Monday, August 31, 2009

"Βουτιά" 6,74% στην Κίνα, απώλειες στις ασιατικές αγορές

"Βουτιά" 6,74% στην Κίνα, απώλειες στις ασιατικές αγορές


Νέα σημαντική πτώση για την αγορά της Κίνας με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ιαπωνία.

Αναλυτικά, μία ακόμη ημέρα σημαντικών ρευστοποιήσεων έπληξε την αγορά της Κίνας, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ρευστότητα η οποία οδήγησε στη σημαντική άνοδο της αγοράς μέσα στο χρόνο. Στην υπόλοιπη ήπειρο, οι επενδυτές φαίνεται ότι “ζυγίζουν” το αποτέλεσμα των εκλογών της Ιαπωνίας, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τις αλλαγές στο πολιτικό πεδίο αλλά και γενικότερα στην οικονομία.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia Pacific σημειώνει πτώση 0,4% στις 113,44 μονάδες. Ο δείκτης σημειώνει άλμα 61% από τα χαμηλά πεντέμισι ετών που σημείωσε στις 9 Μαρτίου εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,40% στις 10.492,53 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix περιορίστηκε σε ποσοστό 0,37%.

Στην Κίνα ο CSI 300 “καταρρέει” σε ποσοστό 7,11%, ενώ οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite κινούνται στο -6,74% και -7,14% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 2,37%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,23%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε πτώση 0,36%.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,00% στις 1.591,85 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 0,24%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχωρεί κατά 1,32%, ενώ ο Straits Times στην Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 1,46%.

Τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναλαμβάνει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), καθώς οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα LDP, στις γενικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες.

Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις αναφορικά με την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να διατηρήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης. Η νίκη του DPJ ήταν ευρέως αναμενόμενη τόσο από τους αναλυτές, όσο και από τους επενδυτές, εντούτοις κανείς δεν είχε προβλέψει νίκη τέτοιου μεγέθους και έκτασης.

Στην Ινδία, αύξηση 6,1% σημείωσε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του οικονομικού έτουςσύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Central Statistical Organization. Το αποτέλεσμα ξεπερνά τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 5,8%. Ο κλάδος που περικλείει τις ασφάλειες, το real estate και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες οδήγησε την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος καθώς αυξήθηκε κατά 8,1%.

Οριακά κέρδη στην εβδομάδα για την Wall Street

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφοντας παρόλα αυτά οριακά κέρδη για την εβδομάδα που τελείωσε.

Το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών ήταν θετικό, ιδιαίτερα για τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η Dell ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ενώ η Intel προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Ωστόσο, έπειτα από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Reuters και του Πανεπιστημίου του Michigan για τον Αύγουστο οι δείκτες υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος, με το Nasdaq να καταφέρνει να διαγράψει τις απώλειες στο τέλος των συναλλαγών.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Dow Jones έπειτα από το ανοδικό σερί των 8 ημερών σημείωσε κέρδη 0,4%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 0,3%. Ο τεχνολογικός Nasdaq συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 0,4%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 36,51 μονάδες (-0,38%) κλείνοντας στις 9.544,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,04 μονάδων (+0,05%) και έκλεισε στις 2.028,77 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,05 μονάδων (-0,20%) κλείνοντας στις 1.028,93 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 10 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 20,34 δολ. με άνοδο 0,87 δολ. ή σε ποσοστό 4,47%. Ακολούθησαν η Travelers Companies Inc. με κέρδη 0,83% και κλείσιμο στα 49,61 δολ. και η American Express, η οποία έκλεισε στα 34,27 δολ. με άνοδο 0,82%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Merck (-1,67%), η Boeing (-1,51%) και η JP Morgan Chase (-1,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

capital.gr

No comments:

Share |