Monday, August 31, 2009

Μείωση 32,3% στα κέρδη εξαμήνου 215 εισηγμένων εταιρειών


Μείωση 32,3% στα κέρδη εξαμήνου 215 εισηγμένων εταιρειών

Η βελτίωση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών αποτέλεσε τον καταλύτη για την άνοδο του ΧΑ. Οι επενδυτές ανέμεναν καλύτερη κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο και η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί. Φαίνεται όμως πως τα αποτελέσματα θα ξεπεράσουν και τις εκτιμήσει των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για συνολική κερδοφορία στο εξάμηνο 2,8-3 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση 30% και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 215 εισηγμένων που έχει συγκεντρώσει η Πήγασος Χρηματιστηριακή η μείωση της κερδοφορίας είναι της τάξης του 32,3% και τα κέρδη ανέρχονται στα 2,878 δισ. ευρώ. Μηνύματα αισιοδοξίας υπάρχουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο των εισηγμένων εταιρειών. Η πολιτική περιστολής δαπανών, είσπραξης απαιτήσεων και μείωσης αποθεμάτων διατηρήθηκε από αρκετές εταιρείες σε μία προσπάθεια να ισχυροποιηθούν οι ισολογισμοί και να αντέξουν στην κρίση. Η έμφαση που δόθηκε στη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών βελτίωσε την εικόνα ενός αξιόλογου αριθμού εταιρειών.

Μάλιστα αρκετές διοικήσεις σημειώνουν τα θετικά αποτελέσματα των κινήσεων αυτών και δήλωσαν πως στόχος είναι να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Φυσικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Οι τράπεζες έβγαλαν σημαντικά κέρδη από τα ομόλογα και από συναλλαγές, αλλά παρατηρήθηκε και βελτίωση της πορείας των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η μείωση επίσης των επιτοκίων καταθέσεων βοήθησε την κερδοφορία και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εξέπληξαν θετικά την επενδυτική κοινότητα και ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέπληξαν περισσότερο έναντι των Eurobank και Marfin Popular Bank.

Στη βελτίωση της συνολικής εικόνας βοήθησε και η ΔΕΗ και τα αποτελέσματά της χαρακτηρίστηκαν ισχυρά και ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων από τους αναλυτές. Τις προβλέψεις ξεπέρασαν και οι εταιρείες του κλάδου διύλισης, ΕΛΠΕ και Motor Oil εμφανίζοντας καλή κερδοφορία. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ από την άλλη υστέρησαν. Πολύ μέτρια έως κακή χαρακτηρίζεται η επίδοση των εταιρειών που σχετίζονται γενικά ΅ε την οικοδομική δραστηριότητα (Ηρακλής, Ελβαλ, ΕΤΕΜ, S&B).

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η εικόνα στον κλάδο των εκδόσεων (ΔΟΛ, Τεγόπουλος), δυσκολία εντοπίζεται στο λιανεμπόριο και ειδικά στην ζήτηση στις ηλεκτρικών συσκευών στο δεύτερο τρίμηνο. Εντυπωσιακή από την άλλη είναι η βελτίωση των κερδών των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών λόγω της ανόδου των κεφαλαιαγορών από τα μέσα Μαρτίου. Ισχυρά αποτελέσματα εμφάνισαν μεταξύ άλλων οι Folli Follie, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ, Moda Bagno, MLS, Autohellas, Καρέλια και Κλουκίνας-Λάππας.

Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η μείωση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 11,4% για το σύνολο των εισηγμένων και είχε διαμορφωθεί στα 18,91 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως τα λειτουργικά κέρδη είχαν υποχωρήσει 3,3% διαμορφούμενα στα 2,868 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 46,9% και είχαν διαμορφωθεί στο 1,36 δισ. ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από 215 εισηγμένες οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει 13,6% και στα 35,35 δισ. ευρώ, τα EBITDA 8,8% και στα 5,3 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 32,3% και στα 2,878 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο ποσοστιαίας αύξησης κερδών συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι εταιρείες: Rilken (791,4%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (752,9%), Αγροτική ΑΕΕΓΑ (651,4%), Καρέλια (330%), Autohellas (179%), Μπουτάρης (154,9%), Aegean Airlines (142,8%), Εκτέρ (106%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (95,7%), Revoil (86,6%), Ideal (82,8%) και Σωλ.Κορίνθου (75,6%)

reporter.gr

No comments:

Share |