Friday, August 28, 2009

Βουτιά στο δανεισμό τον Ιούλιο

Βουτιά στο δανεισμό τον Ιούλιο


Πάγωσε κατακαλόκαιρα η ζήτηση για δάνεια προμηνύοντας δύσκολους καιρούς για την οικονομία, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν με προσφορές χαμηλότοκων δανείων για αναθέρμανση της ζήτησης. Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούνιο και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται.

Με βάση τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα €56,44 δισ., έναντι €56,85 δισ. τον Ιούνιο και €48,93 δισ. τον περσινό Ιούλιο.


Από την αρχή του έτους, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο μεγεθύνθηκαν κατά μόλις €2 δισ. Στο τέλος Δεκεμβρίου οι τράπεζες είχαν δανείσει €54,44 δισ. και σύμφωνα με τραπεζίτες, μόνο οι τόκοι, υπολογίζεται πως μεγέθυναν το χαρτοφυλάκιο τους κατά €1,9 δισ. Αυτό σημαίνει πως εξαιρουμένης της χρέωσης των τόκων, οι νέες πιστώσεις που μπήκαν στην οικονομία είναι ελάχιστες, προεξοφλώντας μείωση των αναπτυξιακών επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών περίπου ετών. Η πιστωτική επέκταση περιορίστηκε στο 15,35% έναντι 21,75% τον Ιούνιο του 2009 και 35,24% τον Ιούλιο του 2008. Ως αποτέλεσμα του παγώματος του δανεισμού, οι τράπεζες προχώρησαν Αυγουστιάτικα στην προσφορά νέων δανειστικών προϊόντων, κυρίως για στεγαστικούς σκοπούς, με teaser χαμηλά επιτόκια για τα αρχικά χρόνια του δανείου.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι οξύτερο στις επιχειρήσεις που διστάζουν να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις και να προχωρήσουν σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Τα επιχειρηματικά δάνεια περιορίστηκαν στα €27,7 δισ. έναντι €28,4 δισ. τον Ιούνιο και €23,7 δισ. τον Ιούλιο του 2008.

Παράλληλα με την επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αναδεικνύουν τα προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε περίπτωση αναθέρμανσης του δανεισμού, αφού οι νέες καταθέσεις είναι ελάχιστες.

Τον Ιούλιο του 2009 ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης περιορίστηκε στο 4,93% από 6,94% τον Ιούνιο ενώ ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Ιούλιο του 2008, είχε φθάσει το 11,81%.

Το σύνολο των καταθετικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ανήλθε τον έβδομο μήνα του έτους στα €58,38 δισ. έναντι €58,13 δισ. τον Ιούνιο και €55,6 δισ. τον Ιούλιο του 2008.

Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €2,24 δισ., όσα περίπου κατέθεσε στις τράπεζες η κυβέρνηση. Αν εξαιρεθούν οι τόκοι που πληρώθηκαν και τα εμβάσματα της κυβέρνησης, οι καταθέσεις ουσιαστικά μειώθηκαν, αφού η μείωση των καταθετικών επιτοκίων έστρεψε τους καταθέτες σε άλλα προϊόντα ενώ η κρίση οδήγησε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αναλήψεις.

Οι καταθέσεις κυπρίων ανήλθαν στα €41,8 δισ. από €41,9 δισ. τον Ιούνιο και €39,9 δισ. τον περσινό Ιούλιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα εμβάσματα πέραν των €2 δισ. περίπου της κυβέρνησης.

Οι καταθέσεις από κατοίκους τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι, ανήλθαν στα €15,5 δισ. από €15,2 δισ. τον Ιούνιο και €14,7 δισ. τον Ιούλιο του 2008.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |