Sunday, August 30, 2009

Μαζική κερδοσκοπία σε τραπεζικά χαρτιά της Wall

Μαζική κερδοσκοπία σε τραπεζικά χαρτιά της Wall



Οι συναλλαγές επί μετοχών χρηματοπιστωτικών οίκων που χρωστούν στην κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια, αναλογούσαν σε υπέρογκο μερίδιο του χρηματιστηριακού όγκου συναλλαγών του Αυγούστου και οδήγησαν σε τριπλασιασμό των τιμών μετοχών της American International Group, της Fannie Mae και της Freddie Mac.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch Μέχρι το κλείσιμο της προτελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, η μετοχή της AIG είχε ενισχυθεί 264% σύμφωνα με την FactSet Research, ενώ της Freddie Mac 261% και της Fannie Mae 231%.

«Υπεύθυνοι» για αυτή την εκτίναξη, θεωρούνται οι day traders, που έχουν «πέσει» όλο το καλοκαίρι πάνω σε χρηματοπιστωτικές μετοχές χαμηλής ποιότητας και βοήθησαν στην ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών και των όγκων συναλλαγών. Η «συμβατική σοφία» της Wall Street θεωρεί τις μετοχές των κολοσσών στεγαστικής πίστης Fannie και Freddie «άχρηστες.»

Την Πέμπτη άλλαξαν χέρια 150 εκατομμύρια μετοχές της AIG και η μετοχή ενισχύθηκε 27% όταν φημολογήθηκε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου συνομιλεί με τον Maurice "Hank" Greenberg, τον πρώην CEO του ασφαλιστικού κολοσσού. Ο Robert Benmosche που ανέλαβε πρόσφατα την προβληματική AIG, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο όμιλος θα αποπληρώσει το κυβερνητικό χρέος και θα υποχρεωθεί να «ξεπουλήσει» ενεργητικά.


Την ίδια ώρα, στην μετοχή της Citigroup ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τις 1 δισ. μετοχές αυτή την εβδομάδα και η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 5 δολάρια.

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνιστούν στην ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι συναλλαγές είναι εύρωστες σε καταπονημένες μετοχές κάποιων εταιριών που συμμετείχαν στο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης, όπως η AIG, η Citi και η Bank of America Corp. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι οίκοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις επισφάλειές τους και τα άλλα προβλήματά τους, αν η οικονομία ξεπεράσει σύντομα την ύφεση.

Η εκτίναξη στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται και σε μαζικές πιέσεις (squeeze) των short sellers.

Το Financial Select Sector SPDR Fund, ένα ETF που παρακολουθεί τις τραπεζικές μετοχές του S&P 500, έχει κάνει ράλι σχεδόν 30% στο τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας άνετα την ευρύτερη αγορά.

euro2day.gr

No comments:

Share |