Friday, August 28, 2009

Χρυσός: Ανοδικό ξέσπασμα αναμένουν αναλυτές

Χρυσός: Ανοδικό ξέσπασμα αναμένουν αναλυτές


Dow Jones – Η τιμή του χρυσού έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο διάστημα σε ένα συγκεκριμένο εύρος, ωστόσο ενισχύεται η πεποίθηση πως όταν εμφανιστεί η κατάλληλη συγκυρία θα κινηθεί ανοδικά.

Ο παράγοντας τον οποίο επικαλούνται περισσότερο οι αναλυτές είναι η διαρκής ανησυχία για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις λόγω των προσπαθειών ενίσχυσης της οικονομίας από πολλές κυβερνήσεις του κόσμου.

Ο χρυσός έχει συσπειρωθεί σε ολοένα και πιο στενό εύρος θέτοντας τις βάσεις για ένα ξέσπασμα, υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Coby Lamson Capital Management και σύμβουλος για συναλλαγές σε εμπορεύματα, Ron Coby.

Το πολύτιμο μέταλλο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημειώνει χαμηλότερα υψηλά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Επίσης, σημειώνει υψηλότερα χαμηλά από τον Απρίλιο, οδηγώντας σε συμπίεση την οποία ο Coby χαρακτηρίζει “σχεδόν χωρίς προηγούμενο”.

“Ετοιμαζόμαστε για μία μεγάλη κίνηση,” τονίζει ο Coby. “Είναι συναρπαστικό. Είναι αυτό για το οποίο ζουν οι traders”.

Ο ίδιος αναμένει το επόμενο ξέσπασμα να είναι ανοδικό αν και “είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε και από τις δύο πλευρές”.

Σε εποχική βάση, ο χρυσός τείνει να ενισχύεται το Σεπτέμβριο, να κάνει μία μικρή διόρθωση τον Οκτώβριο και έπειτα να “εκρήγνυται” έως το τέλος του έτους, αναφέρει ο Coby. Οι αγοραστικές κινήσεις αυξάνονται συνήθως ενόψει των διακοπών του φθινοπώρου στην Ινδία και των Χριστουγέννων στις δυτικές χώρες.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Coby, είναι γνωστό πως οι μετοχές υποχωρούν το φθινόπωρο. Συνεπώς, αν και ο χρυσός ακολουθεί το τελευταίο διάστημα τις κινήσεις των μετοχών, μπορεί να επωφεληθεί από τον “φόβο για συναλλαγές”, όπως τα ομόλογα πριν από ένα χρόνο.

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να χαλάσει τη “γιορτή” θα ήταν μία σημαντική υποχώρηση του δολαρίου και στη συνέχεια η ανάκαμψη του. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, δηλώνει ο Coby, ο χρυσός μπορεί να ενισχυθεί από τη στιγμή που όλα τα νομίσματα μπορούν εν τέλει να αντιμετωπιστούν ως “σάπια μήλα” στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.

“Πιστεύουμε πως τελικά ο χρυσός θα διαχωριστεί από τη συσχέτισή του με τη διόρθωση του δολαρίου και θα συνεχίσει να πορευτεί μόνος του έναντι όλων των νομισμάτων,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής της Coby Lamson Capital Management.

Ένας trader της Νέας Υόρκης υποστηρίζει πως ενώ ο χρυσός δεν έχει σημειώσει πρόοδο για ένα διάστημα, τείνει να ανακάμπτει γρήγορα έπειτα από κάποια πτώση του.

“Εάν τον εξετάσετε σε εβδομαδιαία βάση θα δείτε πως συνεχώς παρουσιάζει μικρή άνοδο από την περυσινή περίοδο των μαζικών πωλήσεων”, αναφέρει ο ίδιος trader. “Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα αισιόδοξο, είναι ενδεικτικό πως η ελάχιστη αντίσταση σε αυτό το σημείο βρίσκεται προς τα πάνω.”

“Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο φόβος για τον πληθωρισμό λόγω των μεγάλων πιστωτικών ροών από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τη Fed”, τονίζει ο trader προσθέτοντας πως υπάρχουν ανησυχίες για το αν οι αρχές θα καταφέρουν να αποσύρουν την αυξημένη ρευστότητα πριν αυτή δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις. “Δεν πιστεύω ότι έχουν κάποια καλή παράδοση σε αυτό”.

Ο Bart Melek, στρατηγικός αναλυτής για τον κλάδο των εμπορευμάτων της BMO Capital Markets, ισχυρίζεται πως ο χρυσός μπορεί να παραμείνει στάσιμος μέχρι τις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Αλλά όταν θα ξαναρχίσει να κινείται, προβλέπει και αυτός ότι η κίνηση θα είναι ανοδική, με την προϋπόθεση πως η οικονομική ανάκαμψη θα αποδειχθεί βιώσιμη και οι φόβοι για πληθωρισμό μεγάλοι.

Ο ίδιος ο Melek δεν αναμένει πληθωρισμό στο άμεσο χρονικό διάστημα, αλλά σημειώνει πως ο χρυσός τείνει να προεξοφλεί τον πληθωρισμό έως και δύο χρόνια πριν εμφανιστεί.

Ο αναλυτής της BMO αναφέρει δύο επιπλέον παράγοντες που μπορούν να πιέσουν το δολάριο και να βοηθήσουν το χρυσό. Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να σημαίνει πως οι επενδυτές θα απομακρυνθούν από το νόμισμα των ΗΠΑ ως “ασφαλές καταφύγιο”. Επίσης όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών, οι επενδυτές ενδεχομένως να αντιδράσουν πιο γρήγορα από τη Federal Reserve, τονίζει ο Melek. Αυτό ίσως να σημαίνει και διεύρυνση της διαφοράς στις τιμές των επιτοκίων που προσφέρονται για διαφορετικά νομίσματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Melek, η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να σημαίνει κυκλική άνοδο της ζήτησης για κοσμήματα η οποία ήταν απίστευτα χαμηλή το τελευταίο διάστημα.

Η αντιπρόεδρος της Scotiabank, Patricia Mohr, υπολογίζει πως ο χρυσός μπορεί να καταγράψει ένα άλλο ράλι σε ενδεχόμενη υποχώρηση του δολαρίου εν μέσω των ανησυχιών για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, το ράλι θα σταματήσει το πιθανότερο περίπου στα 975 δολάρια και δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια.

“Πιστεύω ότι με τον καιρό οι επενδυτές θα κινηθούν πλήρως στις χρηματιστηριακές αγορές των χωρών των G7 και του αναδυόμενου κόσμου”, σημειώνει η Mohr. Κάποιες αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν ήδη ενίσχυση των χρηματιστηρίων τους, και ίσως πορεύονται οδηγούνται σε συσσώρευση. “Πιστεύω όμως πως τελικά το συμφέρον των επενδυτών βρίσκεται στα χρηματιστήρια”.

capital.gr

No comments:

Share |