Monday, August 31, 2009

Στο "στόχαστρο" των ΗΠΑ και άλλες ελβετικές τράπεζες;

Στο "στόχαστρο" των ΗΠΑ και άλλες ελβετικές τράπεζες;


H UBS μπορεί να έχει διευθετήσει τις αστικές ευθύνες της με τις αμερικανικές αρχές, αλλά και άλλες τράπεζες της Ελβετίας θα μπορούσαν να είναι τώρα ο στόχος των σκληρών μέτρων της Αμερικής σχετικά με τη φοροδιαφυγή. Σε μια συνέντευξη στις 27 Αυγούστου στο Bloomberg, ο Michael Ambuehl, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης φορολογικής αντιπαράθεσης, είπε πως η αμερικάνικη εφορία, η IRS, μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή της σε Αμερικανούς πελάτες των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελβετίας.

"Είναι πιθανό να ζητήσει η IRS περισσότερα στοιχεία για Αμερικανούς σε άλλες τράπεζες της Ελβετίας," είπε στο Bloomberg. Όμως, πρόσθεσε πως η κλίμακα ενδεχόμενης άσκηση ποινικής δίωξης θα είναι "αμφίβολη", επειδή η UBS παραμένει η μόνη ελβετική τράπεζα που δήλωσε ενοχή στο οτι βοήθησε τους Αμερικανούς πελάτες της να αποφύγουν φόρους των ΗΠΑ.

Το γεγονός πως οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυνηγήσουν και άλλες τράπεζες είναι κατανοητό. Μετά από μια διπλή νίκη επί της UBS - μία φορά με την ποινική δίωξη, και πάλι στις 19 Αυγούστου με την αστική απόφαση - το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει το πλεονέκτημα. Η πιθανότητα για περαιτέρω απαγγελίες κατηγοριών, όμως, θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην υπόθεση της UBS υπήρχαν κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Όταν ο πρώην τραπεζίτης της UBS Bradley Birkenfeld συνελήφθη για κατηγορίες φοροδιαφυγής την προηγούμενη χρονιά, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ήταν σε θέση να οικοδομήσουν μια υπόθεση εναντίον της τράπεζας και των πελατών της. Αν δεν συμβεί κάτι παρόμοιο με άλλους οργανισμούς της Ελβετίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να δυσκολευτεί να διασπάσει τους φημισμένους μυστικοπαθείς τραπεζικούς νόμους της χώρας.

Οι ελβετικές τράπεζες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στους πελάτες τους από τις ΗΠΑ. Αρκετοί τραπεζίτες, ο οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, λένε πως η επιπλέον εποπτεία που εμπλέκεται στη διαχείριση των αμερικάνικων χρημάτων -σε συνδυασμό με την κακή δημοσιότητα που σχετίζεται με την υπόθεση της UBS- έχει στερήσει τη λάμψη από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου σε άτομα από τις ΗΠΑ με υψηλές αποδοχές. Παρά την αρκετά μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, πολλοί θα προτιμούσαν να ασχοληθούν με τον αυξανόμενο πλούτο από τις ασιατικές οικονομίες, αντί να ασχολούνται με την πρόσθετη πίεση που σχετίζεται με τους πελάτες από τις ΗΠΑ.

capital.gr

No comments:

Share |