Friday, August 28, 2009

ΗΠΑ: "Φρένο" στις αγορές ενυπόθηκων χρεογράφων από αξιωματούχους της Fed

ΗΠΑ: "Φρένο" στις αγορές ενυπόθηκων χρεογράφων από αξιωματούχους της Fed


Η Federal Reserve ενδεχομένως να μην χρειαστεί να ολοκληρώσει στο σύνολο του το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) συνολικού ύψους 1,25 τρισ. δολ. που έχει εγκριθεί και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009, δήλωσαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Ρίτσμοντ, Jeffrey Lacker σε ομιλία του την Πέμπτη δήλωσε ότι η τράπεζα θα επανεξετάσει "αν χρειάζεται ή είναι επιθυμητή η επιπλεόν στήριξη" από την ολοκλήρωση των αγορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve του St. Louis, James Bullard, μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι "ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητο".

Η Federal Reserve έχει αποφασίσει να αγοράσει έως 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια προκειμένου να στηρίξει τις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και την αμερικανική αγορά κατοικίας.

Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και των πιστωτικών αγορών έχει ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κρατικών οργανισμών (agency debt) έως 200 δισ. δολ. καθώς και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έως 300 δισ. δολ.

capital.gr

No comments:

Share |