Friday, August 28, 2009

Αμετάβλητα τα χαρτοφυλάκια διεθνών επενδυτών

Αμετάβλητα τα χαρτοφυλάκια διεθνών επενδυτών

Η θερινή ραστώνη αλλά και τα ερωτηματικά γύρω από τη δυναμική και τη διάρκεια, που θα έχει το ράλι των μετοχών, διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητα τα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτών τον Αύγουστο.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 44 κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, η έκθεση των διεθνών επενδυτών σε μετοχές ανήλθε κατά μέσο όρο στο 57,1% από 57% τον Ιούλιο, οι τοποθετήσεις σε ομόλογα διαμορφώθηκαν στο 34,5% από 34,7% και το ποσοστό των μετρητών υποχώρησε στο 3,3% από 3,8% καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων, παραδοσιακά πιο «συντηρητικοί» από τους Αμερικανούς, διατήρησαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα σε πολύ υψηλά επίπεδα (42,2%). Το μερίδιο των μετοχών στο μέσο χαρτοφυλάκιο υποχώρησε στο 44,6% από 45,3% τον Ιούλιο, ενώ των μετρητών διαμορφώθηκε στο 4,1% από 4,6%.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο των πέντε από τις 13 συνολικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν υπήρχαν καθόλου μετρητά. Στην Ιαπωνία η έκθεση σε μετοχές αυξήθηκε στο 53,4% από 50,9%, ενώ σε ομόλογα υποχώρησε στο 45,9% από 46,8%. Οι τοποθετήσεις σε μετρητά συρρικνώθηκαν στο 0,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές. Κατά μέσο όρο οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές διαμορφώθηκαν στο 64,1% ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με το 64,9% του Ιουλίου, η έκθεση σε ομόλογα ανήλθε στο 29,2% από 28,9% και σε μετρητά μόλις στο 2%.

Ξεχωριστή έρευνα εν τω μεταξύ αποκαλύπτει ότι η απαισιοδοξία για την πορεία των αμερικανικών μετοχών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τον Οκτώβριο του 2007, όταν ο Standard & Poor's είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Investors Intelligence το ποσοστό των αναλυτών, που αναμένουν πτώση, υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 19,8%, ενώ των αισιόδοξων έχει αυξηθεί στο 51,6%.


naftemporiki

No comments:

Share |