Friday, August 28, 2009

Πέφτουν τα ενοίκια, ευκαιρίες (;) στην αγορά...

Πέφτουν τα ενοίκια, ευκαιρίες (;) στην αγορά...

Κάμψη στα ενοίκια, που φτάνει έως και το 15% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, έχει σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο, λόγω των χιλιάδων προσφερόμενων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη στα μεσαία και μεγάλα διαμερίσματα σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών με πολλά παλαιά κτίρια, ενώ τα ενοίκια των μικρότερων σπιτιών (δυάρια- γκαρσονιέρες) είτε έχουν «παγώσει», είτε εμφανίζουν ήπια πτώση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα χιλιάδες μικρά διαμερίσματα που κατασκεύασαν τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι για να καλύψουν την έλλειψη που υπήρχε σε αυτήν την κατηγορία αύξησαν υπερβολικά την προσφορά σε πολλές πόλεις, γεγονός που φάνηκε όταν ξέσπασε η κρίση.

Το πρόβλημα φάνηκε ιδιαίτερα στις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο), όπου πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να γεμίζουν τις πολυκατοικίες τους με μικρά διαμερίσματα. Έτσι, εδώ και ένα περίπου χρόνο πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να «παγώσουν» τις τιμές ή ακόμη και να τις μειώσουν ελαφρά.

«Παγωμένες» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές

Η πτώση παρατηρείται κυρίως σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών (Πατησίων, Κυψέλη, Πλ. Αμερικής, Εξάρχεια κ.λπ.), ενώ σταθερές στα περυσινά επίπεδα είναι οι τιμές εκεί όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση από φοιτητές, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή, Καισαριανή. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 2008, που τα ενοίκια δεν αυξάνονται ακόμη και στις περιοχές- φιλέτα, όπου για τουλάχιστον μια δεκαετία έκαναν κάθε χρόνο... limit-up.

Στο μεταξύ, το φρένο στην αγορά κατοικίας αναζωπύρωσε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ενδιαφέρον για ενοικίαση ακινήτων. Γρήγορα όμως πολλοί ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι οι ζητούμενες τιμές, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι πάνω από τις δυνατότητες πολλών αγοραστών. Έτσι, προκειμένου να μη μείνουν κενά τα σπίτια, είτε δέχονται να παζαρέψουν χαμηλότερο ενοίκιο κατά 10%-15%, είτε στα ήδη μισθωμένα ακίνητα, προχωρούν σε σιωπηρή συμφωνία με τον ενοικιαστή να μην του αυξήσουν το μίσθωμα μετά το πέρας του ενός έτους.

Κρίσιμος Σεπτέμβριος

Σε κάθε περίπτωση, οι καθοριστικοί μήνες για την πορεία της αγοράς τόσο των φοιτητικών διαμερισμάτων όσο και γενικότερα των ενοικίων θα είναι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου, το πιο «ζεστό» παραδοσιακά στην αγορά κατοικίας. Αν η ζήτηση διατηρηθεί στα σημερινά υποτονικά επίπεδα, πιθανόν κάποιοι ιδιοκτήτες (κυρίως όσοι πιέζονται οικονομικά) να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους. Αν αντίθετα αναζωπυρωθεί, όπως αναμένουν κάποιοι, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δεχθούν να καταβάλουν τα επιπλέον χρήματα.

reporter.gr

No comments:

Share |