Monday, August 31, 2009

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό- ''Βουτιά'' 4,4%

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό- ''Βουτιά'' 4,4%

Κάτω από τα 70 δολάρια υποχωρεί το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου και της πτώσης των κεφαλαιαγορών της Κίνας, παράγοντες που θεωρούνται ως ανασταλτικοί για την πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού διαμορφώνεται στα 69,61 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας «βουτιά» της τάξεως του 4,41%. Για τον μήνα Αύγουστο όμως τα συμβόλαια του αργού βρίσκονται κατά 1,1% υψηλότερα, οδεύοντας για την έκτη μηνιαία ανοδο σε διάστημα επτά μηνών. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent υποχωρούν κατά 3,4% στα 70,35 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική ήταν η επιρροή στη διαμόρφωση των τιμών του αργού η πτώση κατά 6,7% που σημείωσε το χρηματιστήριο της Shanghai Composite Index, στον απόηχο της είδησης ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολύ τις χορηγήσεις. Από τις 4 Αυγούστου, το χρηματιστήριο της Κίνας έχει υποχωρήσει κατά 20%, δίνοντας σημάδια bear market.

reporter.gr

Fitch: "Ενδείξεις ζωής" για την καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ

Fitch: "Ενδείξεις ζωής" για την καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ


“Σημάδια ζωής” εμφάνισε η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησαν οι ζημιές από πιστωτικές κάρτες, δίνοντας τέλος στο σερί απωλειών-ρεκόρ των τελευταίων πέντε μηνών, ανέφερε η Fitch Ratings.

“Αναμένουμε ακόμη να δούμε αξιόλογη βελτίωση όσον αφορά τις εκκρεμούσες οφειλές, την ατομική χρεοκοπία αλλά και την γενική κατάσταση στον τομέα απασχόλησης προτού οι ζημιές επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα”, σχολιάζει ο Michael Dean της Fitch.

“Προς το παρόν, εκτιμούμε πως οι επιβαρύνσεις θα διατηρηθούν στα αυξημένα αυτά επίπεδα τους ερχόμενους μήνες”, πρόσθεσε.

Ο δείκτης Prime Credit Card Chargeoff της Fitch υποχώρησε στο 10,55% τον Ιούλιο από 10,79% τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 20% στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών

ΗΠΑ: Πτώση 20% στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών

Κατά 20% υποχώρησαν οι πωλήσεις του κλάδου των ασφαλειών ζωής το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ, αφού τα φυσικά πρόσωπα αποφεύγουν τις επενδύσεις που σχετίζονται με χρεόγραφα. Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ένωση LIMRA International. Οι ασφαλιστικές εταιρείες Lincoln National και Genworth Financial σημείωσαν τις μεγαλύτερες ζημιές πέρσι, αφού οι επενδυτές μείωσαν τις τοποθετήσεις τους εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα προϊόντα που σχετίζονται με χρεόγραφα, σύμφωνα με τη LIMRA. Γι΄ αυτό το λόγο η διάχυση των επενδύσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποχωρήσει.

reporter.gr

Πουλά 1,3 δισ. δολάρια portfolio πιστωτικών καρτών η Citigroup

Πουλά 1,3 δισ. δολάρια portfolio πιστωτικών καρτών η Citigroup

Την πώληση 1,3 δισ. δολαρίων κεφαλαίων πιστωτικών καρτών ανακοίνωσε η Citigroup, στην προσπάθεια της να συγκεντρώσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έχει λάβει από την κυβέρνηση. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν από την τράπεζα, αλλά η Citi θα εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα portfolios μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2010, όταν και θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα.Η Citi ανέφερε ότι πούλησε το σύνολο των δικαιωμάτων σε τρία portfolios πιστωτικών καρτών της Βόρειας Αμερικής. Τα portfolios ήταν μέρος της Citi Holdings, η οποία συμμετέχει στους βραχίονες που πουλά ή αναδιοργανώνει η τράπεζα.

reporter.gr

BOCY: Κέρδη €148 εκ. το εξάμηνο

BOCY: Κέρδη €148 εκ. το εξάμηνο


Στα €148 εκ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου το εξάμηνο του 2009 έναντι €244 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 39% αλλά ξεπερνώντας κατά €12 εκ. τις προβλέψεις των αναλυτών. Η ετήσια μείωση της κερδοφορίας εξαμήνου αποδίδεται στην αύξηση των επισφαλειών όπως των λειτουργικών και μισθολογικών εξόδων.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το δεύτερο τρίμηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 34% στα €85 εκ. από €63 εκ. το πρώτο τρίμηνο. Η βελτίωση σε τριμηνιαία βάση αποδίδεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων.

Θετική συνεισφορά στα κέρδη του Συγκροτήματος είχαν οι εργασίες κυρίως στην Κύπρο. Τα κέρδη, μετά τη φορολογία στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €141 εκ., ενώ στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €7 εκ.

Μικρότερη συνεισφορά στα κέρδη είχαν οι εργασίες του Συγκροτήματος σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €6 εκ. και €1 εκ. αντίστοιχα. Στη Ρουμανία και την Ουκρανία τα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €5 εκ. και €2 εκ. αντίστοιχα.

Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο 2009 σημείωσαν κέρδη πριν τις προβλέψεις €12 εκ. ενώ μετά τις αυξημένες προβλέψεις και τη φορολογία παρουσίασαν ζημιά €13 εκ.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 1% το εξάμηνο στα €388 εκ. από €383 εκ. Σε τριμηνιαία βάση, ανήλθαν σε €207 εκ. σημειώνοντας αύξηση 14%.

Η βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους οφείλεται στην αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, που το δεύτερο τρίμηνο 2009 έφθασε το 2,36% σε σχέση με 2,13% για το πρώτο τρίμηνο 2009.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια αύξηση 9% και ανήλθαν σε €111 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2009 σε σχέση με €102 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2008. Το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθαν στα €57 εκ. σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €28 εκ. σε σχέση με €16 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2008. Η αύξηση, οφείλεται κυρίως σε κέρδη από συναλλαγές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου. Σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκαν στα €8 εκ. από €20 εκ.(-63%).

Η τράπεζα κατέγραψε το εξάμηνο του 2009 κέρδη €18 εκ. από διάθεση και μεταβολή στην εύλογη αξία χρηματοοικονομικών μέσων από €9 εκ. πέρσι ενώ το δεύτερο τρίμηνο κέρδη €20 εκ. έναντι ζημιών €2 εκ. το πρώτο τρίμηνο.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €31 εκ. από €30 εκ. πέρσι.

Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν το εξάμηνο του 2009 στα €4 εκ. από €23 εκ. πέρσι ενώ σε τριμηνιαία βάση παρέμειναν στα €2 εκ.

Το σύνολο των εσόδων του Συγκροτήματος ανήλθε στα €580 εκ. το εξάμηνο έναντι €563 εκ. πέρσι (+3%).



Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το πρώτο εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €324 εκ. από €246 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32% κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων προσωπικού και λειτουργικών εξόδων από την επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα και στις νέες αγορές. Αίσθηση προκαλεί και η αύξηση 21% του κόστους στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το Συγκρότημα έχει αυξήσει το δίκτυο καταστημάτων του από 334 το πρώτο εξάμηνο 2008 σε 583 το πρώτο εξάμηνο 2009 και το προσωπικό αυξήθηκε από 7.600 σε 12.020 άτομα για τις αντίστοιχες περιόδους. Η αύξηση των εξόδων σε ετήσια βάση εξαιρουμένης της Uniastrum ανέρχεται σε 11%.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €201 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών στη Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ελλάδα. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στο μισθολόγιο της Κύπρου.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τη χρέωση για προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο 2009 στα €96 εκ. από €26 εκ. πέρσι λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη μερική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Παρά την εν λόγω αύξηση, η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων του Συγκροτήματος συγκρατήθηκε στο 0,76% (2008: 0,41%) των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση). Σύμφωνα με την Τράπεζα το ύψος των προβλέψεων, αντικατοπτρίζει τόσο την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Χορηγήσεις-καταθέσεις

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2009 ανήλθαν σε €25,31 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14%. Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2009 σε €28,59 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14% και μικρή αύξηση 2% από το τέλος του 2008.

Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες που είχε θέσει για το έτος 2009 το Συγκρότημα βελτίωσε την κεφαλαιακή του επάρκεια, με το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων να ενισχύεται σε 11,1% και το δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,5%.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκ. και €400 εκ.

«Η επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανταποκρίνονται στους στόχους που είχε θέσει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και αποδεικνύουν έμπρακτα τη συνέπεια και αξιοπιστία του στην υλοποίηση της στρατηγικής του», δήλωσε ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Θεόδωρος Αριστοδήμου.

«Οι επιτυχημένοι σχεδιασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου ανεβάζοντας τον δείκτη πρωτοβάθμιου κεφαλαίου στο 11.1% και το συνολικό δείκτη στο 12.4%, ο οποίος μαζί με τον υψηλό δείκτη ρευστότητας του Συγκροτήματος (89%), κατατάσσονται μέσα στους υψηλότερους δείκτες των Ευρωπαϊκών τραπεζών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Ανδρέας Ηλιάδης.

stockwatch.com.cy

Disney: Εξαγοράζει την Marvel Entertainment έναντι 4 δισ. δολ.

Disney: Εξαγοράζει την Marvel Entertainment έναντι 4 δισ. δολ.


Στην εξαγορά της Marvel Entertainment προχωρά η Disney έναντι 4 δισ. δολαρίων, με το πακέτο πληρωμής να περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger σημείωσε ότι “προσθέτοντας την Marvel στο μοναδικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων της Disney εμφανίζονται σημαντικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”.

Οι μέτοχοι της Disney θα λάβουν συνολικά 30 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και επιπρόσθετα σχεδόν 0,745 μετοχές της Disney για κάθε μετοχή της Marvel.

Βάσει της συμφωνίας η Disney θα αποκτήσει την κυριότητα της Marvel, συμπεριλαμβανομένων των 5.000 χαρακτήρων της, μεταξύ των οποίων οι Fantastic Four, Spider-Man, X-Men, The incredible Hulk και Iron Man, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε πολύτιμες μορφές καθώς έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Ο Ike Perlmutter, διευθύνων σύμβουλος της Marvel, θα συνεχίσει να επιβλέπει τα περουσιακά στοιχεία της Marvel ενώ θα συνεργάζεται με τους διοικητικά στελέχη της Disney μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση τους.

capital.gr

Baker Hughes to Buy BJ Services for $5.5 Billion

Baker Hughes to Buy BJ Services for $5.5 Billion

Aug. 31 (Bloomberg) -- Baker Hughes Inc., the world’s third-largest oilfield-services provider, agreed to buy BJ Services Co. for $5.5 billion to expand its unconventional natural-gas, deepwater and pressure-pumping businesses.

The price represents a 16 percent premium to BJ Services’ stock price on Aug. 28 and will leave BJ stockholders owning about 27.5 percent of Baker Hughes’s outstanding shares, Houston-based Baker Hughes said in a statement today. BJ Services shareholders will receive 0.40035 share of Baker Hughes’s stock and a cash payment of $2.69 a share.

The addition of BJ Services, also based in Houston, will help Baker Hughes “compete for the growing large integrated projects by incorporating pressure pumping into our product offering,” Baker Hughes Chief Executive Officer Chad Deaton said in the statement. Pressure pumping is expected to account for about 20 percent of the combined company’s revenue, compared with less than 1 percent for Baker Hughes last year.

“The biggest part of BJ’s business is not an overlap with Baker,” said Philip Weiss, an analyst at Argus Research in New York who has a “hold” rating on the companies and doesn’t own their shares. “For BJ, it makes a lot of sense because I thought that it was kind of a disadvantaged player in this environment.”

Weiss said it appears that the valuations are “reasonable,” although he noted that BJ Services had climbed 32 percent this year in New York trading before today.

Pressure Pumping

BJ Services is the third-largest provider of so-called pressure pumping services, whereby slurry, often sand and water, is injected into a well to stimulate production. Unconventional- gas plays are those such as shale formations, which require horizontal drilling to break up rock.

The acquisition will add to earnings in 2011, Baker Hughes said. The company said it expects to realize cost savings of about $75 million in 2010 and $150 million in 2011.

Goldman, Sachs & Co. advised Baker Hughes on the deal. BJ Services was advised by Greenhill and Co. Baker Hughes’s board will be expanded to include two of BJ Services’ board members.

Baker Hughes fell 3.6 percent to $36.70 in pre-market trading. BJ Services rose 11 percent to $17.12. The companies said the deal could close as soon as the end of this year.

Halliburton Co. and Schlumberger Ltd., both based in Houston, are the largest oilfield-service providers.

(The companies started a conference call to discuss the deal at 8:30 a.m. New York time. To listen, dial +1-877-382- 1760.)

bloomberg

ΗΠΑ: Προς πτώχευση η Freedom Communications Inc.

ΗΠΑ: Προς πτώχευση η Freedom Communications Inc.

Ολοένα πιο αισθητές γίνονται οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και στον κλάδο των ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Freedom Communications Inc. να ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Για περισσότερες από επτά δεκαετίες, ο όμιλος Freedom βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Όιλς με εισόδημα που ξεπερνά τα 700 εκατ. δολάρια. Στη Freedom ανήκει η Register καθώς και 30 ακόμη ημερήσιες εφημερίδες και οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί. Το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου εξαγοράστηκε το 2004 από την Blackstone Group και την Providence Equity Partners έναντι 460 εκατ. δολαρίων.

Ο λόγος που οδήγησε σε τέλμα τη Freedom, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, η πτώση των διαφημιστικών εσόδων τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

naftemporiki

Αυξάνουν τιμή στόχο για Marfin Citigroup και Deutsche Bank

Αυξάνουν τιμή στόχο για Marfin Citigroup και Deutsche Bank

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους της Marfin η Citigroup και αυξάνει την τιμή στόχο στα 3,25 ευρώ από 3 ευρώ. Σημειώνει πως τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Ο οίκος αύξησε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2010-11 κατά 10-15% περίπου λόγω των καλύτερων των εκτιμήσεων καθαρών εσόδων από τόκους.
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση διακράτησης για τη μετοχή και αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,7 ευρώ από 2,6 ευρώ. ισχυρή χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της τράπεζας και αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή. Σημειώνει μάλιστα πως η μετοχή είναι η φθηνότερη από τις τράπεζες που παρακολουθεί. Για το 2009 αύξησε 14% τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή. Τώρα περιμένει 0,19 ευρώ.

reporter.gr

Στο "στόχαστρο" των ΗΠΑ και άλλες ελβετικές τράπεζες;

Στο "στόχαστρο" των ΗΠΑ και άλλες ελβετικές τράπεζες;


H UBS μπορεί να έχει διευθετήσει τις αστικές ευθύνες της με τις αμερικανικές αρχές, αλλά και άλλες τράπεζες της Ελβετίας θα μπορούσαν να είναι τώρα ο στόχος των σκληρών μέτρων της Αμερικής σχετικά με τη φοροδιαφυγή. Σε μια συνέντευξη στις 27 Αυγούστου στο Bloomberg, ο Michael Ambuehl, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης φορολογικής αντιπαράθεσης, είπε πως η αμερικάνικη εφορία, η IRS, μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή της σε Αμερικανούς πελάτες των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελβετίας.

"Είναι πιθανό να ζητήσει η IRS περισσότερα στοιχεία για Αμερικανούς σε άλλες τράπεζες της Ελβετίας," είπε στο Bloomberg. Όμως, πρόσθεσε πως η κλίμακα ενδεχόμενης άσκηση ποινικής δίωξης θα είναι "αμφίβολη", επειδή η UBS παραμένει η μόνη ελβετική τράπεζα που δήλωσε ενοχή στο οτι βοήθησε τους Αμερικανούς πελάτες της να αποφύγουν φόρους των ΗΠΑ.

Το γεγονός πως οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυνηγήσουν και άλλες τράπεζες είναι κατανοητό. Μετά από μια διπλή νίκη επί της UBS - μία φορά με την ποινική δίωξη, και πάλι στις 19 Αυγούστου με την αστική απόφαση - το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει το πλεονέκτημα. Η πιθανότητα για περαιτέρω απαγγελίες κατηγοριών, όμως, θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην υπόθεση της UBS υπήρχαν κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Όταν ο πρώην τραπεζίτης της UBS Bradley Birkenfeld συνελήφθη για κατηγορίες φοροδιαφυγής την προηγούμενη χρονιά, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ήταν σε θέση να οικοδομήσουν μια υπόθεση εναντίον της τράπεζας και των πελατών της. Αν δεν συμβεί κάτι παρόμοιο με άλλους οργανισμούς της Ελβετίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να δυσκολευτεί να διασπάσει τους φημισμένους μυστικοπαθείς τραπεζικούς νόμους της χώρας.

Οι ελβετικές τράπεζες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στους πελάτες τους από τις ΗΠΑ. Αρκετοί τραπεζίτες, ο οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, λένε πως η επιπλέον εποπτεία που εμπλέκεται στη διαχείριση των αμερικάνικων χρημάτων -σε συνδυασμό με την κακή δημοσιότητα που σχετίζεται με την υπόθεση της UBS- έχει στερήσει τη λάμψη από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου σε άτομα από τις ΗΠΑ με υψηλές αποδοχές. Παρά την αρκετά μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, πολλοί θα προτιμούσαν να ασχοληθούν με τον αυξανόμενο πλούτο από τις ασιατικές οικονομίες, αντί να ασχολούνται με την πρόσθετη πίεση που σχετίζεται με τους πελάτες από τις ΗΠΑ.

capital.gr

Μείωση 32,3% στα κέρδη εξαμήνου 215 εισηγμένων εταιρειών


Μείωση 32,3% στα κέρδη εξαμήνου 215 εισηγμένων εταιρειών

Η βελτίωση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών αποτέλεσε τον καταλύτη για την άνοδο του ΧΑ. Οι επενδυτές ανέμεναν καλύτερη κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο και η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί. Φαίνεται όμως πως τα αποτελέσματα θα ξεπεράσουν και τις εκτιμήσει των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για συνολική κερδοφορία στο εξάμηνο 2,8-3 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση 30% και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 215 εισηγμένων που έχει συγκεντρώσει η Πήγασος Χρηματιστηριακή η μείωση της κερδοφορίας είναι της τάξης του 32,3% και τα κέρδη ανέρχονται στα 2,878 δισ. ευρώ. Μηνύματα αισιοδοξίας υπάρχουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο των εισηγμένων εταιρειών. Η πολιτική περιστολής δαπανών, είσπραξης απαιτήσεων και μείωσης αποθεμάτων διατηρήθηκε από αρκετές εταιρείες σε μία προσπάθεια να ισχυροποιηθούν οι ισολογισμοί και να αντέξουν στην κρίση. Η έμφαση που δόθηκε στη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών βελτίωσε την εικόνα ενός αξιόλογου αριθμού εταιρειών.

Μάλιστα αρκετές διοικήσεις σημειώνουν τα θετικά αποτελέσματα των κινήσεων αυτών και δήλωσαν πως στόχος είναι να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Φυσικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Οι τράπεζες έβγαλαν σημαντικά κέρδη από τα ομόλογα και από συναλλαγές, αλλά παρατηρήθηκε και βελτίωση της πορείας των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η μείωση επίσης των επιτοκίων καταθέσεων βοήθησε την κερδοφορία και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εξέπληξαν θετικά την επενδυτική κοινότητα και ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέπληξαν περισσότερο έναντι των Eurobank και Marfin Popular Bank.

Στη βελτίωση της συνολικής εικόνας βοήθησε και η ΔΕΗ και τα αποτελέσματά της χαρακτηρίστηκαν ισχυρά και ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων από τους αναλυτές. Τις προβλέψεις ξεπέρασαν και οι εταιρείες του κλάδου διύλισης, ΕΛΠΕ και Motor Oil εμφανίζοντας καλή κερδοφορία. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ από την άλλη υστέρησαν. Πολύ μέτρια έως κακή χαρακτηρίζεται η επίδοση των εταιρειών που σχετίζονται γενικά ΅ε την οικοδομική δραστηριότητα (Ηρακλής, Ελβαλ, ΕΤΕΜ, S&B).

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η εικόνα στον κλάδο των εκδόσεων (ΔΟΛ, Τεγόπουλος), δυσκολία εντοπίζεται στο λιανεμπόριο και ειδικά στην ζήτηση στις ηλεκτρικών συσκευών στο δεύτερο τρίμηνο. Εντυπωσιακή από την άλλη είναι η βελτίωση των κερδών των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών λόγω της ανόδου των κεφαλαιαγορών από τα μέσα Μαρτίου. Ισχυρά αποτελέσματα εμφάνισαν μεταξύ άλλων οι Folli Follie, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ, Moda Bagno, MLS, Autohellas, Καρέλια και Κλουκίνας-Λάππας.

Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η μείωση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 11,4% για το σύνολο των εισηγμένων και είχε διαμορφωθεί στα 18,91 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως τα λειτουργικά κέρδη είχαν υποχωρήσει 3,3% διαμορφούμενα στα 2,868 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 46,9% και είχαν διαμορφωθεί στο 1,36 δισ. ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από 215 εισηγμένες οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει 13,6% και στα 35,35 δισ. ευρώ, τα EBITDA 8,8% και στα 5,3 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 32,3% και στα 2,878 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο ποσοστιαίας αύξησης κερδών συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι εταιρείες: Rilken (791,4%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (752,9%), Αγροτική ΑΕΕΓΑ (651,4%), Καρέλια (330%), Autohellas (179%), Μπουτάρης (154,9%), Aegean Airlines (142,8%), Εκτέρ (106%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (95,7%), Revoil (86,6%), Ideal (82,8%) και Σωλ.Κορίνθου (75,6%)

reporter.gr

Μαζικές αποζημιώσεις θα διεκδικήσουν οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της Lehman Brothers

Μαζικές αποζημιώσεις θα διεκδικήσουν οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της Lehman Brothers

Η Lehman Bros είχε καταθέσει τον προϋπολογισμό της τον Σεπτέμβριο του 2008 και είχε ευεργετηθεί από τις διατάξεις της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.
Ουάσινγκτον: Οι ευρωπαϊκές πρώην θυγατρικές εταιρείες της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers προετοιμάζονται να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις έως και 100 δισ. δολαρίων από την πρώην μητρική τους εταιρεία, όπως τονίζει στην εφημερίδα «Financial Times» ένας από τους εκπροσώπους τους.

Οι προσφυγές συγκεντρώνονται από το γραφείο της PriceWaterhouseCoopers, της οποίας ο συνεργάτης Τόνι Λόμας δηλώνει στην εφημερίδα πως «έχουμε να ασχοληθούμε με μεγάλο αριθμό από ιδρύματα, και συνεπώς τα αιτήματα αποζημιώσεων μπορεί να φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια».

Η PwC ενεργεί ως δικαστικός διαχειριστής των κυριότερων ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Lehman.

Σύμφωνα με τον Λόμας, οι αγωγές είναι διαφορετικού περιεχομένου και «ιδιαίτερα περίπλοκες», ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές φέρεται να συνδέονται με τις εγγυήσεις που παρείχε στις θυγατρικές της η μητρική Lehman Bros.

Η Lehman Bros είχε καταθέσει τον προϋπολογισμό της τον Σεπτέμβριο του 2008 και είχε ευεργετηθεί από τις διατάξεις της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

phileleftheros.com

ΜΡΒ: Έμπρακτη εμπιστοσύνη από ανώτατα στελέχη

ΜΡΒ: Έμπρακτη εμπιστοσύνη από ανώτατα στελέχη



Σε σημαντικές αγορές στον τίτλο της Marfin Popular Bank προχώρησαν τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας και Δημήτρης Σπανοδήμος, δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Marfin Popular Bank, στις 28/08/2009 ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προέβη στην αγορά 100.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας 253.896,42 ευρώ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 28/08/2009 ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου, προέβη στην αγορά 50.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας 127.449,83 ευρώ.

Τέλος, στις 28/08/2009 ο κ. Δημήτριος Σπανοδήμος, Διευθυντής Διεύθυνσης - Στρατηγική Ανάπτυξη Ομίλου, προέβη στην αγορά 50.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας 128.131,46 ευρώ.

capital.gr

FT.com: Οι "σορτάκηδες" εγκαταλείπουν τη Wall

FT.com: Οι "σορτάκηδες" εγκαταλείπουν τη Wall



Οι short sellers εγκατέλειψαν την αγορά των ΗΠΑ σε… αγέλες κατά τη διάρκεια της εκ των πραγμάτων οκνηρής περιόδου του καλοκαιριού. Αυτή η εγκατάλειψη βοήθησε σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο trading σε μετοχές που έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα, όπως αυτή της AIG. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Οι short sellers είθισται να κερδίζουν όταν υποχωρούν οι τιμές των μετοχών, καθώς τότε προχωρούν σε πώληση των τίτλων που έχουν δανειστεί και κατόπιν καλύπτουν τις θέσεις τους αγοράζοντας εκ νέου τις ίδιες μετοχές.

Όταν μεγάλος αριθμός short sellers κλείνει τις θέσεις του στην αγορά, αγοράζοντας ταυτόχρονα μετοχές, οι τιμές των τίτλων που συμμετέχουν στο παιχνίδι εκτοξεύονται -συνήθως αδικαιολόγητα- στα ύψη.

Ο S&P 500 ακολούθησε ανοδική πορεία τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών και ορισμένες από τις καλύτερες μετοχές του υπέστησαν short selling, και συγκεκριμένα της AIG, της Fannie Mae, της Freddie Mac και της Citigroup.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι short sellers άρχισαν να κλείνουν μαζικά θέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Το ποσοστό των short θέσεων στον S&P 500 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών στα μέσα Αυγούστου, βάσει των τελευταίων στοιχείων που είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα, δε, με την Bespoke Investment Group, στους ανά τον κόσμο χρηματιστηριακούς δείκτες το ενδιαφέρον έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.



"Η Αμερικανική Επιτροπή Προστασίας της Άγριας Φύσης θα πρέπει να προσθέσει ένα ακόμη... είδος σε αυτά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για τους short sellers". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Paul Hickey της Bespoke.

Το κλείσιμο short θέσεων ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, λόγω του μειωμένου όγκου συναλλαγών που καταγράφεται την καλοκαιρινή περίοδο. Την ίδια στιγμή το trading -στο οποίο κυριαρχούν υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα- πραγματοποιείται μέσω χρηματιστηρίων και με ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ως αποτέλεσμα, short sellers μετοχών όπως αυτή της AIG αγωνιούν και μάχονται να κλείσουν θέσεις, προχωρώντας σε αγορές μετοχών. Έτσι η μετοχή του ομίλου σημειώσει άνοδο 260% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

"Οι όγκοι συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλοί και επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένους τίτλους, κυρίως σε αυτούς όπου το ενδιαφέρον των short sellers είναι υψηλό", προσθέτει ο κ. Gordon Charlop, στέλεχος στη Rosenblatt Securities.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και το υψηλό short squeeze θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα του πρόσφατου ράλι των αγορών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη δεδομένα οικονομιών και εταιριών θα κυριαρχήσουν εκ νέου στη συνείδηση των επενδυτών τον Σεπτέμβριο. Αν και τα στελέχη της AIG δεν σχολιάζουν την πορεία της μετοχής, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ενδιαφέροντος από τους short sellers, οι οποίοι κάλυψαν θέσεις και σαφώς του γενικότερου κλίματος ανόδου που επικράτησε στις αγορές.

euro2day.gr

Mega Millions jackpot hits $333 million

Mega Millions jackpot hits $333 million

The 12-state lottery has hopeful would-be winners doling out dollars for a chance to take home what's shaping up to be the third-biggest U.S. lottery payout.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Undeterred by the miniscule odds, people were lining up Friday for a chance to score the estimated $333 million Mega Millions jackpot.

The odds really are microscopic. You have a one in 175,711,536 chance of winning. That's a 0.0000006% chance.

Still, since tickets are just $1, and the jackpot payout is double the odds of winning, if a person bought all 176 million combinations, he or she would be guaranteed to win at least $157 million.

So playing the Mega Millions on Friday could make sense ... if you could afford to spend $176 million on tickets. Bear in mind, that only works if there is a single winner who doesn't take a lump sum payout.

The 12-state lottery anticipates hundreds of millions tickets to be purchased before the 11 p.m. ET drawing Friday night for what will be at least the third-largest U.S. lottery jackpot of all time. The New York Mega Millions branch said it expects ticket sales to eclipse $1 million per hour starting with the noon hour on Friday.

"This is a huge jackpot," said Jennifer Givner, spokeswoman for the New York Mega Millions. "There's a lot of excitement about it, and we probably made a conservative estimate of the jackpot."

Mega Millions guarantees its jackpot, so it could go even higher, depending on the number of ticket sales. In fact, Mega Millions raised its jackpot estimate by $8 million on Friday based on stronger-than-expected sales.

Sander Sharman, who owns the newsstand on 9th Avenue and 57th Street in New York said Mega Millions sales have been overwhelming. The line for lottery tickets was out the door.

"It's never been anything like this," said Sharman just before 1 p.m. ET on Friday. "We usually do 1,200 sales in a day, and already we have 4,200."

All of that business is good news for retailers like Sharman. Lottery retailers get a 6% commission on all sales and a $10,000 bonus for selling the jackpot-winning ticket.

How it works. After the drawing, the 12 participating states begin to count up their tickets and check to see if there is a match. Winners get about 50% of the pool, with roughly 35% divided between the state coffers and 15% going to lottery retailers and administrative costs.

If there is a winner or multiple winners, the states will likely know by early Saturday morning, according to Givner. If not, the money is returned to the pool and the game continues with an even higher jackpot.

That's been the case for the last 14 bi-weekly drawings -- no one has hit the nail on the head. But some have come close: On Tuesday, 17 Pepsi Bottling Group employees in Albany, N.Y., split a ticket and guessed right on five of the five numbers. But they missed the final Megaball number, and split just $250,000.

The last jackpot winner was on July 7, when a former New York City Transit employee won $133 million. The jackpot then went back to its base of $12 million.

0:00 /3:10You won the lottery! Now what?
Winners can choose between a lump-sum cash payment and annuity payments. If the $333 million jackpot winner chooses the annual payment plan, he or she would receive $12.8 million per year, before taxes, for the next 26 years.

The lump sum is calculated using the present value of U.S. Treasurys based on Friday's market rates. Using that formula, Mega Millions estimated that the winner will take home $210 million before taxes if he or she chooses the lump sum option.

The vast, vast majority of winners choose the lump sum payments, according to Givner.

Jack Peragine, a 54-year old New York doorman said he hopes he gets the chance to decide how he collects his winnings.

"I buy lottery tickets here and there, but I figured I'd definitely get one today," he said. "It's like the [New York] lottery slogan says, 'Hey, you never know.'"

The 12 states that participate in the Mega Millions are California, Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Ohio, Texas, Virginia and Washington.

cnn

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha από Fidelity που απέκτησε το 2,5%

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha από Fidelity που απέκτησε το 2,5%


(upd2) Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha bank θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση του μεγαλύτερου fund στον κόσμο να αποκτήσει το 2,5% ή περίπου 9 εκατ μετοχές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την συμφωνία έκλεισε ο ίδιος ο Γ. Κωστόπουλος και το αμερικανικό fund απέκτησε μέσω του placement το 2,5% με στόχο να φθάσει ακόμη και στο 5%.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι αγόρασαν με premium έναντι της χρηματιστηριακής τιμής ένδειξη ότι ενδιαφέρονται ζωηρά για την Alpha bank. Σε placement των ιδίων μετοχών της προχωράει η Alpha bank που αντιστοιχεί στο 1,49% του μετοχικού της κεφαλαίου και το οποίο αγόρασε το Fidelity , επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά δημοσιεύματα του «R». Επιπλέον ο οίκος αγόρασε και άλλες μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες πωλητές ήταν τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος αλλά και ξένοι επενδυτές.

Μάλιστα πρόσφατα σε ρεπορτάζ είχαν δημοσιευτεί τα εξής.

«Η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμμαχος και αυτό το γνωρίζουν στην Alpha bank και την Eurobank που δεν βιάσθηκαν , περίμεναν και πλέον οι χρηματιστηριακές τους τιμές βρίσκονται στην μεν Alpha πάνω από το μέσο κόστος κτήσης των ιδίων μετοχών στην δε Eurobank το discount έχει μειωθεί αισθητά.

Στο παρελθόν οι χρηματιστηριακές τιμές ως προς το μέσο κόστος κτήσης βρισκόταν στο 40% με 50% και την τρέχουσα περίοδο η κατάσταση έχει ανατραπεί. Ουσιαστικά πλησιάζει ο καιρός που οι διοικήσεις σε Eurobank και Alpha bank θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τα χαρτοφυλάκια ιδίων μετοχών τους.

Η Alpha bank κατέχει 1,49% ίδιες μετοχές ή 6,140 εκατ. Το μέσο κόστος κτήσης διαμορφώνεται στα 11,6 ευρώ δηλαδή η τράπεζα επένδυσε συνολικά 71,6 εκατ ευρώ τα οποία έχει αφαιρέσει από τα ίδια κεφάλαια. Η τρέχουσα αξία της τιμής της μετοχής της Alpha bank διαμορφώθηκε στα12 ευρώ δηλαδήη αξία του χαρτοφυλακίου ιδίων μετοχών διαμορφώνεται στα 73 εκατ ή premium 3%.

Πλησιάζει και η Eurobank το μέσο κόστος κτήσης μειώνοντας το discount. H τράπεζα διαθέτει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε 25 εκατ μετοχές ή το 4,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Το μέσο κόστος κτήσης καθορίζεται περίπου στα12 ευρώ. Ουσιαστικά η Eurobank επένδυσε από τα κεφάλαια της περίπου 300 εκατ ευρώ.

Η τρέχουσα αξία της μετοχής της Eurobank διαμορφώνεται στα 11ευρώδηλαδή στα 275 εκατ περιορίζοντας έτσι το discount στο 8%. Είναι προφανές ότι οι διοικήσεις της Alpha και της Eurobank θα αρχίσουν να σκέφτονται πολύ σοβαρά την διεξαγωγή placement σε ξένους κυρίως επενδυτές.

Σημειώνεται ότι αν υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ή θα επιταχύνουν τα placement ή θα διαθέσουν τις ίδιες μετοχές σε επενδυτές κατά την περίοδο της αύξησης.

reporter.gr

Ιαπωνία: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, μείωση λιανικών πωλήσεων

Ιαπωνία: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, μείωση λιανικών πωλήσεων

Με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούνιο αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Ιούλιο και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, η παραγωγή αυξήθηκε 1,9% από τον Ιούνιο, που είχε καταγράψει άνοδο 2,3%. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2,5% σε σύγκριση με πέρσι.
Σε μια άλλη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, καταγράφεται μείωση των μισθών κατά 4,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία την εβδομάδα που πέρασε έδειξαν ότι ο δείκτης ανεργίας άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του 5,7% τον Ιούλιο, ενώ οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή τους με ρυθμό ρεκόρ το α τρίμηνο εξ' αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, που κέρδισε για πρώτη φορά τις εθνικές εκλογές, θα έρθει αντιμέτωπο με ανεργία ρεκόρ και αντιπληθωρισμό.

reporter.gr

''Τσουνάμι'' κεφαλαίων ρέει προς τις μετοχές!

''Τσουνάμι'' κεφαλαίων ρέει προς τις μετοχές!

Μπορεί το διεθνές ράλι να μην κινείται πλέον στους τρελούς ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει εδώ και μήνες και μπορεί πολλοί να φοβούνται πως έχει αρχίσει να κουράζεται, οι επενδυτές όμως αποδεικνύουν πως έχουν αρχίσει και εμπιστεύονται και πάλι τις μετοχές. Απόδειξη, το τεράστιο κύμα τοποθέτησης της ρευστότητας που είχαν οι επενδυτές στο περιθώριο, σε μία μόνο κατεύθυνση: τις μετοχές. Η ρευστότητα που έμενε εδώ και καιρό εκτός της αγοράς, έχεi αρχίσει λοιπόν και «πιάνει δουλειά»…
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της EPFR Global, τα money market funds, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τις θέσεις ρευστότητας των επενδυτών, είδαν καθαρές εκροές ύψους 5,75 δισ. δολαρίων την τελευταία εβδομάδα με το σύνολο των εκροών φέτος να αγγίζει πλέον τα 250 δισ. δολάρια, σχεδόν το μίσο των εισροών πυο είδαν αυτά τα funds το 2008.

Παράλληλα, όλα τα funds μετοχών διεθνώς, είδαν καθαρές εισροές ύψους 7,32 δισ. δολαρίων μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, με τα αμερικάνικα να προσελκύουν τα περισσότερα κεφάλαια, δηλαδή 4,77 δισ. δολάρια.

Οπως σχολιάζει και ο κ. Bruno Ducros, fund manager στην Cardiff Asset Μanagement, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και ανακοινώνουν ποιοτική κερδοφορία και φαίνεται πως έβαλαν τα δυνατά τους και αναδιαρθρώθηκαν. Αυτό είναι μία τεράστια ανακούφιση για τις αγορές. Και το πιο σημαντικό είναι πως βρισκόμαστε στην οδό της ανάκαμψης και τα οικονομικά στοιχεία το έχουν πια επιβεβαιώσει.

reporter.gr

"Βουτιά" 6,74% στην Κίνα, απώλειες στις ασιατικές αγορές

"Βουτιά" 6,74% στην Κίνα, απώλειες στις ασιατικές αγορές


Νέα σημαντική πτώση για την αγορά της Κίνας με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ιαπωνία.

Αναλυτικά, μία ακόμη ημέρα σημαντικών ρευστοποιήσεων έπληξε την αγορά της Κίνας, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ρευστότητα η οποία οδήγησε στη σημαντική άνοδο της αγοράς μέσα στο χρόνο. Στην υπόλοιπη ήπειρο, οι επενδυτές φαίνεται ότι “ζυγίζουν” το αποτέλεσμα των εκλογών της Ιαπωνίας, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις αλλαγές στο πολιτικό πεδίο αλλά και γενικότερα στην οικονομία.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia Pacific σημειώνει πτώση 0,4% στις 113,44 μονάδες. Ο δείκτης σημειώνει άλμα 61% από τα χαμηλά πεντέμισι ετών που σημείωσε στις 9 Μαρτίου εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,40% στις 10.492,53 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix περιορίστηκε σε ποσοστό 0,37%.

Στην Κίνα ο CSI 300 “καταρρέει” σε ποσοστό 7,11%, ενώ οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite κινούνται στο -6,74% και -7,14% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 2,37%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,23%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε πτώση 0,36%.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,00% στις 1.591,85 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 0,24%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχωρεί κατά 1,32%, ενώ ο Straits Times στην Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 1,46%.

Τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναλαμβάνει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), καθώς οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα LDP, στις γενικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες.

Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις αναφορικά με την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να διατηρήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης. Η νίκη του DPJ ήταν ευρέως αναμενόμενη τόσο από τους αναλυτές, όσο και από τους επενδυτές, εντούτοις κανείς δεν είχε προβλέψει νίκη τέτοιου μεγέθους και έκτασης.

Στην Ινδία, αύξηση 6,1% σημείωσε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του οικονομικού έτουςσύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Central Statistical Organization. Το αποτέλεσμα ξεπερνά τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 5,8%. Ο κλάδος που περικλείει τις ασφάλειες, το real estate και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες οδήγησε την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος καθώς αυξήθηκε κατά 8,1%.

Οριακά κέρδη στην εβδομάδα για την Wall Street

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφοντας παρόλα αυτά οριακά κέρδη για την εβδομάδα που τελείωσε.

Το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών ήταν θετικό, ιδιαίτερα για τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η Dell ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ενώ η Intel προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Ωστόσο, έπειτα από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Reuters και του Πανεπιστημίου του Michigan για τον Αύγουστο οι δείκτες υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος, με το Nasdaq να καταφέρνει να διαγράψει τις απώλειες στο τέλος των συναλλαγών.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Dow Jones έπειτα από το ανοδικό σερί των 8 ημερών σημείωσε κέρδη 0,4%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 0,3%. Ο τεχνολογικός Nasdaq συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 0,4%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 36,51 μονάδες (-0,38%) κλείνοντας στις 9.544,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,04 μονάδων (+0,05%) και έκλεισε στις 2.028,77 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,05 μονάδων (-0,20%) κλείνοντας στις 1.028,93 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 10 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 20,34 δολ. με άνοδο 0,87 δολ. ή σε ποσοστό 4,47%. Ακολούθησαν η Travelers Companies Inc. με κέρδη 0,83% και κλείσιμο στα 49,61 δολ. και η American Express, η οποία έκλεισε στα 34,27 δολ. με άνοδο 0,82%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Merck (-1,67%), η Boeing (-1,51%) και η JP Morgan Chase (-1,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

capital.gr

Πέρασαν "πακέτα" για το 2,31% της Alpha στα 12,12 ευρώ

Πέρασαν "πακέτα" για το 2,31% της Alpha στα 12,12 ευρώ

Πέντε "πακέτα" συνολικά 9.503.826 τεμαχίων (αφορούν το 2,31% του μετοχικού κεφαλαίου) πραγματοποιήθηκαν στην Alpha Bank μέσω του Χ.Α.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην τιμή των 12,12 ευρώ και η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 115.186.371 ευρώ.

Νωρίτερα η Alpha Bank είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διαθέσει μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως προς θεσμικό επενδυτή έως και 6.140.959 ιδιοκατεχόμενες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν έως και ποσοστό 1,49% επί των κοινών, μετά ψήφου, μετοχών της τράπεζας, με κατώτατη τιμή πωλήσεως ευρώ 12,00 ανά πωλούμενη μετοχή.

capital.gr

Fed: Κέρδη 14 δισ. δολ. από δανειακές διευκολύνσεις

Fed: Κέρδη 14 δισ. δολ. από δανειακές διευκολύνσεις

Κέρδη 14 δισ. δολαρίων έχουν αποφέρει στη Federal Reserve τα δανειακά προγράμματα που εκπονήθηκαν την τελευταία διετία για ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της Fed.

Η εσωτερική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των προμηθειών και των τόκων που εισπράττει η Fed έναντι των δανεικών διευκολύνσεων και των τόκων που θα είχε κερδίσει εάν επένδυε τα κεφάλαια σε τρίμηνα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου.

naftemporiki

Δείκτης τιμών ακινήτων από τράπεζες

Δείκτης τιμών ακινήτων από τράπεζες


Βαρέθηκαν να περιμένουν την πολιτεία οι τράπεζες και προχωρούν από μόνες τους στην κατάρτιση δείκτη τιμών ακινήτων. Η απότομη μείωση της δραστηριότητας στα ακίνητα το 2009 ανέδειξε για μία ακόμα φορά την ανετοιμότητα της πολιτείας, που δεν έχει ακόμα τα εργαλεία να προσμετρήσει τις επιδράσεις της κρίσης στις τιμές και σπρώχνει τις τράπεζες στη δημιουργία δικού τους δείκτη.

Η απόφαση για κατάρτιση δείκτη λήφθηκε τον περασμένο Ιούλιο και, αν όλα παν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, ο δείκτης θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους. Με το δείκτη, οι τράπεζες θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, για σκοπούς χρηματοδότησης.

Παρά τη σημασία της διακύμανσης των τιμών ακινήτων για τον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου, δεν υπάρχουν σήμερα επίσημες πηγές συστηματικής πληροφόρησης για την πορεία των τιμών.

Η Cystat, που ετοίμασε πιλοτικό δείκτη ακινήτων πριν ενάμισι περίπου χρόνο, υποστηρίζει πως περιμένει ακόμη την έγκριση της Eurostat για να το δημοσιεύσει. Η Κεντρική Τράπεζα έκανε τις δικές της προσπάθειες να μετρήσει τη διακύμανση των τιμών, αλλά ο δείκτης της, που έδειξε πως οι τιμές ανέβηκαν κατά 10% το 2008, δεν ήταν συμβατός με την ευρύτερη εικόνα που υπήρχε στην αγορά. Επίσης, οι μετρήσεις της ΚΤ γίνονται γνωστές μόλις δύο φορές το χρόνο.

Οι ελλείψεις που υπάρχουν επισημάνθηκαν πρόσφατα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) που άφησε αιχμές για το επίπεδο της πληροφόρησης που υπάρχει για το σημαντικό αυτό κλάδο της κυπριακής οικονομίας.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Βάσος Σιαρλής, «οι τράπεζες από τον περασμένο Ιούλιο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν στη σύσταση διευρυμένης ομάδας εργασίας με σκοπό τη μελέτη για τη δημιουργία Δείκτη Τιμών Ακινήτων για σκοπούς χρηματοδότησης οικιστικών και εμπορικών ακινήτων, αλλά και καλύτερης παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο και για αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των προνοιών της Βασιλείας ΙΙ».

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίας της ομάδας εργασίας», είπε, «η δημιουργία του Δείκτη Τιμών Ακινήτων είναι απαραίτητη για την καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και τη συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η δημιουργία του πρέπει να γίνει από την ΚΤ σε συνεργασία με τις τράπεζες κυρίως για λόγους ασφάλειας και εμπιστευτικότητας δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται».

Εκτός του γενικού δείκτη, συνέχισε, «απαιτείται και η δημιουργία υποδεικτών ανά επαρχία και ανά είδος ακινήτου για σκοπούς καλύτερου ελέγχου και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των οδηγιών». «Η βάση του δείκτη θα είναι οι εκτιμήσεις ακινήτων που ζητούνται από τις τράπεζες και συνεργατικά για σκοπούς χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες προς την ΚΤ».

Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Popular Bank, της Ελληνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και του Συνεργατισμού που θα επωμιστούν και το κόστος δημιουργίας και συντήρησης του δείκτη.

Η ΚΤ αναμένεται να δημοσιεύει σε τακτά χρονιά διαστήματα ένα γενικό Δείκτη Τιμών Ακινήτων για οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Οι τράπεζες που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του έργου θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε όλους τους υποδείκτες του δείκτη τιμών ακινήτων.

stockwatch.com.cy

Stocks brace for September

Stocks brace for September

The week ahead brings reports on manufacturing and the job market, as investors try to stretch out the advance.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- With stocks now sitting more than 50% above March lows and notorious rally-spoiler September in sight, the calls for a pullback have been getting louder.

But the momentum of the stock rally and other signs of optimism in the economy might just keep investors buying.

"We're up sharply from the lows, moving into the seasonally weak September through October period and everyone is talking about a correction," said Rick Campagna, chief investment officer at 300 North Capital. "And that's why it won't happen."

Stocks could see a modest pullback, equivalent to the 7% slide in the S&P 500 in late June through early July ahead of the quarterly results, said Jack Ablin, chief investment officer at Harris Private Bank. But a bigger 10% to 15% retreat is likely avoidable for now, he said.

"The advance is consistent with reasonable valuation and an improving economy," Ablin said.

Improving housing and manufacturing reports, better-than-expected quarterly results -- and the infusion of trillions in fiscal and monetary stimulus -- have driven stock gains over the last five months.

"I can't say there won't be a pullback, but with most funds trailing the market this year, active managers are going to use the dips to get in," he said.

0:00 /2:55Bank stocks too hot?
Start of September: The week ahead is the last full one before the Labor Day holiday and should bring relatively smooth sailing.

With no market-moving profit reports due for release, investors will look for improvement in factory orders, auto sales and both regional and national manufacturing reports.

The week also brings a series of reports on the Labor market that are expected to show unemployment continues to churn higher. Yet, Wall Streeters are already counting on continued weakness in the jobs market, so the reports may not rattle markets much beyond a knee jerk reaction.

Yet, it is the season for selling, with September the biggest percentage loser of the year for the Dow industrials, S&P 500 and Nasdaq composite, according to the Stock Trader's Almanac.

September also tends to bring a bit of a bait-and-switch, according to the Almanac, opening strong in 11 of the last 13 years and then petering out by month end.

On the docket
Monday: The Chicago PMI, one of the more closely-tracked regional readings on manufacturing, is due in the morning. The index is expected to have risen to 47.2 in August from 43.4 in July, according to a Briefing.com survey of economists. That puts the index closer to the 50 level that indicates growth in the sector.

Tuesday: The Institute for Supply Management releases its August manufacturing index shortly after the start of trading. ISM manufacturing is expected to have risen to 50.2 from 48.9 in July, pushing the closely-watched report above the key level that indicates expansion.

Construction spending is expected to have fallen 0.2% in July after rising 0.3% in June, according to economists' forecasts. The Commerce Department report is due shortly after the start of trading.

August truck and auto sales are also due in the afternoon.

Wednesday: Payroll services firm ADP releases the August report on private-sector employment in the morning. Employers are expected to have cut 246,000 jobs from their payrolls after cutting 371,000 in the previous month. The report is a precursor to the bigger government non-farm payrolls report due Friday.

Also, outplacement firm Challenger, Gray & Christmas will report on the number of announced job cuts in August.

July factory orders are expected to have risen 1.5% after showing a surprise rise of 0.4% in June. The Commerce Department report is due shortly after the start of trading.

Also on tap: a revision on second-quarter productivity, the minutes from the last Federal Reserve policy meeting and the weekly crude oil inventories.

Thursday: Throughout the morning, the nation's chain stores will be releasing August sales at stores open a year or more. Investors will be looking to see if improvements in the stock market and in the recent economic news have had an impact on so-far sluggish consumer spending.

The Institute for Supply Management's services sector index for August is due shortly after the close of trade and is expected to have risen to 48 from 46.4 in July.

The weekly jobless claims report from the Labor Department is also due shortly before the start of trading.

Friday: The Labor Department releases the August employment report. Employers are expected to have cut 225,000 jobs from their payrolls after cutting 247,000 in July.

The unemployment rate, generated by a separate survey, is expected to have risen to 9.5% in August from 9.4% in July.

cnn

Πότε και γιατί αναβαίνουν οι μετοχές;

Πότε και γιατί αναβαίνουν οι μετοχές;


Όσοι διατείνονται ότι η αναντιστοιχία μεταξύ διακύμανσης των χρηματιστηριακών αγορών και οικονομικής ανάπτυξης είναι μια τωρινή ανωμαλία που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι αγορές ανεβαίνουν γιατί χειραγωγούνται αγνοούν βασικές παραμέτρους της χρηματιστηριακής και οικονομικής ιστορίας. Δεν αναφέρομαι απλά στην παράμετρο ότι οι αγορές ανακάμπτουν ή πέφτουν 6-12 μήνες πριν η πραγματική οικονομία λάβει παρόμοια κατεύθυνση. Καθώς το παιγνίδι της αγοράς μας αποτελεί θέμα που αφορά μόνο τους ξένους αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε να λάβουμε υπόψη είναι οι εισροές στα ξένα αμοιβαία κεφάλαια που συντελούνται με την επιστροφή της εμπιστοσύνης και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Την αφύπνιση της εγχώριας αγοράς θα την δούμε κυρίως με την αναζωπύρωση της κινητικότητας στην περιφέρεια.
Όλο το κείμενο Γράψτε το σχόλιό σας
Ο λόγος που ανεβαίνουν οι μετοχές είναι η χειραγώγηση, διαβάζω και ακούω να λένε συχνά ακόμη και άνθρωποι που η χρηματιστηριακή εμπειρία ή οι οικονομικές γνώσεις θα έπρεπε να τους έχουν κάνει πιο σκεπτικιστές στις εύκολες απαντήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν άλλοτε επιτυχείς και άλλοτε ανεπιτυχείς προσπάθειες χειραγώγησης. Αλλά πολύ βραχύβιες και μαθηματικώς βέβαιον και άμεσον, το αποτέλεσμα της βίαιης παλινδρόμησης και αποκατάστασης.

Όσοι πιστεύουν σε αυτές τις απόψεις συνήθως έχουν υιοθετήσει μια στατική αντίληψη για τις αγορές σαν μηχανισμούς που βρίσκονται σε μια διαρκή ισορροπία με την πραγματική οικονομία.

Η στήλη αντιθέτως υιοθετεί την άποψη ότι η φυσική κατάσταση των αγορών είναι αυτής μιας συνεχούς ανισορροπίας. Εκτιμά ότι η βάση αυτής της ανισορροπίας είναι η ανθρώπινη ψυχολογία που παλινδρομεί άλλοτε με μεγαλύτερες ταλαντώσεις και άλλοτε με μικρότερες μεταξύ πανικού και απληστίας.

Αν ο Κοστολάνι έλεγε ότι οι αγορές είναι 90% ψυχολογία και 10% όλα τα υπόλοιπα, άποψή μου είναι ότι για την πραγματική οικονομία το ποσοστό που αναλογεί στη ψυχολογία δεν είναι κατά πολύ μικρότερο.

Όσοι διατείνονται ότι η αναντιστοιχία μεταξύ διακύμανσης των χρηματιστηριακών αγορών και οικονομικής ανάπτυξης είναι μια τωρινή ανωμαλία που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι αγορές ανεβαίνουν γιατί χειραγωγούνται αγνοούν βασικές παραμέτρους της χρηματιστηριακής και οικονομικής ιστορίας.

Δεν αναφέρομαι απλά στην παράμετρο ότι οι αγορές ανακάμπτουν ή πέφτουν 6-12 μήνες πριν η πραγματική οικονομία λάβει παρόμοια κατεύθυνση. Αναφέρομε στα στοιχεία του παρακείμενου πίνακα που δείχνει ότι τον τελευταίο αιώνα σπάνια ο μέσος όρος της μεταβολής του S&P 500 κινήθηκε σε ευθεία αναλογία με τον αντίστοιχο μέσο όρο της μεταβολής του ΑΕΠ.

Ο κανόνας είναι ότι οι υψηλοί ρυθμοί χρηματιστηριακής ανόδου συνάδουν με χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και αντίστροφα.

Η ερμηνεία που δίνει ο Φ. Σικαρ, ένας μαθουσάλας των αγορών που ζει το Μεξικό και συνδιαχειρίζεται τα Τόκβιλ Φαντς, είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά οι αγορές και η πραγματική οικονομία διεκδικούν την διαθέσιμη ρευστότητα με δέλεαρ την απόδοση. Ανάλογα, μια από τις δυο πλευρές κερδίζει το στοίχημα και έτσι έχουν την αναντιστοιχία ρυθμών μεταβολής.

Οι παρατηρητικοί έχουν προσέξει ότι αυτή η στήλη προσεγγίζει και ερμηνεύει τα των αγορών περισσότερο με όρους ροών της ρευστότητας και λιγότερο με τα θεμελιώδη των ισολογισμών. Δεν αδιαφορεί για τα τελευταία αλλά τους δίνει μικρότερη σημασία απ’ ό,τι οι οπαδοί των αποτελεσματικών αγορών.

Παραλειπόμενα

Αγορά: Καθώς το παιγνίδι της αγοράς μας αποτελεί θέμα που αφορά μόνο τους ξένους αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε να λάβουμε υπόψη είναι οι εισροές στα ξένα αμοιβαία κεφάλαια που συντελούνται με την επιστροφή της εμπιστοσύνης και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Την αφύπνιση της εγχώριας αγοράς θα την δούμε κυρίως με την αναζωπύρωση της κινητικότητας στην περιφέρεια.

capital.gr

Sunday, August 30, 2009

Payrolls Probably Declined at Slower Pace: U.S. Economy Preview

Payrolls Probably Declined at Slower Pace: U.S. Economy Preview


Aug. 30 (Bloomberg) -- Employers in the U.S. probably cut jobs in August at a slower pace and manufacturing grew for the first time in more than a year, adding to evidence the worst recession since the 1930s is ending, economists said before reports this week.

Payrolls fell by 230,000 workers, the smallest decline in a year, according to the median of 65 estimates in a Bloomberg News survey ahead of a Sept. 4 Labor Department report. Figures from a private group of purchasing managers on Sept. 1 may show the first expansion at factories since January 2008.

“We are heading out of the tunnel,” said Jonathan Basile, an economist at Credit Suisse in New York. “It doesn’t mean we’ll have a very rapid recovery because consumers still face many headwinds.”

The worst employment slump in the post-World War II era, a record loss of wealth and mounting foreclosures are among the obstacles American households have to overcome before any recovery can gain speed. Government programs, including “cash for clunkers” and credits to first-time homebuyers, may help the economy expand in the second half of the year.

The jobless rate in August is likely to climb to 9.5 percent from 9.4 percent the prior month, according to economists surveyed by Bloomberg. Unemployment will reach 10 percent by early 2010, a Bloomberg poll this month showed.

Payroll losses peaked at 741,000 in January, the most since 1949. The U.S. has lost 6.7 million jobs since the recession began in December 2007.

Job Cuts

Some companies continue to eliminate jobs to cut costs and boost profits amid weak sales. Whirlpool Corp., the world’s largest appliance maker, said last week it will close a manufacturing plant in Evansville, Indiana, resulting in the loss of 1,100 jobs, or about 1.6 percent of the company’s workforce.

A record reduction in inventories over the first half of the year sets the stage for production to rebound, economists said. Companies including General Motors Co. and Chrysler Group LLC, both out of bankruptcy, may benefit from higher sales and a boost to output from the government’s “cash-for-clunkers” effort.

The incentive program, which offered buyers discounts of as much as $4,500 to trade in older cars and trucks for new, more fuel-efficient vehicles, produced almost 700,000 automobile sales before ending on Aug. 24, the Transportation Department said last week.

Auto Sales

Ford Motor Co., the second-largest U.S. automaker, posted its first monthly U.S. sales gain in July since 2007.

“We had a solid July sales month and we are headed toward an even stronger August,” Ford marketing chief Ken Czubay said last week in a statement.

The jobs report is also projected to show manufacturing employment dropped by 60,000 this month, up from 52,000 in July. The pace of industry cutbacks had declined since January, when 262,000 workers lost their jobs, the most since 1975.

One reason for the projected increase in factory job cuts this month is that the pace of hiring at carmakers probably ebbed. Automakers added 28,200 workers in July, the biggest one-month increase in more than a decade, the Labor Department said Aug. 7.

GM this month called back 1,350 union workers, its biggest one-time increase in jobs since 2006, as it boosts second-half production, in part because of “cash for clunkers.”

Sales figures from the auto industry are due this week. Increasing demand will contribute to the stabilization in manufacturing already taking place.

Factory Index

The Tempe, Arizona-based Institute for Supply Management may report in two days that its manufacturing index climbed to 50.5 in August, according to the Bloomberg survey median. Readings above 50 signal expansion.

Orders placed at factories likely jumped 2.2 percent in July, the most in two years, economists said ahead of a Commerce Department report due Sept. 2.

Service industries, which make up almost 90 percent of the economy, are also likely to show signs of improving. The ISM’s gauge of non-manufacturing businesses probably increased to 48 last month from 46.4 in July, according to the Bloomberg survey. The report is due Sept. 3.

In other reports this week, the number of contracts to buy previously owned homes rose last month for a sixth consecutive time, according to the Bloomberg survey. A government report last week showed new-home sales in July increased the most since February 2005.

The S&P 500 homebuilder supercomposite index has climbed 41 percent since the beginning of the year, while the broader S&P 500 has increased 14 percent during the same period.

bloomberg

Μαζική κερδοσκοπία σε τραπεζικά χαρτιά της Wall

Μαζική κερδοσκοπία σε τραπεζικά χαρτιά της Wall



Οι συναλλαγές επί μετοχών χρηματοπιστωτικών οίκων που χρωστούν στην κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια, αναλογούσαν σε υπέρογκο μερίδιο του χρηματιστηριακού όγκου συναλλαγών του Αυγούστου και οδήγησαν σε τριπλασιασμό των τιμών μετοχών της American International Group, της Fannie Mae και της Freddie Mac.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch Μέχρι το κλείσιμο της προτελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, η μετοχή της AIG είχε ενισχυθεί 264% σύμφωνα με την FactSet Research, ενώ της Freddie Mac 261% και της Fannie Mae 231%.

«Υπεύθυνοι» για αυτή την εκτίναξη, θεωρούνται οι day traders, που έχουν «πέσει» όλο το καλοκαίρι πάνω σε χρηματοπιστωτικές μετοχές χαμηλής ποιότητας και βοήθησαν στην ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών και των όγκων συναλλαγών. Η «συμβατική σοφία» της Wall Street θεωρεί τις μετοχές των κολοσσών στεγαστικής πίστης Fannie και Freddie «άχρηστες.»

Την Πέμπτη άλλαξαν χέρια 150 εκατομμύρια μετοχές της AIG και η μετοχή ενισχύθηκε 27% όταν φημολογήθηκε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου συνομιλεί με τον Maurice "Hank" Greenberg, τον πρώην CEO του ασφαλιστικού κολοσσού. Ο Robert Benmosche που ανέλαβε πρόσφατα την προβληματική AIG, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο όμιλος θα αποπληρώσει το κυβερνητικό χρέος και θα υποχρεωθεί να «ξεπουλήσει» ενεργητικά.


Την ίδια ώρα, στην μετοχή της Citigroup ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τις 1 δισ. μετοχές αυτή την εβδομάδα και η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 5 δολάρια.

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνιστούν στην ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι συναλλαγές είναι εύρωστες σε καταπονημένες μετοχές κάποιων εταιριών που συμμετείχαν στο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης, όπως η AIG, η Citi και η Bank of America Corp. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι οίκοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις επισφάλειές τους και τα άλλα προβλήματά τους, αν η οικονομία ξεπεράσει σύντομα την ύφεση.

Η εκτίναξη στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται και σε μαζικές πιέσεις (squeeze) των short sellers.

Το Financial Select Sector SPDR Fund, ένα ETF που παρακολουθεί τις τραπεζικές μετοχές του S&P 500, έχει κάνει ράλι σχεδόν 30% στο τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας άνετα την ευρύτερη αγορά.

euro2day.gr

Επιστρέφει ο δακτύλιος

Επιστρέφει ο δακτύλιος



Επανέρχεται από την Τρίτη σε ισχύ ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας και η εκ περιτροπής (μονά-ζυγά) κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο δακτύλιος θα ισχύει από 1 Σεπτεμβρίου 2009 έως 16 Ιουλίου 2010.

Σε ότι αφορά τις άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο, η Τροχαία ανακοίνωσε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν ως τις 16/7/2010, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης».

Εν τω μεταξύ, επανέρχεται σε λειτουργία το αργότερο ως τη Δευτέρα το τμήμα του μετρό από την Εθνική Άμυνα ως το αεροδρόμιο. Η λειτουργία έχει διακοπεί για την κατασκευή τριών νέων σταθμών (Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή).

Από τη Δευτέρα, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο ο σταθμός Νομισματοκοπείου, που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 30.000 επιβάτες, ενώ θα λειτουργεί και χώρος στάθμευσης για 630 Ι.Χ. Στα τέλη του 2009 θα παραδοθεί ο σταθμός Χολαργός και στα μέσα του 2010 ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

euro2day.gr

Air Canada: Απευθείας πτήσεις προς Αθήνα από τον Ιούνιο 2010

Air Canada: Απευθείας πτήσεις προς Αθήνα από τον Ιούνιο 2010

Απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα και τη Βαρκελώνη για τους καλοκαιρινούς μήνες εγκαινιάζει από τον επόμενο Ιούνιο η Air Canada.

Η καναδική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αεροπλάνα τύπου Boeing 767 προσφέροντας 220 οικονομικές θέσεις και 24 πιο άνετες, σε οικονομική τιμή.

Τα δρομολόγια θα ξεκινούν απο 3 Ιουνίου και θα διαρκούν έως και τις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις τουριστικές απαιτήσεις της περιόδου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θέλει να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με εταιρείες, που οργανώνουν κρουαζιέρες, συμβάλλοντας στα τουριστικά πακέτα, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ισπανίας.


naftemporiki

Saturday, August 29, 2009

ΗΠΑ: Την κατιούσα τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων

ΗΠΑ: Την κατιούσα τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων




Τα διαφημιστικά έσοδα των αμερικανικών εφημερίδων συνεχίζουν την πτώση τους, η οποία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 έφτασε το 29% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Εφημερίδων (ΝΑΑ).

Οι έντυπος Τύπος και οι δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απέφεραν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις στην ίδια χρονική περίοδο, έναντι 9,6 δισεκατομμυρίων κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι εφημερίδες είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο, αφού τα έσοδά τους από διαφημίσεις μειώθηκαν δραστικά και έφτασαν στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις στις ηλεκτρονικές εφημερίδες μειώθηκαν κατά 15,9%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΑΑ Τζον Σταρμ εκτιμά ότι «υπάρχουν ακόμα λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος» και εκτιμά σε σχετική του ανακοίνωση πως «όταν η οικονομία θα αρχίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη, οι αναγνώστες θα αρχίσουν να καταναλώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός Τύπος υπέστη πολλά τους τελευταίους μήνες με αρκετές εφημερίδες, ακόμα και μεγάλες, να κλείνουν, με πολλές απολύσεις και πολλές χρεοκοπίες.

euro2day.gr

Σε χαμηλό 15ετίας οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

Σε χαμηλό 15ετίας οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ τον Αύγουστο


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και 6 ετών υποχώρησαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως αντίστοιχα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα, με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική αξία των συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ ανήλθε σε 13 δισ. δολάρια, ενώ παγκοπσμίως σε 72 δισ. δολάρια.

Από τις αρχές του έτους η αξία των συγχωνεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανήλθαν σε 378,4 δισ. δολάρια, ενώ στις Ηπα σε 441,5 δισ. δολάρια.

Στις σημαντικότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές περιλαμβάνονται αυτές των Volkswagen με την Porsche και της Warner Chilcott με τη μονάδα συνταγογράφησης της Procter & Gamble αξίας 3,1 δισ. δολαρίων.

capital.gr

Whirlpool: Κλείνει εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Whirlpool: Κλείνει εργοστάσιο στις ΗΠΑ


Στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ιντιάνα των ΗΠΑ θα προχωρήσει η Whirlpool σε μία κίνηση που θα επηρεάσει 1.100 εργαζομένους το 2010.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η εταιρεία θα μεταφέρει τηνπαραγωγή ψυγείων και καταψυκτών στις εγκαταστάσεις της στο Μεξικό. Η Whirlpool βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, ωστόσο η κάμψη της στεγαστικής αγοράς έπληξε σημαντικά τη ζήτηση.

Το 2008 είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει το προσωπικό της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους κατά 5.000, δηλαδή το 7% του συνολικού αριθμού. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παραγγελίες αναμένεται μειωθούν το 2009 από 10% έως 12%.

capital.gr

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο


Την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες εμπορευματικές συναλλαγές διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που ανέλυσε η Eurostat σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2009.

Το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία για τι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, το σύνολο της αξίας των εισαγωγών και εξαγωγών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 2,676 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% αντιστοιχεί στις εξαγωγές και το 54% στις εισαγωγές.

Δεύτερη σε αξία διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών υπήρξε η αμερικανική οικονομία, με σύνολο εισαγωγών και εξαγωγών 2,32 τρισ. ευρώ, ωστόσο το έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, σε 623,6 δισ. ευρώ (έναντι 192 ,5 δισ. ευρώ της Ε.Ε.).

Αρκετά χαμηλότερα ακολούθησαν η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, εμφανίζοντας όλες μικρά πλεονάσματα.

Ως ένδειξη του «ανοίγματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας στο παγκόσμιο εμπόριο, η συνολικά αξία των εισαγωγών και εξαγωγών από το 2000 έως το 2008 σημείωσε αύξηση άνω του 100%, με τη μεγαλύτερη ώθηση να καταγράφεται την τετραετία 2004-2008.

Οι ΗΠΑ παραμένουν με διαφορά ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της Ε.Ε., απορροφώντας περίπου το 1/5 του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ η Κίνα όχι μόνο παρέμεινε η βασικότερη πηγή εισαγωγών για την Ε.Ε., αλλά η αξία τους σημείωσε εντυπωσιακό «άλμα» κατά 232% στο διάστημα 2000-2008.

Στη δεύτερη θέση ως προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών «αναρριχήθηκε» η Ρωσία, εκτοπίζοντας την Ελβετία, ωστόσο ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης καταγράφεται στις εξαγωγές προς τη Βραζιλία.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη διακίνηση προϊόντων ενέργειας και που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στο έλλειμμα των συναλλαγών της Ε.Ε.

Τον «πρώτο λόγο» στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ε.Ε. με χώρες εκτός της Ένωσης διατηρεί η Γερμανία (για τα έτη 2007 και 2008), που αντιπροσωπεύει ποσοστό 23% επί του συνόλου. Ακολούθησαν στο ίδιο διάστημα η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, σε επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα του 50% των αντίστοιχων μεγεθών της Γερμανίας (βλέπε γράφημα).



Για την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι, μαζί με τη Μ. Βρετανία και την Εσθονία, οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν πτώση, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ισοζύγιο της Ε.Ε. με χώρες μη μέλη. Το σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η έκθεση είναι η μεγάλη πτώση, της τάξης του 56%, στις εισαγωγές της Ελλάδας σε πετρελαϊκά προϊόντα το 2008, τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία.

capital.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκριση στη Lufthansa για την εξαγορά της Αustrian Airlines

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκριση στη Lufthansa για την εξαγορά της Αustrian Airlines

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Αustrian Airlines από την Deutsche Lufthansa -το δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην Ευρώπη- έπειτα από ορισμένες παραχωρήσεις, στο πλαίσιο της εξασφάλισης του θεμιτού ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, η Lufthansa θα επιτρέψει σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν δρομολόγια από Βιέννη προς Φραγκφούρτη, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Κολωνία και Βρυξέλες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν

«Η περίπτωση (Lufthansa-Austrian Airlines) καταδεικνύει ότι η ενοποίηση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στον αεροπορικό τομέα είναι πιθανή με τους κατάλληλους συμβιβασμούς, ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Νέλι Κρους.

Η Lufthansa είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Austrian Airlines στις αρχές Δεκεμβρίου και η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχίες μήπως η συμφωνία θα εμποδίσει τον ανταγωνισμό στα δρομολόγια από Βιέννη. Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης να αναλάβει χρέος 500 εκατ. ευρώ της Austrian Airlines.


naftemporiki

ΗΠΑ: τρεις νέες πτωχεύσεις τραπεζών χθες - - συνολικά 84 έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφέτος.

ΗΠΑ: τρεις νέες πτωχεύσεις τραπεζών χθες - - συνολικά 84 έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφέτος.

ʼAλλες τρεις τράπεζες πτώχευσαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο στις 84 μέχρι στιγμής εφέτος, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα δάνεια.

Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Affinity Bank στην Καλιφόρνια, την Bradford Bank στη Βαλτιμόρη και την Mainstreet Bank στην Μινεσότα· οι τρεις πτωχεύσεις αναμένεται να στοιχίσουν στην ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων περίπου 446 εκατ. δολάρια.

Η ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά της έφθαναν τα 10,4 δις δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Περίπου 32 δις δολάρια είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστούν πτωχεύσεις τραπεζών το 2010.

Η πρόεδρος της FDIC Σίλα Μπέαρ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι πτωχεύσεις τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι πολλές, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα επισφαλή, απλήρωτα δάνεια.

Το σύνολο των 84 πτωχεύσεων είναι δραματικά υψηλότερο των 25 το 2008 και των μόλις 3 το 2007.

Η Μπέαρ επισήμανε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ακόμα κι όταν η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Ακόμη, η FDIC ανέφερε ότι ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν "προβλήματα" μεγεθύνθηκε στα 416 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 305 το προηγούμενο τρίμηνο.

naftemporiki

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Βελτιώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, την ώρα που η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενομένου στο δεύτερο τρίμηνο και η οικονομία της Πολωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο ίδιο διάστημα, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει νέα σελίδα, κλείνοντας το «κεφάλαιο» της ύφεσης.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.
Αναλυτικότερα, η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου, με το σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» στις 80,6 μονάδες, έναντι 76 μονάδων του Ιουλίου και καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (στις 64,6 μονάδες) το Μάρτιο.

Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε σε Βρετανία, ακολουθούμενη από Ολλανδία και Γερμανία.

Παράλληλα, στη Βρετανία -η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πιστωτική κρίση- το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέγραψε μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση κατά 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι χειρότερες έναντι άλλων μεγάλων χωρών, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία, οι οποίες κατάφεραν να εξέλθουν της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά προς τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η πολωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, αποτελώντας τη μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε. που κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,1% (σε ετήσια βάση) στο δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για άνοδο 0,5% και έναντι ρυθμών 0,8% του πρώτου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε χθες ότι παρόλο που δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τιμών.

«Σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση και εάν ανατρέξουμε στις αγορές εμπορευμάτων και πετρελαίου, οι τιμές έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, κατά συνέπεια, θα υπάρξει ο κίνδυνος του πληθωρισμού, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ισπανικό σταθμό La SER.

Στην Ισπανία, εξάλλου, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν λιγότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο -κατά 0,8% σε ετήσια βάση-, ενισχύοντας τις προσδοκίες για υψηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

naftemporiki

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Σημαντική βελτίωση, βασισμένη κυρίως στο «βαρύ πυροβολικό» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζουν τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου των εισηγμένων έναντι του πρώτου τριμήνου, οδηγώντας έτσι σε ένα καλύτερο έναντι του αναμενόμενου πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές εισηγμένες.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 198 επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα συνολικά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σημείωσαν πτώση 29,4%, η οποία όμως απέχει πολύ από το -47% που ήταν η υποχώρηση των κερδών κατά το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή δείχνει να διατηρείται ο ρυθμός υποχώρησης του τζίρου στα επίπεδα του -15% ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει η υποχώρηση των EBITDA που διαμορφώνεται κοντά στο 2,5%.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία των 198 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν, τα συνολικά κέρδη το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά είναι υπερδιπλάσια από εκείνα του πρώτου τριμήνου γεγονός που δείχνει τη διατήρηση της πορείας βελτίωσης, μετά το ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών των 198 εισηγμένων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, αυτός διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο στα 30,7 δισ. ευρώ έναντι 35,92 δισ. ευρώ το 2008.

Την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 4,92 δισ. ευρώ, έναντι 5,04 δισ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας πτώση -2,5%, όταν η μέση πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 3,3%. Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη, αν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών, εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών στο εξάμηνο έχει αλλάξει σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο καθώς πλέον μόνο μία στις τρεις εταιρείες είναι ζημιογόνος όταν στο πρώτο τρίμηνο εμφάνιζαν ζημιές οι μισές. Επίσης φαίνεται όμως ότι μόνο το 19% των εταιρειών κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών επέστρεψε στην κερδοφορία, αλλά όπως τονίστηκε σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά της ΔΕΗ, η οποία ενίσχυσε τα συνολικά κέρδη με 520 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα ως βαρίδι στα κέρδη λειτούργησε ο κλάδος των μετάλλων που από κέρδη το 2008 σημείωσε φέτος ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης και στον κλάδο των τραπεζών παρά την καλύτερη πορεία των μεγαλύτερων εξ αυτών στο β' τρίμηνο έναντι του πρώτου, συνολικά συντηρήθηκε η μείωση της κερδοφορίας η οποία διαμορφώθηκε και πάλι στο -57% περίπου.

Η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται να αλλάξει καθώς υπολείπονται 80 περίπου εταιρείες μεταξύ των οποίων και κάποιες αρκετά σημαντικές όπως η Βιοχάλκο [VIO.AT] και η MIG. Βάσει δε των ανακοινώσεών τους η μεν Βιοχάλκο θα επιβαρύνει με ζημιές 39 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2009 έναντι κερδών 53,87 εκατ. ευρώ το 2008. Αντίθετα η MIG η οποία είχε επιβαρύνει με ζημιές το πρώτο τρίμηνο τώρα παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ.


naftemporiki

Friday, August 28, 2009

Μικρά κέρδη για το αργό- Εβδομαδιαία πτώση 1,55%

Μικρά κέρδη για το αργό- Εβδομαδιαία πτώση 1,55%

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς αφενός η πτώση των τελευταίων δύο ημερών εμφάνισε ευκαιρίες τοποθετήσεων, και αφετέρου η πτώση του δολαρίου που κατέστησε το ενεργό συμβόλαιο φθηνότερο σε επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμά τους το αμερικανικό δολάριο. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,3% κλείνοντας στα 72,74 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό κατάγραψε πτώση της τάξεως του 1,55%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent διαμορφώθηκαν στα 72,50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο της τάξεως του 0,29%.

Θετική επίδραση στη διαμόρφωση της τιμής του αργού είχε και η αύξηση στις 65,7 μονάδες του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan στα τέλη Αυγούστου στις ΗΠΑ, από 63,2 μονάδες στις αρχές Αυγούστου, επίπεδο που θεωρείται το χαμηλότερο από τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή ήταν άνω των εκτιμήσεων, αφού οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 64 μονάδες. Κύριος «αντίπαλος» στο ράλι του αργού τις τελευταίες εβδομάδες στέκεται η ζήτηση. Επομένως κάθε στοιχείο γι΄ αυτήν έχει αμεση επίδραση στην τιμή του.

reporter.gr

Στα 4,2 εκατ ευρώ τα κέρδη της MIG στο α' 6μηνο

Στα 4,2 εκατ ευρώ τα κέρδη της MIG στο α' 6μηνο

Στα 4,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Marfin Investment Group στο α΄ 6μηνο του 2009. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας η MIG σημείωσε κέρδη 13,5 εκατ. ενώ η καθαρή θέση (NAV) υπολογίζεται σε 3,6 δισ(Καθαρή θέση ανά μετοχή 4,82). Παράλληλα η προσπάθεια περιορισμού του κόστους σε εταιρικό επίπεδο έχει συμβάλλει στην βελτίωση των αποτελεσμάτων με τα λειτουργικά έξοδα να έχουν μειωθεί κατά 55,1% σε13,1 εκατ. έναντι 29,1 εκατ.την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 17,9% της καθαρής θέσης (NAV) σχετίζεται με την ρευστότητα ( 645,2εκατ) που διαθέτει η MIG εμφανίζοντας μια ιδιαίτερα υγιή και εύρωστη εικόνα στην σημερινή δύσκολη εποχή.

Οι ισχυρές επιδόσεις της MIG κατά το δεύτερο τρίμηνο έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις του πρώτου τρίμηνου που είναι κατά παράδοση ισχνές, με συνέπεια την ισχυρή επίδοση του πρώτου εξαμήνου.Κατά το δεύτερο τρίμηνο η MIG ως όμιλος σημείωσε αύξηση 7,2% στις πωλήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,3%. Η θυγατρικές και οι συνδεόμενεςεταιρείες δείχνουν ελπιδοφόρο ανάπτυξη καθώς οι επιδόσεις τους ανταποκρίνονται στις προβλέψεις των επιχειρησιακών σχεδίων που εφαρμόζουν και βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των στόχων ισχυρής κερδοφορίας για το έτος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG Ντένης Μαλαματίνας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες, μας ενθαρρύνουν τα αποτελέσματα του ισχυρού δεύτερου τριμήνου, τα οποία έχουν αποκαταστήσει την εποχικότητα που εμφανιζόταν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε ορισμένες από τις εταιρείες μας, με αποτέλεσμα ένα ελπιδοφόρο πρώτο εξάμηνο. Οι πωλήσεις του Ομίλου έχουν αυξηθεί κατά 8,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 19,8%»

reporter.gr

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa για τις ΗΠΑ- Σταθερό το outlook

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa για τις ΗΠΑ- Σταθερό το outlook


Η ικανότητα που έχει επιδείξει η αμερικανική κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης, η πολιτική σταθερότητα, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, επιβεβαιώνουν την κορυφαία αξιολόγηση του Aaa στην πιστοληπτική ικανότητα της, αναφέρει στην τελευταία έκθεση της η Moody΄s.Αν και η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας εξασθενίζει, με αποτέλεσμα η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να στηρίζονται στην επέμβαση της κυβέρνησης, αλλοι παράγοντες στηρίζουν το σταθερό outlook, προσθέτει η Moody΄s.

Με τη Fed και την κυβέρνηση να έχουν διαχειριστεί, με τη μορφή δανεισμού ή δαπανών, πάνω από 12 τρισ. δολάρια, οι δείκτες δανεισμού της κυβέρνησης, έχουν αυξηθεί υπερβολικά, και θα συνεχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2010. Ωστόσο, από αυτό φαίνεται ότι η αμερικανική οικονομία «αντέχει» αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με το έλλειμμα, η Moody΄s αναφέρει ότι θα υποχωρήσει μέχρι το 2015 εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα βρίσκεται στο 77% μέχρι το 2019. Αυτό θα συμβεί εκτός εάν ληφθούν μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών, από τη δημόσια ασφάλεια, την περίθαλψη και αλλού.

reporter.gr

Πέφτουν τα ενοίκια, ευκαιρίες (;) στην αγορά...

Πέφτουν τα ενοίκια, ευκαιρίες (;) στην αγορά...

Κάμψη στα ενοίκια, που φτάνει έως και το 15% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, έχει σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο, λόγω των χιλιάδων προσφερόμενων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη στα μεσαία και μεγάλα διαμερίσματα σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών με πολλά παλαιά κτίρια, ενώ τα ενοίκια των μικρότερων σπιτιών (δυάρια- γκαρσονιέρες) είτε έχουν «παγώσει», είτε εμφανίζουν ήπια πτώση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα χιλιάδες μικρά διαμερίσματα που κατασκεύασαν τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι για να καλύψουν την έλλειψη που υπήρχε σε αυτήν την κατηγορία αύξησαν υπερβολικά την προσφορά σε πολλές πόλεις, γεγονός που φάνηκε όταν ξέσπασε η κρίση.

Το πρόβλημα φάνηκε ιδιαίτερα στις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο), όπου πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να γεμίζουν τις πολυκατοικίες τους με μικρά διαμερίσματα. Έτσι, εδώ και ένα περίπου χρόνο πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να «παγώσουν» τις τιμές ή ακόμη και να τις μειώσουν ελαφρά.

«Παγωμένες» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές

Η πτώση παρατηρείται κυρίως σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών (Πατησίων, Κυψέλη, Πλ. Αμερικής, Εξάρχεια κ.λπ.), ενώ σταθερές στα περυσινά επίπεδα είναι οι τιμές εκεί όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση από φοιτητές, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή, Καισαριανή. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 2008, που τα ενοίκια δεν αυξάνονται ακόμη και στις περιοχές- φιλέτα, όπου για τουλάχιστον μια δεκαετία έκαναν κάθε χρόνο... limit-up.

Στο μεταξύ, το φρένο στην αγορά κατοικίας αναζωπύρωσε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ενδιαφέρον για ενοικίαση ακινήτων. Γρήγορα όμως πολλοί ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι οι ζητούμενες τιμές, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι πάνω από τις δυνατότητες πολλών αγοραστών. Έτσι, προκειμένου να μη μείνουν κενά τα σπίτια, είτε δέχονται να παζαρέψουν χαμηλότερο ενοίκιο κατά 10%-15%, είτε στα ήδη μισθωμένα ακίνητα, προχωρούν σε σιωπηρή συμφωνία με τον ενοικιαστή να μην του αυξήσουν το μίσθωμα μετά το πέρας του ενός έτους.

Κρίσιμος Σεπτέμβριος

Σε κάθε περίπτωση, οι καθοριστικοί μήνες για την πορεία της αγοράς τόσο των φοιτητικών διαμερισμάτων όσο και γενικότερα των ενοικίων θα είναι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου, το πιο «ζεστό» παραδοσιακά στην αγορά κατοικίας. Αν η ζήτηση διατηρηθεί στα σημερινά υποτονικά επίπεδα, πιθανόν κάποιοι ιδιοκτήτες (κυρίως όσοι πιέζονται οικονομικά) να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους. Αν αντίθετα αναζωπυρωθεί, όπως αναμένουν κάποιοι, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δεχθούν να καταβάλουν τα επιπλέον χρήματα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Νέα κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Νέα κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών διολίσθησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σύμφωνα με την έρευνα του Reuters και του Πανεπιστημίου του Michigan.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan υποχώρησε στις 65,7 μονάδες τον Αύγουστο από 66,0 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 64 μονάδες.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε τον Αύγουστο στις 66,6 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, από 70,5 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 65,0 μονάδες από 63,2 τον Ιούλιο.

capital.gr

Κέρδη - έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

Κέρδη - έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα


Στα 708 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο του 2009, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Capital.gr, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 τα κέρδη της ΕΤΕ παρουσιάζουν πτώση 13%.

Σε επίπεδο β΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "η διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου στα προ-κρίσεως επίπεδα και η τάση περαιτέρω ενίσχυσης που καταγράφεται στο β΄ τρίμηνο του έτους προήλθε από τη βελτίωση όλων των πηγών εσόδων του, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Η δυναμική αυτή της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου αποτυπώνεται στην εξέλιξη των προ-προβλέψεων κερδών του Ομίλου, τα οποία στο α΄ εξάμηνο του 2009 προσέγγισαν το €1,5 δισ. καταγράφοντας αύξηση κατά 21% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008".


Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, και στα 968 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις του εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 494 εκατ. ευρώ με το απόθεμα συσσωρευμένων προβλέψεων να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο β΄ τριμήνου οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι αναλυτές τοποθετούσαν τις προβλέψεις στα 254 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων κατέγραψαν αύξηση 12% από το α΄ εξάμηνο του 2008 και διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ. από την αρχή του χρόνου η αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%, ενώ στην Τουρκία σημειώθηκε οριακή αύξηση και στην ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε αμετάβλητο το ύψος των χορηγήσεων παρά τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των οικονομιών της περιοχής. Οι προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας στα προσεχή τρίμηνα, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για θετική πιστωτική επέκταση του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Στην Ελλάδα η καθαρή αύξηση των δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ ο όμιλος προχώρησε σε χορηγήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ εντός του 2009.

Σε ό,τι αφορά την Finansbank, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας, με κέρδη που έφτασαν στα 219 εκατ. ευρώ (αντιπροσωπεύοντας το περίπου 31% των συνολικών κερδών του ομίλου), ενισχυμένα κατά 15% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Οι χορηγήσεις της Finansbank στο τέλος του α΄ εξαμήνου έφτασαν στα 10,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19%.

Η κερδοφορία στην Ν.Α. Ευρώπη κρίνεται ικανοποιητική διαμορφούμενη στα 64 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται όλες οι θυγατρικές της Τράπεζας στη Ν.Α. Ευρώπη ήταν κερδοφόρες στο εξάμηνο τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καθαρών κερδών, απορροφώντας τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Η ΕΤΕ κάνει λόγο για κορυφαία κεφαλαιακή επάρκεια. Όπως αναφέρει μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Τάκης Αράπογλου σχολιάζοντας τα μεγέθη του ομίλου δήλωσε: "Στην επέτειο δύο ετών από την έναρξη της κρίσης και σαν αποτέλεσμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ακολουθήσαμε – σταθερή επικέντρωση στην ανάπτυξη των εσόδων, αυστηρός έλεγχος των δαπανών και των κεφαλαίων και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων – καθώς και της έγκαιρης προσαρμογής των επιχειρησιακών πρακτικών σε συνθήκες κρίσης, ο Όμιλος της Εθνικής βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά στην επάρκεια και ποιότητα κεφαλαίων, την ρευστότητα και τη λειτουργική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και του εξαμήνου του 2009 είναι η απόδειξη των δυνατοτήτων μας.

Από αυτή τη θέση ισχύος και με δεδομένο τον δυναμισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου, προχωρήσαμε πρόσφατα στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με στόχο να κατοχυρώσουμε τη στρατηγική μας ευελιξία. Η επιτυχία της αύξησης ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης από τους μετόχους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς και το προσωπικό μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και να τους διαβεβαιώσω για την συνεχή δέσμευση μας να δημιουργούμε αξία προς όφελός τους. Με τη σταδιακή βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, τώρα ακόμη περισσότερο από πριν, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματά μας, επικεντρώνοντας στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας για την εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στην Ν.Α. Ευρώπη".

Αναλυτικά τα μεγέθη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας η ανάκαμψη της κερδοφορίας του Ομίλου στα προ-κρίσεως επίπεδα αποδεικνύει τη σταθερότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου και επιβεβαιώνει την αξία της διαχρονικά συνετής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, της ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και της έγκαιρης προσαρμογής του Ομίλου στις συνθήκες της κρίσης. Συγκεκριμένα:

* Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και ανήλθαν σε €249 εκατ. Η βελτίωση αυτή κατά το β΄ τρίμηνο διαμόρφωσε την κερδοφορία του εξαμήνου σε €426 εκατ. περιορίζοντας την απόκλιση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 13%, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων στην τρέχουσα περίοδο. Χαρακτηριστικά, τα προ-προβλέψεων κέρδη στην Ελλάδα ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2009 σε €933 εκατ., αυξημένα κατά 25% έναντι του 2008.

* Αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε TRY 469 εκατ. (€219 εκατ.), παρά τις αυξημένες προβλέψεις της τρέχουσας χρήσης. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στο 31% των συνολικών κερδών του Ομίλου. Η σταδιακή σταθεροποίηση και οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας επέδρασαν θετικά στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η προ-προβλέψεων κερδοφορία της Finansbank να αυξηθεί κατά 40% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008 και 5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου.

Τέλος, κάμψη κατά 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν σε €64 εκατ., συνεισφέροντας 9% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Παρά τη δυσμενή συγκυρία στις οικονομίες της περιοχής και τις αυξημένες προβλέψεις, ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει κέρδη σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που δραστηριοποιείται. Τα κέρδη προ-προβλέψεων των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν σταθερά στα προ-κρίσεως επίπεδα, στοιχείο που προοιωνίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους καθώς το ύψος των προβλέψεων για καθυστερήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθεί στα προσεχή τρίμηνα.

Όπως σημειώνεται "τα παραπάνω αποτελέσματα διαμόρφωσαν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο β΄ τρίμηνο του 2009 σε 24%, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προηγούμενο τρίμηνο, σε επίπεδο συγκρίσιμο με την προ-κρίσεως περίοδο. Η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας η οποία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, παρά την τάση σταθεροποίησης κατά το β΄ τρίμηνο του έτους που ακολούθησε μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας. Η εξέλιξη της κρίσης συνεχίζει να επιβαρύνει τις δραστηριότητες του Ομίλου και να απαιτεί μέγιστη ετοιμότητα".

Σχετικά με το ύψος των καθυστερήσεων σημειώνεται ότι παρά την εξελισσόμενη κρίση, εξελίσσεται ομαλά επαληθεύοντας τις προσδοκίες για περιορισμένη επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 4,4%, έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση καταθέσεων υπερκαλύπτει την επέκταση των χορηγήσεων

Σταθερά συνεχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις του Ομίλου οι οποίες στο 1ο εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε €71 δισ. αυξημένες κατά €7 δισ. από τα προ κρίσεως επίπεδα (+10%). Η τάση αυτή εξακολουθεί και στο 2ο τρίμηνο του 2009 στο οποίο ο Όμιλος πρόσθεσε σχεδόν €2 δισ. νέες καταθέσεις, υπερκαλύπτοντας την αύξηση των χορηγήσεων στην ίδια περίοδο.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η προαναφερθείσα ύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τη μεταστροφή της ιδιωτικής αποταμίευσης προς τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, στις οποίες η Τράπεζα στην Ελλάδα πρόσθεσε πάνω από €1,8 δισ. μόνο στο 2ο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του Ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να βελτιώνεται περαιτέρω στο 94%, παρά την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η υψηλή ρευστότητα της Τράπεζας αλλά κυρίως η σύνθεσή της αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία.

Η ορθολογική ανάπτυξη αμβλύνει τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των περιθωρίων

Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €1,9 δισ. αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008. Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου επετεύχθη σε συνθήκες σταδιακής εξομάλυνσης των διεθνών αγορών χρήματος και αποδίδεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των αρνητικών περιθωρίων των προθεσμιακών καταθέσεων και την αύξηση των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.

Ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα είχε η συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τομέα στον οποίο παραδοσιακά η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Τέλος, θετικά συνέβαλε η συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του ενεργητικού του Ομίλου στα νέα δεδομένα των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου.

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 408 μονάδες βάσης, παραμένοντας σταθερά άνω του 4%.

Συνεχίζεται η προσπάθεια περιστολής δαπανών

Η προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη στο 1ο εξάμηνο του 2009 η αύξηση των λειτουργικών δαπανων περιορίστηκε σε +6% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008, τάση ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη η επέκταση του δικτύου καταστημάτων (+91) και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 44%, που αποτελεί νέο ρεκόρ αποδοτικότητας του Ομίλου τοποθετώντας τον μεταξύ των αποτελεσματικότερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Ο Όμιλος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει από μηδενική βάση την προσπάθεια περαιτέρω περιστολής των δαπανών στοχεύοντας στη ριζική αναδιάρθρωση των κοστολογικών του δεδομένων για την μετά την κρίση εποχή.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου : €1,25 δισ. ενισχύουν τη στρατηγική ευελιξία της ΕΤΕ

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουνίου 2009 η ΕΤΕ ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,25 δισ. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 2,25 φορές γεγονός που -όπως τονίζεται- επιβεβαιώνει τη στήριξη των επιλογών της Διοίκησης από την επενδυτική κοινότητα.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ΕΤΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Παράλληλα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη.

Κεφαλαιακή επάρκεια: Σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Ιουνίου 2009 διαμορφώθηκε σε €7,2 δισ. αυξημένο κατά €725 εκατ. έναντι του Μαρτίου 2009 χωρίς να περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μέσω προνομιούχων μετοχών ύψους €350 εκατ.

Όπως αναφέρεται η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός της ισχυρής κερδοφορίας του 2ου τριμήνου (€391 εκατ.) και αφ΄ετέρου της βελτίωσης μετά το Μάρτιο του 2009 των αγορών χρήματος, κεφαλαίου και μετοχών, ιδίως δε του περιθωρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσέθεσε πάνω από €300 εκατ. στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά το καθαρό ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και την επιτυχή επαναγορά υβριδικών τίτλων Tier-I, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν πλέον τα €8,5 δισ.

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) λαμβανομένων υπόψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1,25 δισ. και της επαναγοράς των προνομιούχων (υβριδικών) τίτλων, διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 12,2%, που τοποθετεί την ΕΤΕ στην κορυφή των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Equity Tier I), υπολογίζεται σε 10,8%, επίπεδο που κατατάσσει την Εθνική στην κορυφή των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και από πλευράς ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων της.

"Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητα του Ομίλου απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας" καταλήγει η ανακοίνωση.


capital.gr
Share |