».

Επιπλέον, υπέδειξε ότι η αύξηση των μεταβιβαστικών τελών, τα οποία έχουν πενταπλασιαστεί, ανεβάζουν το κόστος και ανέφερε ενδεικτικά: «Για ένα σπίτι που το 1999 η τιμή του ήταν €120 χιλ. πληρώνονταν €4.270 τέλη μεταβίβασης, σήμερα για το ίδιο σπίτι το οποίο στοιχίζει €400 χιλ. πληρώνονται €25.300 τέλη».

Ακόμη, απαρίθμησε μια σειρά παραγόντων που ανεβάζουν το κόστος της κατοικίας, όπως οι τιμές των καυσίμων η οποία ανεβάζει το κόστος των υλικών περίπου 5% ετησίως, ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών που ανέρχεται στο 20% επί των κερδών ,η μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης σύμφωνα με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Καθώς, επίσης, και οι απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, «καθυστερήσεις στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, πιστοποιητικών τελικής έγκρισης και τίτλων ιδιοκτησίας μέχρι και δέκα χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να επιβαρύνονται με έξοδα και τόκους και να αυξάνουν μέχρι και 80% της αρχικής επένδυσης», επεσήμανε ο κ. Τοφαρίδης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της πολεοδομίας Χριστόδουλος Κτωρίδης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2010. Μια βασική παράμετρος της μελέτης είναι, όπως επεσήμανε ο κ. Κτωρίδης, «τα κίνητρα που θα δοθούν για αξιοποίηση των αδρανούντων οικοπέδων που μόνο στη Λευκωσία σήμερα υπάρχουν 3,5 χιλιάδες κενά οικόπεδα».

Ο κ. Κτωρίδης αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αξιοποίηση γης που βρίσκεται σε περίκλειστους χώρους. «Υπάρχουν τεράστιες περιοχές που δεν αναπτύσσονται διότι είναι εγκλωβισμένες σε περίκλειστους χώρους», υπέδειξε.

Συνεχίζοντας, απέρριψε ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδομικών αδειών και διεκπεραιώσεις των εργασιών στο κτηματολόγιο, επικαλούμενος τις συνοπτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Από τις 9,5 χιλ. υποθέσεις που είχαμε σε εκκρεμότητα από τον περασμένο χρόνο σήμερα κατέβηκαν στις 6 χιλ.».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που για την πρώτη κατοικία επιβαρύνεται ο Κύπριος πολίτης πέραν του 30% του κόστους απόκτησης της κατοικίας». Ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε, επίσης, το κράτος να επιδείξει την ανάλογη στεγαστική ευαισθησία, ειδικότερα τις δύσκολες συνθήκες που διανύουν και να προχωρήσει στην αποφόρτιση από τα ψηλά μεταβιβαστικά τέλη την πρώτη κατοικία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον εθνικό πλούτο, όπως χαρακτήρισε, το συντελεστή δόμησης. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση του συντελεστή δόμησης μπορεί να επιφέρει:

• επιπρόσθετη ανάπτυξη στην οικονομία της Κύπρου

• επέκταση του κοινωνικού κράτους

• αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων

• ανάπτυξη ενός αποδοτικού δικτύου μέσων μαζικών μεταφορών

• τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών των ακινήτων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των γραφείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαμερισμάτων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας ζήτησε «την μεταφορά συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες περιοχές». «Ο συντελεστής αυτός», επεσήμανε, «θα δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να έχουν οικονομικό όφελος, ενώ θα επιδρά θετικά και στη μείωση των τιμών των ακινήτων».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |