Friday, August 28, 2009

Τα subprime για κάποιους παραμένουν κερδοφόρα

Τα subprime για κάποιους παραμένουν κερδοφόρα



Πολλοί νανουρισμένοι δανειστές ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου “έσκασαν” μετά την κατάρρευση της κερδοσκοπικής φούσκας της στεγαστικής αγοράς. Αλλά πολλοί από τους μεγαλύτερους subprime παίκτες που έβγαλαν σωρεία κερδών κατά τη διάρκεια της έκρηξης είναι ακόμα εδώ-και ωφελούνται αδρά από τα ομοσπονδιακά χρήματα διάσωσης.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των δημόσιων αρχείων από το Center for Public Integrity, πάνω από 20 επιχειρήσεις "οι οποίες τράφηκαν από τη φρενίτιδα δανεισμού των subprime που κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα, θα λάβουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους, μέσω ενός προγράμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχεδιασμένο για την αναχαίτιση των κατασχέσεων."

Το think tank από την Ουάσιγκτον λέει ότι από τους κορυφαίους 25 συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Τροποποίησης για Προσιτά Σπίτια (Hamp), τουλάχιστον 21 έλαβαν ενεργό μέρος στον κλάδο του subprime δανεισμού. Η πλειοψηφία ειδικευόταν στην εξυπηρέτηση των subprime δανείων, αλλά πολλές επιχειρήσεις εξυπηρετούσαν και δημιούργησαν τα δάνεια.

"Καθώς οι κατασχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, η Διοίκηση Ομπάμα σχεδιάζει να δαπανήσει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά κονδύλια διάσωσης για να βοηθήσει έως και τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να είναι συνεπείς με τις υποθήκες τους," σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Center for Public Integrity, Bill Buzenberg. "Πολλά από αυτά τα χρήματα θα πάνε άμεσα στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνέβαλαν εξ΄ αρχής στη δημιουργία του χάους με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου."

Οι δανειστές subprime που συμμετέχουν στο Hamp θα λάβουν περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα που χρηματοδοτούνται από χρήματα φορολογούμενων. Πολλοί από αυτούς τους δανειστές ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου ήταν οι κορυφαίοι 25 δημιουργοί των δανείων υψηλών επιτοκίων που αντιπροσώπευαν ακριβά δάνεια αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, λέει το Κέντρο.

Η Bank of America, μέσω της Countrywide (η οποία ήταν πριν ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας), μπορεί να λάβει έως και 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρο πληρωμών. Συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών που ήρθαν στην κατοχή της μετά την εξαγορά της Merrill Lynch, η Bank of America, μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επόμενη στη λίστα, η οποία θα πάρει έως και 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα, η JPMorgan Chase, η οποία κατετάγη 12η στη λίστα των subprime δανειστών του Κέντρου. Συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της EMC Mortgage Corp, η JPMorgan θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Wells Fargo, η οποία κατετάγη στην 8η θέση στον κατάλογο του κέντρου, θα μπορούσε να λάβει μέχρι και 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της Wachovia.

Ακόμα χειρότερα, το Κέντρο αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο εταιρείες προηγουμένως διευθέτησαν κατηγορίες για παράνομες πρακτικές συλλογής που ασκήθηκαν από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, ενώ άλλη μια εταιρεία τέθηκε υπό ομοσπονδιακό έλεγχο μέχρι να παραδώσει οικειοθελώς το καταστατικό της τράπεζας.

Ωραίο κατόρθωμα, αν μπορούν να το κάνουν.

capital.gr

No comments:

Share |