Friday, August 28, 2009

Κέρδη - έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

Κέρδη - έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα


Στα 708 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο του 2009, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Capital.gr, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 τα κέρδη της ΕΤΕ παρουσιάζουν πτώση 13%.

Σε επίπεδο β΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "η διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου στα προ-κρίσεως επίπεδα και η τάση περαιτέρω ενίσχυσης που καταγράφεται στο β΄ τρίμηνο του έτους προήλθε από τη βελτίωση όλων των πηγών εσόδων του, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Η δυναμική αυτή της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου αποτυπώνεται στην εξέλιξη των προ-προβλέψεων κερδών του Ομίλου, τα οποία στο α΄ εξάμηνο του 2009 προσέγγισαν το €1,5 δισ. καταγράφοντας αύξηση κατά 21% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008".


Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, και στα 968 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις του εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 494 εκατ. ευρώ με το απόθεμα συσσωρευμένων προβλέψεων να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο β΄ τριμήνου οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι αναλυτές τοποθετούσαν τις προβλέψεις στα 254 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων κατέγραψαν αύξηση 12% από το α΄ εξάμηνο του 2008 και διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ. από την αρχή του χρόνου η αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%, ενώ στην Τουρκία σημειώθηκε οριακή αύξηση και στην ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε αμετάβλητο το ύψος των χορηγήσεων παρά τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των οικονομιών της περιοχής. Οι προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας στα προσεχή τρίμηνα, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για θετική πιστωτική επέκταση του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Στην Ελλάδα η καθαρή αύξηση των δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ ο όμιλος προχώρησε σε χορηγήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ εντός του 2009.

Σε ό,τι αφορά την Finansbank, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας, με κέρδη που έφτασαν στα 219 εκατ. ευρώ (αντιπροσωπεύοντας το περίπου 31% των συνολικών κερδών του ομίλου), ενισχυμένα κατά 15% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Οι χορηγήσεις της Finansbank στο τέλος του α΄ εξαμήνου έφτασαν στα 10,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19%.

Η κερδοφορία στην Ν.Α. Ευρώπη κρίνεται ικανοποιητική διαμορφούμενη στα 64 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται όλες οι θυγατρικές της Τράπεζας στη Ν.Α. Ευρώπη ήταν κερδοφόρες στο εξάμηνο τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καθαρών κερδών, απορροφώντας τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Η ΕΤΕ κάνει λόγο για κορυφαία κεφαλαιακή επάρκεια. Όπως αναφέρει μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Τάκης Αράπογλου σχολιάζοντας τα μεγέθη του ομίλου δήλωσε: "Στην επέτειο δύο ετών από την έναρξη της κρίσης και σαν αποτέλεσμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ακολουθήσαμε – σταθερή επικέντρωση στην ανάπτυξη των εσόδων, αυστηρός έλεγχος των δαπανών και των κεφαλαίων και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων – καθώς και της έγκαιρης προσαρμογής των επιχειρησιακών πρακτικών σε συνθήκες κρίσης, ο Όμιλος της Εθνικής βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά στην επάρκεια και ποιότητα κεφαλαίων, την ρευστότητα και τη λειτουργική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και του εξαμήνου του 2009 είναι η απόδειξη των δυνατοτήτων μας.

Από αυτή τη θέση ισχύος και με δεδομένο τον δυναμισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου, προχωρήσαμε πρόσφατα στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με στόχο να κατοχυρώσουμε τη στρατηγική μας ευελιξία. Η επιτυχία της αύξησης ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης από τους μετόχους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς και το προσωπικό μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και να τους διαβεβαιώσω για την συνεχή δέσμευση μας να δημιουργούμε αξία προς όφελός τους. Με τη σταδιακή βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, τώρα ακόμη περισσότερο από πριν, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματά μας, επικεντρώνοντας στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας για την εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στην Ν.Α. Ευρώπη".

Αναλυτικά τα μεγέθη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας η ανάκαμψη της κερδοφορίας του Ομίλου στα προ-κρίσεως επίπεδα αποδεικνύει τη σταθερότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου και επιβεβαιώνει την αξία της διαχρονικά συνετής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, της ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και της έγκαιρης προσαρμογής του Ομίλου στις συνθήκες της κρίσης. Συγκεκριμένα:

* Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και ανήλθαν σε €249 εκατ. Η βελτίωση αυτή κατά το β΄ τρίμηνο διαμόρφωσε την κερδοφορία του εξαμήνου σε €426 εκατ. περιορίζοντας την απόκλιση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 13%, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων στην τρέχουσα περίοδο. Χαρακτηριστικά, τα προ-προβλέψεων κέρδη στην Ελλάδα ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2009 σε €933 εκατ., αυξημένα κατά 25% έναντι του 2008.

* Αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε TRY 469 εκατ. (€219 εκατ.), παρά τις αυξημένες προβλέψεις της τρέχουσας χρήσης. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στο 31% των συνολικών κερδών του Ομίλου. Η σταδιακή σταθεροποίηση και οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας επέδρασαν θετικά στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η προ-προβλέψεων κερδοφορία της Finansbank να αυξηθεί κατά 40% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008 και 5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου.

Τέλος, κάμψη κατά 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν σε €64 εκατ., συνεισφέροντας 9% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Παρά τη δυσμενή συγκυρία στις οικονομίες της περιοχής και τις αυξημένες προβλέψεις, ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει κέρδη σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που δραστηριοποιείται. Τα κέρδη προ-προβλέψεων των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν σταθερά στα προ-κρίσεως επίπεδα, στοιχείο που προοιωνίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους καθώς το ύψος των προβλέψεων για καθυστερήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθεί στα προσεχή τρίμηνα.

Όπως σημειώνεται "τα παραπάνω αποτελέσματα διαμόρφωσαν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο β΄ τρίμηνο του 2009 σε 24%, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προηγούμενο τρίμηνο, σε επίπεδο συγκρίσιμο με την προ-κρίσεως περίοδο. Η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας η οποία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, παρά την τάση σταθεροποίησης κατά το β΄ τρίμηνο του έτους που ακολούθησε μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας. Η εξέλιξη της κρίσης συνεχίζει να επιβαρύνει τις δραστηριότητες του Ομίλου και να απαιτεί μέγιστη ετοιμότητα".

Σχετικά με το ύψος των καθυστερήσεων σημειώνεται ότι παρά την εξελισσόμενη κρίση, εξελίσσεται ομαλά επαληθεύοντας τις προσδοκίες για περιορισμένη επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 4,4%, έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση καταθέσεων υπερκαλύπτει την επέκταση των χορηγήσεων

Σταθερά συνεχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις του Ομίλου οι οποίες στο 1ο εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε €71 δισ. αυξημένες κατά €7 δισ. από τα προ κρίσεως επίπεδα (+10%). Η τάση αυτή εξακολουθεί και στο 2ο τρίμηνο του 2009 στο οποίο ο Όμιλος πρόσθεσε σχεδόν €2 δισ. νέες καταθέσεις, υπερκαλύπτοντας την αύξηση των χορηγήσεων στην ίδια περίοδο.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η προαναφερθείσα ύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τη μεταστροφή της ιδιωτικής αποταμίευσης προς τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, στις οποίες η Τράπεζα στην Ελλάδα πρόσθεσε πάνω από €1,8 δισ. μόνο στο 2ο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του Ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να βελτιώνεται περαιτέρω στο 94%, παρά την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η υψηλή ρευστότητα της Τράπεζας αλλά κυρίως η σύνθεσή της αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία.

Η ορθολογική ανάπτυξη αμβλύνει τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των περιθωρίων

Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €1,9 δισ. αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008. Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου επετεύχθη σε συνθήκες σταδιακής εξομάλυνσης των διεθνών αγορών χρήματος και αποδίδεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των αρνητικών περιθωρίων των προθεσμιακών καταθέσεων και την αύξηση των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.

Ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα είχε η συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τομέα στον οποίο παραδοσιακά η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Τέλος, θετικά συνέβαλε η συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του ενεργητικού του Ομίλου στα νέα δεδομένα των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου.

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 408 μονάδες βάσης, παραμένοντας σταθερά άνω του 4%.

Συνεχίζεται η προσπάθεια περιστολής δαπανών

Η προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη στο 1ο εξάμηνο του 2009 η αύξηση των λειτουργικών δαπανων περιορίστηκε σε +6% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008, τάση ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη η επέκταση του δικτύου καταστημάτων (+91) και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 44%, που αποτελεί νέο ρεκόρ αποδοτικότητας του Ομίλου τοποθετώντας τον μεταξύ των αποτελεσματικότερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Ο Όμιλος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει από μηδενική βάση την προσπάθεια περαιτέρω περιστολής των δαπανών στοχεύοντας στη ριζική αναδιάρθρωση των κοστολογικών του δεδομένων για την μετά την κρίση εποχή.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου : €1,25 δισ. ενισχύουν τη στρατηγική ευελιξία της ΕΤΕ

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουνίου 2009 η ΕΤΕ ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,25 δισ. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 2,25 φορές γεγονός που -όπως τονίζεται- επιβεβαιώνει τη στήριξη των επιλογών της Διοίκησης από την επενδυτική κοινότητα.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ΕΤΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Παράλληλα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη.

Κεφαλαιακή επάρκεια: Σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Ιουνίου 2009 διαμορφώθηκε σε €7,2 δισ. αυξημένο κατά €725 εκατ. έναντι του Μαρτίου 2009 χωρίς να περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μέσω προνομιούχων μετοχών ύψους €350 εκατ.

Όπως αναφέρεται η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός της ισχυρής κερδοφορίας του 2ου τριμήνου (€391 εκατ.) και αφ΄ετέρου της βελτίωσης μετά το Μάρτιο του 2009 των αγορών χρήματος, κεφαλαίου και μετοχών, ιδίως δε του περιθωρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσέθεσε πάνω από €300 εκατ. στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά το καθαρό ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και την επιτυχή επαναγορά υβριδικών τίτλων Tier-I, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν πλέον τα €8,5 δισ.

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) λαμβανομένων υπόψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1,25 δισ. και της επαναγοράς των προνομιούχων (υβριδικών) τίτλων, διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 12,2%, που τοποθετεί την ΕΤΕ στην κορυφή των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Equity Tier I), υπολογίζεται σε 10,8%, επίπεδο που κατατάσσει την Εθνική στην κορυφή των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και από πλευράς ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων της.

"Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητα του Ομίλου απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας" καταλήγει η ανακοίνωση.


capital.gr

No comments:

Share |