Monday, August 31, 2009

FT.com: Οι "σορτάκηδες" εγκαταλείπουν τη Wall

FT.com: Οι "σορτάκηδες" εγκαταλείπουν τη Wall



Οι short sellers εγκατέλειψαν την αγορά των ΗΠΑ σε… αγέλες κατά τη διάρκεια της εκ των πραγμάτων οκνηρής περιόδου του καλοκαιριού. Αυτή η εγκατάλειψη βοήθησε σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο trading σε μετοχές που έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα, όπως αυτή της AIG. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Οι short sellers είθισται να κερδίζουν όταν υποχωρούν οι τιμές των μετοχών, καθώς τότε προχωρούν σε πώληση των τίτλων που έχουν δανειστεί και κατόπιν καλύπτουν τις θέσεις τους αγοράζοντας εκ νέου τις ίδιες μετοχές.

Όταν μεγάλος αριθμός short sellers κλείνει τις θέσεις του στην αγορά, αγοράζοντας ταυτόχρονα μετοχές, οι τιμές των τίτλων που συμμετέχουν στο παιχνίδι εκτοξεύονται -συνήθως αδικαιολόγητα- στα ύψη.

Ο S&P 500 ακολούθησε ανοδική πορεία τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών και ορισμένες από τις καλύτερες μετοχές του υπέστησαν short selling, και συγκεκριμένα της AIG, της Fannie Mae, της Freddie Mac και της Citigroup.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι short sellers άρχισαν να κλείνουν μαζικά θέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Το ποσοστό των short θέσεων στον S&P 500 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών στα μέσα Αυγούστου, βάσει των τελευταίων στοιχείων που είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα, δε, με την Bespoke Investment Group, στους ανά τον κόσμο χρηματιστηριακούς δείκτες το ενδιαφέρον έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.



"Η Αμερικανική Επιτροπή Προστασίας της Άγριας Φύσης θα πρέπει να προσθέσει ένα ακόμη... είδος σε αυτά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για τους short sellers". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Paul Hickey της Bespoke.

Το κλείσιμο short θέσεων ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, λόγω του μειωμένου όγκου συναλλαγών που καταγράφεται την καλοκαιρινή περίοδο. Την ίδια στιγμή το trading -στο οποίο κυριαρχούν υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα- πραγματοποιείται μέσω χρηματιστηρίων και με ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ως αποτέλεσμα, short sellers μετοχών όπως αυτή της AIG αγωνιούν και μάχονται να κλείσουν θέσεις, προχωρώντας σε αγορές μετοχών. Έτσι η μετοχή του ομίλου σημειώσει άνοδο 260% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

"Οι όγκοι συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλοί και επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένους τίτλους, κυρίως σε αυτούς όπου το ενδιαφέρον των short sellers είναι υψηλό", προσθέτει ο κ. Gordon Charlop, στέλεχος στη Rosenblatt Securities.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και το υψηλό short squeeze θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα του πρόσφατου ράλι των αγορών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη δεδομένα οικονομιών και εταιριών θα κυριαρχήσουν εκ νέου στη συνείδηση των επενδυτών τον Σεπτέμβριο. Αν και τα στελέχη της AIG δεν σχολιάζουν την πορεία της μετοχής, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ενδιαφέροντος από τους short sellers, οι οποίοι κάλυψαν θέσεις και σαφώς του γενικότερου κλίματος ανόδου που επικράτησε στις αγορές.

euro2day.gr

No comments:

Share |