Monday, June 30, 2008

Πτώση του αργού σε συνεδρίαση για γερά νεύρα

Πτώση του αργού σε συνεδρίαση για γερά νεύρα

Με μικρή πτώση έκλεισε τελικά το αργό στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων, ύστερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε το μεσημέρι, ξεπερνώντας τα 143 δολάρια. Από τη μια μεριά οι φόβοι πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ιραν και Ισραήλ, και από την άλλη η ενίσχυση του δολαρίου, δημιούργησαν νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι είδαν προς στιγμή την ζητούμενη ασφάλεια στο ράλι ανόδου του μαύρου χρυσού.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε μόλις κατά 0,15%, ή 0,21 δολάρια στα 140 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε απώλειες κατά 0,33% στα 139,56 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 48% από την αρχή της χρονιάς, ενώ για το σύνολο του 2007 η άνοδος του ήταν της τάξεως του 57%. Ο Jim Rogers, που τον Απρίλιο του 2006 είχε προβλέψει το ράλι του αργού στα 100 δολάρια, δήλωσε σήμερα στους επενδυτές ότι θα πρέπει να αποφύγουν το δολάριο και κατέδειξε τα εμπορεύματα ως την «καλύτερη επένδυση» της χρονιάς.

Το Σάββατο, 28/6, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, υποστήριξε ότι αν συνεχίσει το Ισραήλ να ασκεί πιέσεις στο Ιράν, δεν είναι απίθανο να δούμε το αργό στα 170 δολάρια.

Σε παρόμοια συνιστώσα κινήθηκαν και οι υπουργοί των χωρών G8, αφού πρότειναν πιο διπλωματικές λύσεις, ώστε να εξακριβωθεί σε τι στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα των πυρηνικών στο Ιράν.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
965.48 ( -1.89%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2811.05 ( -1.91%)

Όγκος: € 4,837,976

---

FTSE 100 INDEX 5,625.90 96.00 1.74%
CAC 40 INDEX 4,434.85 37.53 0.85%
DAX INDEX 6,418.32 -3.59 -0.06%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,350.01 3.50 0.03%
S&P 500 INDEX 1,280.00 1.62 0.13%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,292.98 -22.65 -0.98%

Ηλιάδης: Επιμένουμε στα €540 εκ.

Ηλιάδης: Επιμένουμε στα €540 εκ.

Στο στόχο που τέθηκε στο business plan Φεβρουαρίου για επίτευξη καθαρών κερδών ύψους €540 εκ. παραμένει προσηλωμένο το top management της Τρ. Κύπρου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα με αφορμή την εξαγορά της Uniastrum και σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο CEO της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης είπε ότι η Τράπεζα «δεν αναθεωρεί τους στρατηγικούς της στόχους». Οι δηλώσεις του κ. Ηλιάδη ακολουθούν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που φέρουν κάποιες τράπεζες να μελετούν το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων κερδοφορίας.

Μιλώντας μετά τη συνέντευξη τύπου στη StockWatch, ο κ. Ηλιάδης ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν σε τρεις περίπου βδομάδες, νωρίτερα από ότι συνήθως. «Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες για αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά είμαστε στη σωστή πορεία», είπε αργότερα στη StockWatch ο CEO της κυπριακής τράπεζας. Ο κ. Ηλιάδης επιβεβαίωσε, επίσης, το στόχο κερδοφορίας που τέθηκε για το 2008.

Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η Τρ. Κύπρου στη Ρωσική αγορά, όπου η κυπριακή τράπεζα σκοπεύει να δανείσει €2,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2010. Σημείωσε, επίσης, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για τις αγορές της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε πέρσι και φέτος.

Την Πέμπτη η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την εξαγορά της Ρωσικής Uniastrum έναντι $370 εκ. Η συμφωνία προνοεί τη συμμετοχή της Τρ. Κύπρου στην έκδοση κεφαλαίου της Uniastrum ύψους $50 εκ.

Την Παρασκευή η Moody’s επιβεβαίωσαν τις διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου, ενώ οι Fitch έθεσαν τη διαβάθμιση της για μακροπρόθεσμο χρέος σε αρνητικό ορίζοντα, σημειώνοντας τα ρίσκα που περιέχει η εξαγορά. Η διαβάθμιση των Moody’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Uniastrum είναι Ε+ έναντι C- που είναι η αντίστοιχη διαβάθμιση της Τρ. Κύπρου. Η Moody’s έθεσαν, επίσης, σε θετικό ορίζοντα κάποιες από τις διαβαθμίσεις της Uniastrum.

Οι αναλυτές που καλύπτουν την Τρ. Κύπρου ήταν, σε γενικές γραμμές, θετικοί στις εκθέσεις τους, θεωρώντας λογικό το τίμημα που πλήρωσε η κυπριακή τράπεζα. Εκτιμούν πως η εξαγορά της Uniastrum δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες επέκτασης στη Ρωσία λόγου του μεγάλου δικτύου που περιλαμβάνει (42 καταστήματα και 180 γραφεία).

Ρώσοι αναλυτές, που επικαλείται σήμερα το ρωσικό Business Monitor, θεωρούν πολύ χαμηλό το τίμημα που κατέβαλε η κυπριακή τράπεζα, σημειώνοντας ότι ίσως το due diligence να έχει καταδείξει μελλοντικά ρίσκα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η κερδοφορία της Uniastrum για το πρώτο τρίμηνο ήταν το ένα τρίτο της αντίστοιχης περσινής.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που αναλαμβάνει η κυπριακή τράπεζα, ο κ. Ηλιάδης τόνισε στη StockWatch: «Ενώ οι πλείστες εξαγορές γίνονται μετά από legal και financial due diligence, εμείς κάναμε και operational due diligence. Επισκεφτήκαμε πολλά από τα καταστήματα της Uniastrum και είδαμε πως λειτουργεί. Είδαμε και αρνητικά και θετικά στοιχεία. Τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Είναι σημαντικό που γνωρίζουμε τα αρνητικά σημεία για να ξέρουμε που πατούμε. Παίρνουμε ένα νέο όχημα και ξέρουμε ήδη πως λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι η συμφωνία που έγινε είναι λεπτομερέστατη και ότι περιλαμβάνει τρόπο χειρισμού πιθανής διαφοροποίησης του ενεργητικού προς όφελος της Τράπεζας. «Μπήκαμε σε μεγάλη ανάλυση και όλα είναι μέρος της συμφωνίας που υπογράψαμε», τόνισε.

Σχολιάζοντας την πορεία της εγχώριας αγοράς, είπε πως η τράπεζα κατάφερε να έχει ιδιαίτερα θετική πορεία παρά τον οξύ ανταγωνισμό. Σημείωσε, επίσης, πως την πίεση των margins στην εγχώρια αγορά αντισταθμίζει η μεγέθυνση του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε αγορές όπου υπάρχουν ψηλότερα margins.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου βρίσκεται σήμερα στα €7,78, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες 3,75%. Την Πέμπτη, πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της Uniastrum, είχε κλείσει στα €8,20.

STOCKWATCH.COM.CY

TO AYΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM

Αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το eBay στην LVMH

Αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το eBay στην LVMH

Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ περίπου καλείται να καταβάλει η eBay Inc., ως αποζημίωση σε έξι μάρκες του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH όπως απεφάνθη το εμπορικό δικαστήριο του Παρισιού.

Το δημοφιλές site δημοπρασιών κατηγορείται για παραποίηση και παράνομη πώληση προϊόντων της γαλλικής εταιρείας. Εκπρόσωπος της eBay δήλωσε πως θα κατατεθεί αμέσως έφεση.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στην Louis Vuitton Malletier 19,28 εκατ. ευρώ, στην Christian Dior Couture 17,3 εκατ. ευρώ και σε τέσσερις μάρκες αρωμάτων (Christian Dior, Kenzo, Givenchy και Guerlain) το ποσό των 3,25 εκατ. ευρώ.

«Θα αγωνιστούμε εξ ονόματος των χρηστών της eBay και έχουμε αποφασίσει να ασκήσουμε έφεση μέσα στο απόγευμα», δήλωσε η εκπρόσωπος της eBay.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Στις 49,6 μονάδες ο δείκτης Chicago PMI Ιουνίου

ΗΠΑ: Στις 49,6 μονάδες ο δείκτης Chicago PMI Ιουνίου

Μικρή άνοδο παρουσίασε ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Σικάγο τον Ιούνιο, διαμορφούμενος στις 49,6 μονάδες από τις 49,1 μονάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

€1690 ο μέσος μισθός

€1690 ο μέσος μισθός


Στα €1690 ανήλθε ο μέσος μισθός στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των ανδρών ανήλθαν στα €1863 και των γυναικών στα €1466, δηλαδή ήταν €400 περίπου χαμηλότερες.

Τα στοιχεία, που βασίζονται στο αρχείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν περιλαμβάνουν πλήρη στοιχεία για τις φετινές αυξήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι δημόσιοι και ημιδημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν, αναδρομικά, αυξήσεις της τάξης του 2% για το 2008. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τις αυξήσεις που θα προκύψουν από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον τομέα των κατασκευών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4%. Δηλαδή, οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν μεγαλύτερες από το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις που παραχωρούνται ετησίως στο δημόσιο τομέα, που μαζί με την ΑΤΑ και τις ετήσιες προσαυξήσεις, πλησιάζουν το 7-8%. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας εργοδοτεί γύρω στα 65 χιλ. άτομα.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), σημειώθηκε αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά 1,6% (άνδρες 1,8% και γυναίκες 2,6%), που αντανακλά κυρίως την αύξηση του τιμαριθμικού επιδόματος που καταβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Η σημερινή κρίση θυμίζει... τη bear market του 1974

Η σημερινή κρίση θυμίζει... τη bear market του 1974

Εχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που οι επενδυτές βίωσαν τόσο μεγάλη πτώση στις μετοχές και τα ομόλογα και μερικοί διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι απώλειες αυτές θα παρουσιάσουν τελικά περισσότερα κοινά με τη bear market του 1974 πριν έρθει το... τέλος της κρίσης.
Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει υποχωρήσει κατά 3,4% από το Μάρτιο και στην αγορά ομολόγων έχει σημειωθεί πτώση κατά 2,88%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη...συγχρονισμένη «βουτιά» των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Merrill Lynch και του Bloomberg.

Οι αγορές ομολόγων και μετοχών υποχωρούν ταυτόχρονα για μόλις έκτη φορά από το 1990, την ώρα που το αργό έχει καταγράψει 19 ρεκόρ και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εντείνονται ολοένα και περισσότερο.

Η Dreman Value Management, η BlackRock και η Cambiar Investors, που ελέγχουν συνολικά κεφάλαια ύψους 1,38 τρισ. δολαρίων, αγοράζουν τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και πετρελαϊκές προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση των δεικτών.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και κρίσης ρευστότητας, αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες που έχουν δει ποτέ στην αγορά.

REPORTER.GR

Νέο ιστορικό υψηλό για το αργό στα 143,67 δολάρια

Νέο ιστορικό υψηλό για το αργό στα 143,67 δολάρια

Και νέο ρεκόρ για την τιμή του αργού στα 143,67 δολάρια, με τις ανησυχίες για προβλήματα στις προμήθειες και την αποδυνάμωση του δολαρίου να στρέφουν και πάλι τους κερδοσκόπους στο μαύρο χρυσό.
Αυτή την ώρα το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά στα 143,67 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ καταγράφει κέρδη κατά 1,72% στα 142,30 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 48% από την αρχή της χρονιάς, ενώ για το σύνολο του 2007 η άνοδος του ήταν της τάξεως του 57%. Ο Jim Rogers, που τον Απρίλιο του 2006 είχε προβλέψει το ράλι του αργού στα 100 δολάρια, δήλωσε σήμερα στους επενδυτές ότι θα πρέπει να αποφύγουν το δολάριο και κατέδειξε τα εμπορεύματα ως την «καλύτερη επένδυση» της χρονιάς.

REPORTER.GR

Dubai World: 5,34 δισ. δολάρια για τη ρωσική OGK-1

Dubai World: 5,34 δισ. δολάρια για τη ρωσική OGK-1

Το ποσό των 125 δισ. ρουβλιών (5,34 δισ. δολάρια) προσέφερε η Dubai World και η εταίρος της στη Ρωσία για την εξαγορά της ρωσικής εταιρείας κοινής ωφελείας OGK-1.

Ειδικότερα, η κρατική Dubai World και η Roskommunenergo υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία, βάσει της οποίας θα καταβάλλουν 516 δολάρια για κάθε κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος της OGK-1, όπως ανακοινώθηκε από την εθνική εταιρεία κοινής ωφελείας της Ρωσίας, Unified Energy Systems.

Η OGK-1 λειτουργεί τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας στην ανατολική Ρωσία και δύο μονάδες στη Σιβηρία.

NAFTEMPORIKI

Στα δικαστήρια το EBay για πώληση απομιμήσεων

Στα δικαστήρια το EBay για πώληση απομιμήσεων


Την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου αναμένει σήμερα η EBay Inc., έπειτα από αγωγή που έχει ασκήσει εναντίον της εταιρείας ο κολοσσός πολυτελών ειδών LVMH Moet Louis Vuitton, κατηγορώντας την ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να εμποδίσει την πώληση πλαστών προϊόντων.

Στην αγωγή της, η Luis Vuitton αναφέρει πως το δημοφιλές site δημοπρασιών έχει υψηλή ευθύνη να αποτρέπει την πώληση απομιμήσεων διαφόρων προϊόντων. Η γαλλική εταιρεία, η οποία απαιτεί αποζημίωση ύψους 37 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι το 90% των αρωμάτων, ρολογιών και τσαντών που πουλήθηκαν το 2006 μέσω του EBay ήταν απομιμήσεις.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, άλλωστε, άλλο γαλλικό δικαστήριο απεφάνθη, μετά από αγωγή που κατέθεσε η Hermes International πως η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων


Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν το Μάιο οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Όπως επισημαίνει η ΒοΕ, οι εν λόγω εγκρίσεις υποχώρησαν κατά 28%, σε μηνιαία βάση, στις 42.000, έναντι 51.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, οι εγκρίσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 64%, καθώς οι δανειοδότες έχουν καταστήσει αυστηρότερους τους όρους δανεισμού.

NAFTEMPORIKI

Στο Κατάρ το 4% της Alpha Bank

Στο Κατάρ το 4% της Alpha Bank


Στην πώληση του 4% των μετόχων της στην Paramount Services Holding του Κατάρ έναντι συνολικού τιμήματος 296 εκατ. ευρώ προέβη η Alpha Bank [ACBr.AT] .

Η Paramount Services αντιπροσωπεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των πιο επιφανών οικογενειών του Κατάρ.

Τα δύο μέρη θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η είσοδος ενός μακροπρόθεσμου, υψηλού επιπέδου επενδυτή από το Κατάρ στο κεφάλαιο της Alpha Bank θα επιφέρει προστιθέμενη αξία... μέσω της περαιτέρω επέκτασής της στην περιοχή», επισημαίνει η Alpha Βank σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο ξένος επενδυτής ενδιαφέρεται για την απόκτηση και μεγαλύτερου μεριδίου καθώς και για ευρύτερη συνεργασία με την Alpha Bank στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Paramount Services κατέχει μεταξύ άλλων το 20% του London Stock Exchange, το 3% της Credit Suisse και το 8% της Barclays

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε ανακοινώσει την Παρασκευή [Βλέπε άρθρο] ότι πρόκειται να προβεί άμεσα στη διάθεση ιδίων μετοχών που θα φτάνουν έως και το 4,02% του συνολικού κεφαλαίου της.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank ανακοινώνει τη διάθεση ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος 296 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Paramount Services Holding Limited, η οποία αποτελεί επενδυτικό φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλέον επιφανούς οικογενείας του Κατάρ.

Τα μέρη θα εξετάζουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας αφ΄ ενός μεν τη γνώση και εμπειρία της Alpha Bank στη δημιουργία τραπεζών σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως, αφ΄ ετέρου δε τις επαφές και εμπειρία της Paramount στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Η είσοδος ενός επενδυτού υψηλής ποιότητος από το Κατάρ, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Τράπεζα και τους Μετόχους της, επιτρέποντας στην πρώτη να επιτύχει τους στόχους της και να πρωταγωνισθήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,481.38 -62.98 -0.46%
HANG SENG INDEX 22,102.01 59.66 0.27%
CSI 300 INDEX 2,791.82 -24.20 -0.86%

Βρετανία: Σε χαμηλά 18 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Βρετανία: Σε χαμηλά 18 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 υποχωρεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν «βουτιά» σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 5 μονάδες στο -34, ενώ οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 1% σε σχέση με το Μάιο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται μόλις μία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 1990, όταν ξεκίνησε η τελευταία ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

REPORTER.GR

Την χειρότερη εικόνα στην Ευρώπη εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Γιατί;

Την χειρότερη εικόνα στην Ευρώπη εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Γιατί;

Την χειρότερη εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος σε επίπεδο χρηματιστηριακών αποτιμήσεων καθώς από τις αρχές του 2008 εμφανίζει απώλειες 38%. Οι βασικές αιτίες πίσω από την μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει να αναζητηθούν 1) στο ότι οι ελληνικές τράπεζες μεσούσης της κρίσης συνεχίζουν την επιθετική ανάπτυξη τους αναλαμβάνοντας ρίσκα τα οποία οι ξένοι δεν επιθυμούν να αναλάβουν.2) Τα business plan των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις το έχουν προεξοφλήσει ωστόσο η αγορά τιμωρεί τις τράπεζες γιατί ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν αν τελικά μπορούν να επιτευχθούν οι όχι οι στόχοι των επιχειρηματικών σχεδίων. Η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προσομειάζεται με εκείνη τραπεζών που έχουν βρεθεί στην δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση 38% που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης θετικής του ΧΑ , συγκρίνεται με τράπεζες που δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα από την κρίση όπως π.χ. η Royal bank of Scotland ή η Societe Generale.

Την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζουν οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες υποχώρησαν 20,6% παρά τα προβλήματα στα ακίνητα και ακολούθησαν οι Ιταλικές με πτώση από τις αρχές του 2008 περί το 27% , οι γερμανικές με πτώση 28% , οι γαλλικές με πτώση 31% και οι βρετανικές υποχώρησαν 35%.

Βέβαια οι βρετανικές εμφάνισαν την ιδιορρυθμία να εμφανίζουν από τις μικρότερες απώλειες όπως της HSBC που υποχωρεί 4% έως τις μεγαλύτερες όπως την HBOS με πτώση 62%. Από τις ελληνικές τράπεζες την καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύει η Alpha με απώλειες 23% και από τις δυσμενέστερες η Εθνική -38% η Marfin -47% η Eurobank -36%.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί υποχώρησαν τόσο πολύ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές;

Τα μεγάλα κέρδη που κατέγραφαν οι ξένοι από τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας αποτέλεσαν το πρώτο κύμα αιτιών για τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των ξένων. Το δεύτερο κύμα όμως που χτύπησε τις ελληνικές τράπεζες ήταν και το πιο καθοριστικό εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό γιατί ενώ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υποχώρησαν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες παρά την μεγάλη και πολυεπίπεδη κρίση συνεχίζουν να αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα καθώς δανείζουν με υψηλούς ρυθμούς κοντά στο 20%, δανείζονται με επιτόκια πάνω από 6% και να αυξάνουν τα στοιχεία ενεργητικού τους ωσάν να μην υφίσταται η κρίση.

Αντιθέτως οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη ανέκρουσαν πρύμαν. Η στάση των ελληνικών τραπεζών θεωρείται από πολλούς ξένους άκρως ριψοκίνδυνη καθώςη τωρινή ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο σύστημα και ειδικά να συμβάλλει στην αύξηση των επισφαλειών από το 2009.

Οι διεθνείς επενδυτές περισσότερο λοιπόν επιβραβεύουν την συντηρητική και λελογισμένη ανάπτυξη από την επιθετική σε αυτή την συγκυρία.

Η αιτία αυτή δηλαδή της επιθετικής ανάπτυξης που αποτέλεσε γνώρισμα μόνο των ελληνικών τραπεζών , αφού οιισπανικές και οι ιταλικές πάγωσαν σχέδια επέκτασης, εξηγεί την μεγάλη πτώση των τραπεζών.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν αποδοκιμάστηκε η πρακτική των ελληνικών τραπεζών καθώς το ρίσκο που ανέλαβαν οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να το αναλάβουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι διεθνείς fund managers.

Η αμφισβήτηση των business plan

Η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχώνσχετίζεται και με την αμφισβήτηση των ξένων για τα business plan. Είναι σαφές πλέον ότι τα business plan των τραπεζών σε συντριπτικό βαθμό δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι ξένοι το γνωρίζουν και για τον λόγο αυτό συνέβαλλαν ώστε να υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις των τραπεζών σε επίπεδα που να έχουν προεξοφλήσει την μη υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων τουλάχιστον για το 2008.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες είναι αμφίβολο αν 2 ή 3 τελικά πετύχουν τους στόχους των business plan.

REPORTER.GR

Βουλγαρία: Μείωση του ξένου ενδιαφέροντος για τα ακίνητα

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων της Βουλγαρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2008 υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών και σε απόλυτα μεγέθη ανήλθαν σε 333,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ακίνητα στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν χαμηλότερο όχι μόνο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2006 και του 2007 αλλά και σε σχέση με κάθε τριμηνιαία περίοδο των τελευταίων 2 ετών. Υπενθυμίζεται πως το 2007 το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα βουλγαρικά ακίνητα διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που προσέλκυσε ο κλάδος να προσεγγίσει τα 2.150 εκατ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

France Telecom: Απέσυρε την προσφορά της για την TeliaSonera

France Telecom: Απέσυρε την προσφορά της για την TeliaSonera

Αποσύρθηκε από τη «μάχη» για την απόκτηση της TeliaSonera έναντι 244 δισ. κορονών (40,8 δισ. δολάρια) ο τρίτος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ευρώπης, France Telecom μετά τη νέα απόρριψη της προσφοράς του από τη σουηδική εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο γαλλικός όμιλος σε σημερινή ανακοίνωσή του, «ο διάλογος που είχε ξεκινήσει με το διοικητικό συμβούλιο της TeliaSonera δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά στους οικονομικούς όρους».

Η απόφαση της France Telecom να αποσύρει την προσφορά της ενδεχομένως να ωθήσει προς τα πάνω τις μετoχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 21% από τις 16 Απριλίου, όταν η Le Figaro αποκάλυψε το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη σουηδική ανταγωνίστριά της.

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, οι αναλυτές και οι μέτοχοι που τάχθηκαν ενάντια στην προσφορά, υποστηρίζοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom Νιντιέ Λομπάρντ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξαγορές στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές.

Μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Ευρώπης, ο οποίος θα διέθετε 237 εκατ. πελάτες και θα εξοικονομούσε πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013.

NAFTEMPORIKI

WSJ: Κεφάλαια Ρώσου επενδυτή εξασφάλισε η Fortis

WSJ: Κεφάλαια Ρώσου επενδυτή εξασφάλισε η Fortis


«Ένεση» ρευστότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ (630 εκατ. δολάρια) από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ εξασφάλισε ο βελγο-ολλανδικός τραπεζικός όμιλος Fortis σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η εταιρεία φέρεται να απέκτησε τα ανωτέρω κεφάλαια στο πλαίσιο της προσφοράς δικαιωμάτων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Στόχος της είναι να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά τουλάχιστον οκτώ δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Sunday, June 29, 2008

Payrolls Probably Fell, Factories Slowed: U.S. Economy Preview

Payrolls Probably Fell, Factories Slowed: U.S. Economy Preview


June 29 (Bloomberg) -- U.S. employers probably cut jobs in June for a sixth consecutive month, while manufacturing contracted at a faster pace, signaling the expansion is still at risk, economists said before reports this week.

Payrolls shrank by 60,000 workers, according to the median estimate of economists surveyed by Bloomberg News before the Labor Department's report on July 3. The unemployment rate may have fallen after jumping last month by the most in two decades.

Mounting job losses, record gasoline prices and tumbling home values have crushed consumer confidence, raising concern that spending will retrench once the lift from the tax rebates fades. Businesses are also purchasing less equipment as fuel costs soar, prompting factories to scale back.

``Job growth is going to be non-existent for the next six months,'' Maria Fiorini Ramirez, president of MFR Inc. in New York, said in an interview with Bloomberg Television. ``The economy is sort of staggering along.''

The projected drop in payrolls would follow a decline of 49,000 in May that brought the number of jobs lost so far this year to 324,000. Factory payrolls probably shrank by 30,000, economists forecast, after a 26,000 decline the prior month.

The jobless rate this month probably fell to 5.4 percent from 5.5 percent in May, according to the survey median. The rate jumped a half percentage point last month, the most since February 1986.

The report will be released on a Thursday rather than the customary first Friday of the month because of the Fourth of July holiday in the U.S.

Factory Slowdown

Manufacturing, which accounts for about 12 percent of the economy, probably shrank for a fifth month in June, the Institute for Supply Management's factory index may show on July 1. The gauge probably fell to 48.6 from 49.6 the prior month, according to economists polled. A reading less than 50 signals contraction.

``Tight credit conditions, the ongoing housing contraction, and the rise in energy prices are likely to weigh on economic growth over the next few quarters,'' Federal Reserve policy makers said last week in announcing they were keeping the benchmark rate unchanged for the first time since August. Central bankers signaled inflation was an increasing threat.

Oil prices that topped $142 a barrel last week are hammering manufacturers. Carmakers, with little relief in sight, are paring output or shifting production to more fuel-efficient vehicles. General Motors Corp. said last week it plans to reduce North American truck production by an additional 170,000 units, while adding 47,000 units of car and crossover output.

Not There Yet

``Our mix of inventory isn't quite where we need it to be yet,'' Mark LaNeve, GM's North American marketing chief said in a conference call with analysts last week. ``We have to continue to make these adjustments because it's critical that we respond to the vehicle dynamics that we are seeing and where consumers are shopping.''

The economy grew at a 1 percent pace in the first quarter, following a 0.6 percent gain in the final three months of 2007, making for the weakest six months of growth in five years.

The outlook this quarter improved last week after the Commerce Department reported consumer spending rose more than forecast in May. Americans used the money from tax rebates to buy furniture, clothes and electronics after filling their autos' gas tanks.

About $48.1 billion in rebate checks were distributed in May and a total of $78.3 billion went out through June 27, according to figures from the Treasury Department. Almost all of the tax rebates will be sent out by the second week of July.

Slump in Confidence

Most economists predict the gains in spending won't last beyond the third quarter, as rising joblessness and the jump in fuel costs continue to hurt consumers. Sentiment among Americans fell in June to the lowest level since 1980, according to results of a Reuters/University of Michigan survey issued last week.

Service industries, which range from homebuilders to mortgage lenders, retailers and restaurants, and account for almost 90 percent of the economy, probably expanded at a slower pace in June, economists forecast another report from the Institute for Supply Management will show.

The group's non-manufacturing index, due July 3, fell to 51 in June from 51.7 the prior month, according to the survey median.

A worsening slump in residential construction has contributed to the weakening. Commerce may report July 1 that construction spending fell 0.5 percent in May after a 0.4 percent decline the prior month, according to economists surveyed.

BLOOMBERG

ΟΠΕΚ: Στα 170 δολάρια η τιμή του πετρελαίου πριν από το τέλος του έτους

ΟΠΕΚ: Στα 170 δολάρια η τιμή του πετρελαίου πριν από το τέλος του έτους


Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 170 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του 2008 προβλέπει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ, επικαλούμενος την εξασθένηση του δολαρίου και τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

"Oι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φθάσουν τα 170 δολάρια, καθώς η ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του ευρώ", δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κελίλ, ο οποίος παράλληλα ασκεί καθήκοντα υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας, το ράλι των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται και στην άσκηση πολιτικής πίεσης προς το Ιράν, ενώ δεν σχετίζεται με την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε επαρκή και ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.

Tην περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου ότι ίσως να μειώσει την παραγωγή της λόγω υπερπροσφοράς αργού στην αγορά.

"Οι αποφάσεις της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στην υποτίμηση του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της έσπρωξε προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου", ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Την Παρασκευή η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα 142,99 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Οι τιμές του αργού έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ στο τρέχον τρίμηνο καταγράφουν ήδη άνοδο κατά 38% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη άνοδο - σε τριμηνιαία βάση - από το πρώτο τρίμηνο του 1999.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" θα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια στις 3 Ιουλίου, εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του "μαύρου χρυσού", οι φόβοι περί επιτάχυνσης του πληθωρισμού και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα στις αγορές μετοχών.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο παγκόσμιος δείκτης ΜSCI καταγράφει συνολικές απώλειες 11,7%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή του από το πρώτο εξάμηνο του 1982.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3% υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 21%. Πρόκειται για το χειρότερο εξάμηνο από το 1986.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σημειώνοντας πτώση πάνω από 2%.

NAFTEMPORIKI

“This Bud’s NOT for you!”: Anheuser-Busch rejects $46.3 bln InBev offer

“This Bud’s NOT for you!”: Anheuser-Busch rejects $46.3 bln InBev offer


“Financially inadequate, not in best interests of shareholders”

Anheuser-Busch Cos. Inc. (NYSE: BUD), a leading global brewer, announced that its board of directors has unanimously determined that the unsolicited, non-binding proposal by InBev (Euronext: INB), the maker of Stella Artois and Beck's, to acquire all outstanding shares of Anheuser-Busch for $65 per share is “financially inadequate and not in the best interests of Anheuser-Busch shareholders.”

InBev NV's unsolicited $46.3 bln takeover offer, would have made this by far the biggest brewer and distributor in the world.


"InBev's proposal significantly undervalues the unique assets and prospects of Anheuser-Busch," said Patrick Stokes, chairman of the board.



"The proposed price does not reflect the strength of Anheuser-Busch's global, iconic brands Bud Light and Budweiser, the top two selling beer brands in the world, with Budweiser selling in more than 80 countries today. The proposal also undervalues the earnings growth actions that the company had already planned, which have significant potential for shareholder value creation; the company's market position in the United States, the most-profitable beer market in the world; and the high value of its existing strategic investments."

The board thoroughly studied the proposal with independent financial and legal advisers on multiple occasions during the two-week period since the proposal was made, and the board's independent directors also met alone to fully examine its merits.

"The InBev proposal fails to be competitive with alternative plans the company has developed in recent months to generate significant top-line and bottom-line growth, which will increase value for the company's shareholders," said Douglas A. Warner III, the board's lead independent director.

"The board will continue to consider all opportunities that build shareholder value."

The board communicated its decision in a letter sent from August A. Busch IV, president and chief executive officer of Anheuser-Busch to Carlos Brito, chief executive officer of InBev.

Based in St. Louis, Anheuser-Busch is the leading American brewer, holding a 48.5% share of U.S. beer sales. The company brews the world's largest-selling beers, Budweiser and Bud Light. Anheuser-Busch also owns a 50% share in Grupo Modelo, Mexico's leading brewer, and a 27% share in China brewer Tsingtao, whose namesake beer brand is the country's best-selling premium beer. Anheuser-Busch is also one of the largest theme park operators in the United States, is a major manufacturer of aluminium cans and one of the world's largest recyclers of aluminium cans.

FINANCIAL MIRROR

Friday, June 27, 2008

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Nέα υψηλά κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 142 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ισχυρές απώλειες στους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 0,79% στα 140,75 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,63% στα 139,89 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει τα 141,98 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και ενώ το δολάριο σημείωνε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, το αργό έφτασε τα 142,60 δολάρια. Στην ανάκαμψη όμως του δολαρίου, το αργό περιόρισε τα κέρδη του.

Εκτιμήσεις, δολάριο και κεφαλαιαγορές έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο σε ανοδο 46% από την αρχή του έτους, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Νωρίτερα οι επενδυτές προχώρησαν σε περιορισμένες πωλήσεις συμβολαίων καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλι με στόχο τον περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας στην αγορά ενεργείας.

«Φωτιά» έβαλαν στις τιμές του πετρελαίου οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ ότι ο μαύρος χρυσός θα φτάσει τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, καθώς και οι φήμες για κλείσιμο μέχρι τις 19 Ιουλίου, μονάδας εξόρυξης πετρελαίου της BP, για επισκευαστικούς λόγους.

Νευρικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στρέφουν τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως αυτές του αργού και των μετάλλων, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της MF Global, κ.John Kilduff.

Εν τω μεταξύ, επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει στο αργό μια πιθανή ενίσχυση στα ευρωπαϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 3 Ιουνίου, που θα σπρώξει χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα.

REPORTER.GR

Lehman: «Βλέπει» διαγραφές 5,4 δισ. δολ. για τη Merrill Lynch

Lehman: «Βλέπει» διαγραφές 5,4 δισ. δολ. για τη Merrill Lynch

Διαγραφές ύψους 5,4 δισ. δολαρίων αναμένεται να εμφανίσει η Merrill Lynch στο δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμά ο αναλυτής της Lehman Brothers Ρότζερ Φρίντμαν.

Ο Φρίντμαν, ο οποίος έχει προβλέψει επίσης διεύρυνση των ζημιών στην αμερικανική εταιρεία, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τις διαγραφές της Merrill κατά τρία δισ. δολάρια. Οι υπόλοιποι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν διαγραφές μεταξύ 3,5 και 4,2 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, οι υψηλότερες διαγραφές της Merrill ευθύνονται στην έκθεσή της σε τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια, με μοχλευμένα δάνεια και με δραστηριότητες monoline.

Ο αναλυτής της Lehman αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για τις ζημίες της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο σε 2,78 δολάρια ανά μετοχή από 64 σεντς ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,8% οι καταναλωτικές δαπάνες Μαΐου

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 0,8% οι καταναλωτικές δαπάνες Μαΐου


Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Μάιο, καθώς οι φορολογικές ελαφρύνσεις έδωσαν ώθηση στους μισθούς και βοήθησαν τους καταναλωτές να αντέξουν το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι δαπάνες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή τους κατά 0,7%.

Οι μισθοί ενισχύθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2005.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
984.12 ( -1.78%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2865.81 ( -1.79%)

Όγκος: € 4,710,006

---

FTSE 100 INDEX 5,529.90 11.70 0.21%
CAC 40 INDEX 4,397.32 -28.87 -0.65%
DAX INDEX 6,421.91 -37.69 -0.58%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,346.51 -106.91 -0.93%
S&P 500 INDEX 1,278.38 -4.77 -0.37%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,315.63 -5.74 -0.25%

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal


Στην επιβεβαίωση του rating της Τρ. Κύπρου για μακροπρόθεσμο χρέος προέβηκε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch, θέτοντας το όμως σε αρνητικό ορίζοντα. Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε τα υπόλοιπα ratings της κυπριακής τράπεζας, αυτά για βραχυπρόθεσμο χρέος (F2), το individual rating (C), τη διαβάθμιση στήριξης (2) και τη διαβάθμιση ελάχιστης στήριξης (BBB). Η ενέργεια του οίκου ακολουθεί την χθεσινή εξαγορά του 80% της Uniastrum.

«Αν και αναγνωρίζουμε τη γεωγραφική διαφοροποίηση της Τρ. Κύπρου και το σχετικά μικρό μερίδιο του ενεργητικού της Uniastrum στο συνολικό ενεργητικό του Συγκροτήματος, η εξαγορά δημιουργεί προβληματισμό για την επίδραση του στην κεφαλαιακή βάση της Τρ. Κύπρου, ιδίως λόγω της στρατηγικής ταχύρρυθμης ανάπτυξης» αναφέρει ανακοίνωση των Fitch.

«Το σχετικά ψηλό μερίδιο φήμης επηρεάζει τις προβλεπόμενες εποπτικές αναλογίες της Τράπεζας. Οι Fitch αναμένουν μια τράπεζα που έχει προσδοκίες για ταχεία μεγέθυνση του ενεργητικού της, να έχει μεγαλύτερα κεφάλαια» συμπληρώνουν.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά επίσης ψηλότερα ρίσκα ενοποίησης, πίεση στην Τρ. Κύπρου να βελτιώσει την κερδοφορία της Uniastrum και την πιθανότητα το ενεργητικό να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Επίσης, οι Fitch σημειώνουν ότι υπάρχουν περαιτέρω αβεβαιότητες για την υφιστάμενη κερδοφορία της Uniastrum και για την ποιότητα του ενεργητικού της, δεδομένου του ότι δεν είναι διαθέσιμες οι οικονομικές της καταστάσεις.

Οι Fitch αναμένουν τον αρνητικό ορίζοντα να ξεκαθαρίσει όταν ληφθούν οι εποπτικές άδειες και ολοκληρωθεί η εξαγορά. Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου θα πιέζονταν αν ο δείκτης κεφαλαίων της παραμείνει στα ίδια επίπεδα παρά τους αυξημένους κινδύνους που ανέλαβε, αν η ποιότητα του ενεργητικού της μειωθεί και αν η κερδοφορία (ιδίως η αποτελεσματικότητα κόστους) της Τρ. Κύπρου αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο αναμένεται.

STOCKWATCH.COM.CY

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s


Σε επιβεβαίωση όλων των διαβαθμίσεων (ratings) της Τρ. Κύπρου προέβηκαν το απόγευμα οι Moody’s με σταθερό ορίζοντα, μετά τη συμφωνία της κυπριακής τράπεζας να εξαγοράσει το 80% της ρωσικής Uniastrum. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε σε θετικό ορίζοντα αριθμό διαβαθμίσεων της Uniastrum και άφησε σταθερή τη διαβάθμιση για χρηματοοικονομική ευρωστία (Ε+) με σταθερό ορίζοντα.

Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου που επιβεβαιώνονται είναι αυτές για καταθέσεις σε συνάλλαγμα (A1/Prime-1), για senior debt (Α2), για subordinated debt (A3) και για χρηματοοικονομική ευρωστία (C-).

«Η είσοδος της Τρ. Κύπρου στην ρωσική αγορά μέσω εξαγοράς είναι συμβατή με την δεδηλωμένη της στρατηγικής να επεκταθεί σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Moody’s.

Η επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων στηρίζεται, σύμφωνα με τους Moody’s, στην ισχυρή θέση της Τρ. Κύπρου στην Κύπρο και το δυναμικό της δίκτυο της Ελλάδα. Επίσης, στηρίζεται στα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας, στην ικανοποιητική της κεφαλαιακή βάση, την ρευστότητά της και την βελτιούμενη ποιότητα του ενεργητικού της.

Εντούτοις, οι Moody’s σημειώνουν ότι η εξαγορά μιας σχετικά μεγάλης τράπεζας όπως η Uniastrum, που δραστηριοποιείται σε ένα λιγότερο ώριμo και πιο μεταβλητό περιβάλλον όπως η Ρωσία, μπορεί να αυξήσει το προφίλ κινδύνου της Τρ. Κύπρου και οδηγήσει σε μεταβλητότητα των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Εντούτοις, οι Moody’s πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αρκετά σημαντική να δικαιολογεί αλλαγή της διαβάθμισης.
Άλλωστε, υποστηρίζουν, η αναλογία Tier 1 θα μείνει πάνω από 7,5% μετά την εξαγορά.

Τέλος, μέσω της εξαγοράς η BOCY θα μπει σε μια πολλά υποσχόμενη ρωσική λιανική τραπεζική αγορά. Παράλληλα, η μακρόχρονη σχέση της με αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν βάση στην Κύπρο, θα της δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πιστό πελατολόγιο, στο οποίο να κτίσει, βάσει των συνεργιών που θα δημιουργηθούν με τη Uniastrum, αναφέρουν οι Moody’s.

Εντούτοις, οι Moody’s επισύρουν την προσοχή σε τρία θέματα που ενδέχεται να πιέσουν τη διαβάθμιση χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τρ. Κύπρου στο μέλλον:

1. Απρόβλεπτα προβλήματα και προκλήσεις με την εξαγορά και την ενοποίηση ενός σχετικά μεγάλο οργανισμό
2. Η ταχεία ανάπτυξη της Uniastrum και το νεαρό της δανειακό χαρτοφυλάκιο, μπορεί να έχει κρυμμένους κινδύνους
3. Η αδύνατη χρηματοοικονομική απόδοση της Uniastrum, που σημαίνει ότι χρειάζεται γρήγορη αναστροφή της κατάστασης για να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στα αποτελέσματα ολόκληρου του group.

STOCKWATCH.COM.CY

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα του ράλι στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στην Ευρωζώνη στις 44 μονάδες από 53,1 το Μάιο. Σημειώνεται ότι ένδειξη κάτω από 50 σηματοδοτεί επιβράδυνση του κλάδου.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο χαμηλή ένδειξη από την έναρξη των μετρήσεων τον Ιανουάριο του 2004.

Μετά την ανακοίνωση το ευρώ υποχωρεί στο 1,5739 έναντι του ευρώ από 1,5765 νωρίτερα.

REPORTER.GR

Citigroup: Νέα κεφάλαια 9 δισ. δολ. θα χρειαστεί η Barclays

Citigroup: Νέα κεφάλαια 9 δισ. δολ. θα χρειαστεί η Barclays

Νέα κεφάλαια ύψους 9 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να συγκεντρώσει η Barclays, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, σύμφωνα με την Citigroup προκειμένου να απορροφήσει τις διαγραφές ζημιών και να ευθυγραμμίσει τη ρευστότητά της στα επίπεδα των άλλων τραπεζών της χώρας.Η Barclays ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,5 δισ. λίρες μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν πως δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά επιδεινώνονται διαρκώς, είναι θέμα χρόνου πριν δούμε νέες γενναίες διαγραφές ζημιών.

REPORTER.GR

Lehman: Απαρνούνται... τα bonus του 2008 CEO και Πρόεδρος

Lehman: Απαρνούνται... τα bonus του 2008 CEO και Πρόεδρος

Την πρόθεσή τους να παραιτηθούν του δικαιώματος για είσπραξη bonus το 2008 γνωστοποίησαν ο CEO της Lehman Brothers, Richard Fuld και ο Πρόεδρος Herbert «Bart» McDade, μετά και τις ζημίες που εμφάνισε για πρώτη φορά στην ιστορία της η αμερικανική τράπεζα.
Οι αποδοχές του Fuld έφτασαν πέρυσι τα 40 εκατ. δολάρια όταν η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ρεκόρ. τα 98% των απολαβών του ήταν bonus. Στον αντίποδα ο CEΟ της Morgan Stanley John Mack έλαβε μόλις 800.000 δολάρια, μετά την υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας του κατά 57%.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lehman έχει υποχωρήσει κατά 70% στην αγορά τησ Νέας Υόρκης τους τελευταίους 12 μήνες, καταγράφοντας τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Amex Securities Broker/Dealer Index, μετά την E*Trade Financial.

REPORTER.GR

Μια «ανάσα» από τα 142 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Μια «ανάσα» από τα 142 δολάρια η τιμή του πετρελαίου



Σε απόσταση «αναπνοής» από τα 142 δολάρια το βαρέλι βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική μέρα. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.

Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε σήμερα έως και 2,07 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο ρεκόρ των 141,71 δολαρίων το βαρέλι στο ΝΥΜΕΧ. Στις 12.25' ώρα Ελλάδος, διαμορφώνονταν στα 141,35 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,56 δολάρια στα 141,39 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί έως και στα 141,98 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του έτους σχεδόν κατά 50%, με αρκετούς επενδυτικούς οίκους αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ να «βλέπουν» περαιτέρω άνοδό τους.

Χθες, η τιμή του αργού κατέγραψε κέρδη 5,09 δολαρίων, στα 139,64 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Λιβύη απείλησε με μείωση της παραγωγής της, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ δήλωσε ότι οι τιμές του αργού ενδέχεται να αγγίξουν τα 170 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: «Βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: «Βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Σημαντική εξασθένηση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο δείκτης Business Climate Indicator (BCI) υποχώρησε στη 0,14 μονάδα από 0,58 μονάδα που ήταν το Μάιο, και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2005.

«Το τρέχον επίπεδο του δείκτη υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής εξασθένησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και δείχνει πως το ποσοστό αύξησης της παραγωγής παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,544.36 -277.96 -2.01%
HANG SENG INDEX 22,042.35 -413.32 -1.84%
CSI 300 INDEX 2,816.02 -164.89 -5.53%

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Βρετανικά funds σορτάρουν την Εθνική - Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Θύμα 3 με 4 επιθετικών hedge funds από την Μ. Βρετανία τα οποία σορτάρουν την μετοχή με βασικό στόχο να πανικοβάλλουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και να οδηγήσουν σε βίαιη διόρθωση έχει πέσει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες μεθοδικά το τελευταίο διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας και πριν το κλείσιμο τα hedge funds τα οποία διατηρούν μικρές σχετικά θέσεις στην Εθνική ενορχηστρωμένα προσπαθούν βίαια να οδηγήσουν την μετοχή της Εθνικής σε χαμηλότερα επίπεδα με στόχο τα 27 ευρώ και σε δεύτερη φάση να οδηγήσουν την μετοχή κάτω από τα 25 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οδήγησαν την μετοχή της Εθνικής από τα 34 ευρώ στα 27,5 ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας όταν άμεσα διέγνωσε το πρόβλημα και την τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίαςπου ακολουθούν τα βρετανικά hedge funds ενεργοποιήθηκε.

Πρωτίστως επικοινώνησε με τους επικεφαλής των funds και τους έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η Εθνική δεν θα ανεχθεί κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και παράλληλα ενημέρωσε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές ώστε να τους καθησυχάσει καθώς σε κάποιο βαθμό είχε προκληθεί αναστάτωση.

Προσωρινά υπήρξε ανακωχή και το σορτάρισμα στην μετοχή της Εθνικής περιορίστηκε.

Εκτίμηση καλά πληροφορημένων πηγών είναι ότι τα πολεμοφόδια των funds που σορτάρουν την μετοχή τελειώνουν και πρακτικά η υποτιμητική κερδοσκοπία θα ολοκληρωθεί.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον έως τώρα ο πανικός που ήθελαν να προκαλέσουν τα hedge funds δεν εκδηλώθηκε και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Βέβαια τα hedge funds που σόρταραν την μετοχή αποκόμισαν σημαντικότατα κέρδη ενώ δεν είναι σαφές τι άλλους μηχανισμούς διαθέτουν για να συνεχίσουν το σορτάρισμα στην μετοχή.

Όμως γεννά πολλά ερωτηματικά η έκθεση της Natixis bank για τις ελληνικές τράπεζες συστήνοντας πώληση για την Εθνική και τιμή στόχο τα25 ευρώ , πώληση για την Eurobank και τιμή στόχο τα 14,9 ευρώ ενώ θετική εμφανίζεται μόνο για την Alpha που προτείνει τιμή στόχο τα 21,9 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα 25 ευρώ δηλαδή 12% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 12 δις ευρώ περίπου και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 στα 1,8 δις ευρώ το p/e κατέρχεται στο 6,6.

Στα επίπεδα αυτά η Εθνική δεν χαρακτηρίζεται υποτιμημένη αλλά στην κυριολεξία πολύ φθηνή.

Οι ξένοι στις νέες χαμηλότερες τιμές που θέτουν για τις ελληνικές τράπεζες πλέον έχουν συμπεριλάβει την παράμετρο ότι δεν θα υλοποιηθούν τα business plan. Έτσι εξηγείται και η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών.

Τον Ιούλιο κληρώνει για business plan

Μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα γνωρίζει αν μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του business plan για το 2008 ή όχι.

Για το 2009 υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία αλλά για το 2008 εντονότατος προβληματισμός.

Υπάρχει ενδεχόμενο ο στόχος του business plan να μην επιτευχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Αντίστοιχα αν διαγνώσει ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται θα ενημερώσει τους επενδυτές.

Η Εθνική πάντως βρίσκεται στο μεταίχμιο της υλοποίησης ή μη των στόχων του business plan για το 2008.

Τα σχέδια στο εξωτερικό

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Εθνικής μετά το ακύρωση του διαγωνισμού της Banque Du Caire επικεντρώνεται στην Ρωσία εκεί όπου στοχεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη εξαγορά δαπανώντας έως και 1,5 δις ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος και την ευκαιρία που παρουσιάζονται.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες η Εθνική διερευνά ρωσική τράπεζα η οποία έχει παρουσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Εθνικής να πληρώσει 3,2 φορές τα κεφάλαια της αιγυπτιακής τράπεζας αποδεικνύει ότι σε αυτή την φάση η διοίκηση επιθυμεί ένα σημαντικό deal στο εξωτερικό.

REPORTER.GR

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της τελευταίας περίπου δεκαετίας κατέρρευσαν οι μετοχές της Citigroup Inc., της τράπεζας που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς των subprimes, μετά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs & Co, ότι η αμερικανική τράπεζα μπορεί να σημειώσει νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, γεγονός που ίσως την οδηγήσει πάλι σε μείωση του μερίσματός της.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ζημίες για τη Merrill Lynch & Co στο δεύτερο τρίμηνο και προβλέπουν συνολικές διαγραφές που θα κυμαίνονται από 3,5 δισ. έως 4,2 δισ. δολάρια.

H Goldman προστέθηκε στη λίστα με τη UBS και τη Merrill Lynch οι οποίες προβλέπουν νέες διαγραφές για την Citigroup. Η τελευταία εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού.

Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list». Σημειώνεται ότι η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 36% από την αρχή της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, σε άντληση κεφαλαίων θα προχωρήσει η ολλανδοβελγική τράπεζα Fortis μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ (12,54 δισ. δολάρια). Τέλος ανακοίνωσε πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Ισχυρό παραμένει το γαλλικό τραπεζικό σύστημα παρά την επιρροή από την κρίση στην αμερικανική αγορά των subrime loans αλλά οι τράπεζες πρέπει να είναι «επάγρυπνες» για να αποφευχθούν τα εν δυνάμει προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουγέ. Ο οργανισμός ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BDB), δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις εάν προχωρήσει σε μικρή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος του BDB Μάμφρεντ Βέμπερ εκτιμά ότι μια τέτοια αύξηση θα εδραίωνε αποτελεσματικά την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

Ιαπωνία: Μείωση των δαπανών και αύξηση του πληθωρισμού

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ δαπάνες έκαναν τον Μάϊο τα ιαπωνικά νοικοκυριά, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών και ο πληθωρισμός σχεδόν διπλασιάστηκε, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά τον πόλεμο, μάλλον τελείωσε.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα και τηλεοράσεις που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία θα μειωθεί εξ αιτίας των τιμών ρεκόρ του πετρελαίου. Ο κίνδυνος ύφεσης ενδέχεται να εμποδίσει την Bank of Japan να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού που βρίσκονται στο 0,5%, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 3,2% - τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριο του 2006 – ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές καταναλωτή εκτός των τροφίμων, των ψαριών και των λαχανικών, αναρριχήθηκαν 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη βιομηχανική παραγωγή, παρά τη σημερινή έκθεση που έδειξε ότι αυτή σημείωσε αύξηση 2,9% τον Μάϊο από τον Απρίλιο, την πρώτη αύξησε σε τρεις μήνες.

Με απώλειες 277,96 μονάδων, ποσοστό 2,01%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei 225, φθάνοντας στις 13.544,36 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

AIG: Προς απορρόφηση απωλειών ύψους πέντε δισ. δολ.

AIG: Προς απορρόφηση απωλειών ύψους πέντε δισ. δολ.

Σε απορρόφηση απωλειών δεκάδων ασφαλιστικών μονάδων της, οι οποίες προέβησαν πέρυσι σε διαγραφές 13 δισ. δολαρίων λόγω της κρίσης στα ενυπόθηκα δάνεια, σχεδιάζει να προχωρήσει η American International group (AIG).

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος παγκοσμίως αναμένεται να αναλάβει έως και πέντε δισ. δολάρια απωλειών από τα τμήματα επενδύσεων, έναντι 500 εκατ. δολαρίων που είχε αρχικά ανακοινώσει, όπως αποκάλυψε στέλεχος της AIG.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Σουίφτ, η εταιρεία σκοπεύει επίσης να χορηγήσει κεφάλαια – το ύψος των οποίων δεν έγινε γνωστό – σε ορισμένες από τις θυγατρικές της.

Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η A.M. Bets Co. επικαλέστηκαν τις διαγραφές αυτές το Μάιο, όταν υποβάθμισαν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της AIG.

Η μείωση της αξίας του ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιο χρηματιστηριακών συναλλαγών – πιστώσεων αποτελεί μέρος των προ φόρων διαγραφών ύψους 38 δισ. δολαρίων, τις οποίες ανακοίνωσε η AIG κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων.

NAFTEMPORIKI

Νέα αναβολή στη διαγραφή χρεών

Νέα αναβολή στη διαγραφή χρεών


Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά από την Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση των κανονισμών που ρυθμίζουν τη διαδικασία διαγραφής παλαιών χρεών που συσσωρεύτηκαν μέχρι και το 1999.

Η διαδικασία αυτή προβλεπόταν από κανονισμούς, η ισχύς των οποίων έχει λήξει και αφορούσαν τις περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με βάση ειδικά καθοριζόμενη προς τούτο διαδικασία.

Οι κανονισμοί είχαν τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς έγκριση για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου όταν ζητήθηκε η αναβολή τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία τους επανεξέτασε με στόχο την ενδεχόμενη επέκταση του χρονικού ορίου το οποίο παρέχεται το δικαίωμα για διεκδίκηση της διαγραφής οφειλόμενων φορολογικών χρεών από το 1999 μέχρι το 2002.

Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρία του σώματος σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και ενώ το σχετικό νομοθέτημα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, μετά την αναβολή των 15 ημερών που είχε ζητήσει στις 12 Ιουνίου 2008 ο ΔΗΣΥ, πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Γιώργος Γεωργίου, αναφέροντας ότι είναι αναγκαία ακόμα μία ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας ψήφισης των κανονισμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους.

Το αίτημα του κ. Γεωργίου βρήκε ανταπόκριση από όλους τους βουλευτές, έτσι αναβλήθηκε για άλλη μία εβδομάδα η συζήτηση και έγκριση των κανονισμών.

STOCKWATCH.COM.CY

Thursday, June 26, 2008

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κλίμα μεγάλης απογοήτευσης επικράτησε σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού οι δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά 2 ετών. Λίγο πριν το αργό άγγιξε τα 140 δολάρια σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα ιδίως στις αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η απειλή επιβράδυνσης της οικονομίας και οι συνεχιζόμενες διαγραφές στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν το δείκτη Dow Jones να καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες των 350 μονάδων.Ο Dow Jones κατρακύλισε κατά 3,03% στις 11.453,42 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.321,37 μονάδες με απώλειες 3,33% και τέλος ο S&P 500 καθηλώθηκε στις 1.283,15 μονάδες, με απώλειες 2,94%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones έχει σημειώσει αυτόν τον μήνα απώλειες ύψους 8,9%, αναδεικνύοντας τον Ιούνιο ως τον δεύτερο χειρότερο μήνα από το 1930! Και οι 30 εταιρείες του δείκτη έχεουν σημειώσει σημαντικές απώλειες έξαιτίας των τιμών του αργού, της αύξησης της ανεργίας και της ευρύτερης ανησυχίας για τις εταιρείες τραπεζικών προϊόντων μετά την κρίση των subprime δανείων.

Των ρευστοποιήσεων ηγήθηκε η Citigroup(6,1%), σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 1998, μετά τις προβλέψεις των αναλυτών για επιπλέον απομειώσεις, ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs, η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού. Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list».

«Βαρίδι» για τις δείκτες αποτέλεσε και η General Motors, οι μετοχές της οποίας κατρακύλησαν μετά την υποβάθμιση από τη Goldman.

Κατά πόδας ακολούθησε και η Research In Motion, που κατέγραψε την ισχυρότερη πτώση από το 2002, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας ότι ο ανταγωνισμός με τα iPhone της Apple θα επιφέρει μείωση κερδών στην εταιρία.

Απώλειες 11% κατέγραψε η μετοχή της General Motors, ύστερα από την σύσταση της Goldman από «neutral» σε «sell». Ήδη η μετοχή της GM έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαπραγματεύονται στο δείκτη του Dow Jones, αφού οι απώλειες της αξίας της έχουν φτάσει το 70%. «Είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να δούμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη GM ή/και ακόμα και μείωση του μερίσματος της» επεσήμανε ο αναλυτής κ.Patrick Archambault, σχολιάζοντας την πτώση της μετοχής.

Σε αρνητική τροχιά και οι μετοχές της Oracle, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής λογισμικού παγκοσμίως, παρά την ανοδο κατά 27% στα κέρδη, καθώς η εταιρία προβλέπει επιβράδυνση της κερδοφορίας της στο τρέχον τρίμηνο.

Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 27% ανακοίνωσε στα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου, παρά την αργή ανάπτυξη που καταγράφει η αμερικανική οικονομία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Safra Catz, δήλωσε ότι οι ισχυρές πωλήσεις της εταιρίας θα πρέπει να αντικατοπτριστούν στο τρέχον πρώτο τρίμηνο, όμως η Oracle ανακοίνωσε προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη α τριμήνου στο κατώτατο όριο των εκτιμήσεων

Παράλληλα, αρνητικά είναι εν μέρει τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληγε στις 21 Ιουνίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 384.000. Παρόλα αυτά παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η εξασθένιση της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένει. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις αιτήσεις αυξήθηκε στις 378.250, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005. Τέλος, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ενισχύθηκαν στα 3,14 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθε στα 3,10 εκατ.

Ακόμη, ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό ανόδου εμφάνισε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, ενώ παράλληλα και ο πληθωρισμός ήταν ισχυρότερος από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία για το αμερικανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 1% σε ετήσια βάση, από 0,9% που ήταν η εκτίμηση κατά το α΄ τρίμηνο. Παρόλα αυτά η ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανοδος του ΑΕΠ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο δομικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή κατέγραψε ανοδο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανοδο μόλις κατά 2,1%. Ακόμη, οι καταναλωτικές δαπανες ενισχύθηκαν κατά 1,1%, οι δαπάνες στον τομές των υπηρεσιών κατά 3,1%. Τέλος, τόσο οι δαπάνες στα διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όσο και οι δαπάνες στα επιχειρηματικά αγαθά σημείωσαν κάμψη.

Τέλος, ανοδο της τάξεως του 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,99 εκατ., καθώς οι τιμές εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητική πορεία, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που εξέδωσε η National Association of Realtors. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό αύξηση των μεταπωλήσεων από το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ανέλθουν στα 5 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών υποχώρησε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, στα 208.600 δολάρια. Τέλος, τα αποθέματα απούλητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4% στα 4,49 εκατ., ήτοι τόσο ώστε να επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση κατά τους επόμενους 10,8 μήνες.



Απώλειες 2,50% δοκίμασε η Ευρώπη



Σε χαμηλό τριών μηνών βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι νέες διαγραφές των τραπεζών θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις εταιρίες παραγωγής, καθώς και αυτές του τεχνολογικού κλάδου. Παράλληλα, ρευστοποιήσεις ευρέως κλίμακας καταγράφονται και στη Wall Street με τους δείκτες να υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,61% στις 5.518,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,43% στις 4.426,19 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,39% στις 6.459,60 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,5%, και οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται σε 20% και σε 11% μόνο γι΄ αυτό το μήνα.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η είδηση ότι η Fortis θα προχωρήσει σε έκδοση μετοχών αξίας 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, ενώ παράλληλα δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2008. Παράλληλα, η Goldman Sachs προέβλεψε νέες διαγραφές για τη Citigroup στο δεύτερο τρίμηνο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, με τη δεύτερη να καταγράφει σημαντικές απώλειες τόσο στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όσο και στην αγορά της Γερμανίας

Οι αναλυτές σημειώνουν πως το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέες διαγραφές ζημιών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνουν τις προοπτικές των μετοχών τους.



Πτώση 18% σημείωσε η μετοχή της Fortis. Η ολλανδοβελγική τράπεζα θα προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ,

Στην ανακοίνωση, η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία και συνετή κίνηση λόγω της συγκυρίας που επικρατεί, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Εν τω μεταξύ κόβεται και το προμέρισμα του 2008 το οποίο υπολογίζεται πως θα ήταν 1,3 δισ. ευρώ και η καταβολή του θα επηρέαζε το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας του β τριμήνου.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Oracle, μετά την πρόβλεψη για επιβράδυνση στην ανάπτυξή της. Σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχώρησε και η British Sky Broadcasting Group , μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την JPMorgan, εξαιτίας του «φτωχού» οικονομικού περιβάλλοντος.

Στη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Ιανουάριο οδήγησε τις μετοχές του κλάδου λιανικής οι μετοχές της Carrefour, μετά την υποβάθμιση των μετοχών της από τους αναλυτές και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο.

Τέλος, πτωτικά κινήθηκε η Adidas, μετά την ανακοίνωση της Nike για επιβράδυνση των παραγγελιών στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Κέρδη άνω των 5 δολαρίων κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας την προηγούμενη αρνητική του πορεία, καθώς το αμερικανικό νόμισμα εξασθενεί σήμερα έναντι των ισχυροτέρων ισοτιμιών, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.
Παράλληλα, ώθηση στο αργό παρείχε και η ανακοίνωση ότι η Λιβύη ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε κατά 5 cents τα 140 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό έκλεισε κατά 4,02% στα 139,96 δολάρια το βαρέλι ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 4,50% στα 139,65 δολάρια. Χθες το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση κατά 1,8%.

Απώλειες καταγράφει το δολάριο έναντι ευρώ και γεν, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή, καθώς η αγορά έχει προμήθειες μεγαλύτερες από το απαιτούμενο. Ο Shokri Ghanem απέφυγε να επισημάνει πότε θα ληφθεί σχετική απόφαση για το εάν θα μειωθεί η παραγωγή ή το μέγεθος της μείωσης που εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ προέβλεψε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Επιπλέον, ο κ.Κελίλ, στράφηκε ενάντια στην αμερικανική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων να «αρπάζουν» κεφάλαια ξένων κυβερνήσεων ως «αποζημείωση».

Οι δηλώσεις αυτές δεν έτυχαν καλής υποδοχής από τους Αμερικανούς αναλυτές, αφού σύμφωνα με τον αναλυτή της Summit Energy Inc., κ.Brad Samples, η Λιβύη, αν και συμμετέχει μόνο κατά 2% στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κάθε κίνηση της μπορεί να ανατρέψει τη γυάλινη ισορροπία.Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ.Samples, οι δηλώσεις του κου Κελιλ, το μόνο μπορούν να προσφέρουν είναι στο να ανέβει κι άλλο η τιμή του αργού.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος της ανόδου των 4 δολαρίων» επισημαίνει ο κ.Peter Beutel, σύμβουλος της Cameron Hanover, προσθέτοντας ότι τα πράγματα είναι αρκετά αβέβαια, αφού σκιάζονται από τη φημολογία της ανόδου των επιτοκίων από τη ΕΚΤ ή της μείωσης από τη FED.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναλυτής της Alaron Trading, κ.Phil Flynn, ο οποίος απέδωσε το ράλι ανόδου των commodities στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά. Ο κ.Phil Flynn, δε δίστασε να αναφερθεί και στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν, η οποία μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο αργό, ώστε η τιμή του να ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Πρόστιμα σε καρτελ 5 αεροπορικών εταιρειών

Πρόστιμα σε καρτελ 5 αεροπορικών εταιρειών

Αλμυρά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε πέντε αεροπορικές εταιρείες, αφού κρίθηκαν ένοχες, από την αμερικανική Δικαιοσύνη, για συμμετοχή σε προσύμφωνο καθορισμού των τιμών των αεροπορικών εισητηρίων, το οποίο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, άρχισε το 2002.
Συγκεκριμένα, για την Air France-KLM το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 εκατ. δολάρια, για την Cathay Pacific Airways στα 60 εκατ. δολάρια, για την SAS Cargo Group A/S, μονάδα της SAS AB, στα 52 εκατ. δολάρια και η Martinair Holland NV, μονάδα της KLM, στα 42 εκατ. δολάρια.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

GM: Κατακόρυφη πτώση ύστερα από την υποβάθμιση της από τη Goldman

GM: Κατακόρυφη πτώση ύστερα από την υποβάθμιση της από τη Goldman

Απώλειες 10,2% παρουσιάζει αυτήν την ώρα η μετοχή της General Motors, ύστερα από την σύσταση της Goldman από “neutral” σε “sell”. Ήδη η μετοχή της GM έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαπραγματεύονται στο δείκτη του Dow Jones, αφού οι απώλειες της αξίας της έχουν φτάσει το 70%.
«Είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να δούμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη GM ή/και ακόμα και μείωση του μερίσματος της» επεσήμανε ο αναλυτής κ.Patrick Archambault, σχολιάζοντας την πτώση της μετοχής.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο 1% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 1% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο

Στο 1% αναθεωρήθηκε η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 0,9% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 1,1%.

Το ποσοστό του δομικού πληθωρισμού – στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων – αναθεωρήθηκε στο 2,3% από 2,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2006.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας

Αμετάβλητες στις 384.000 παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση 2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών το Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση 2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών το Μάιο


Αύξηση 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 4,99 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η National Association of Realtors.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο ανέρχονται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των μεταπωλήσεων στα πέντε εκατ.

NAFTEMPORIKI

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρείας «MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.

NAFTEMPORIKI

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρείας «MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.

NAFTEMPORIKI

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία


Την εξαγορά του 80% της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum έναντι €371 εκ. ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα Κύπρου, ποντάροντας στην ταχύρυθμη ανάπτυξη της ρωσικής τραπεζικής αγοράς αλλά και στα 222 σημεία πώλησης της Uniastrum στη ρωσική επικράτεια. Η εξαγορά, που θα γίνει με ίδια κεφάλαια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και να συμβάλει θετικά στην κερδοφορία του 2009. Μέχρι το 2010, η Τρ. Κύπρου εκτιμά ότι θα έχει κέρδη €37 εκ. από τη Uniastrum έναντι ζημιών $3,6 εκ. το 2007 και $7,3 εκ. το 2006.

Ποια είναι η Uniastrum

Η Uniastrum Bank ιδρύθηκε το 1994 και είναι εμπορική τράπεζα με παρουσία στη Μόσχα και σε άλλες 41 περιοχές της Ρωσίας. Η έδρα της Uniastrum Bank είναι στη Μόσχα και σύμφωνα με την Τρ. Κύπρου διαθέτει το 9ο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία αποτελούμενο από 42 καταστήματα και 180 γραφεία – τα περισσότερα από τα οποία έχουν λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί περίπου 4.300 εργαζόμενους σε σχέση με 7.361 που απασχολεί σήμερα η Τρ. Κύπρου.

Η Τρ. Κύπρου εξαγόρασε την Uniastrum γιατί έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στη Ρωσική αγορά και παρέχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων λιανικής τραπεζικής. Καταλαμβάνει τη 15η θέση στα στεγαστικά δάνεια και τη 33η στα καταναλωτικά δάνεια. Επίσης, η δυναμική της στην προσέλκυση καταθέσεων την κατατάσσει στη 13η θέση όσον αφορά καταθέσεις ιδιωτών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας ανέρχονταν σε €1.401 εκ., το σύνολο των χορηγήσεων σε €932 εκ. και το σύνολο των καταθέσεων σε €1.067 εκ., ενώ ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις ανερχόταν στο υγιές επίπεδο του 87%.

Η Uniastrum Bank είναι κατάλληλα τοποθετημένη στη Ρωσική αγορά για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αναφέρει ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου. Η οικονομία της Ρωσίας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μέσο όρο 7,3% από το 2004, ενώ τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται ετησίως κατά 80% και 56% αντίστοιχα. Ο χαμηλός δείκτης δανείων προς ΑΕΠ ο οποίος βρίσκεται μόλις στο 36% (σε σύγκριση με 115% στην Ευρωζώνη) σε συνάρτηση με τον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, υποδηλώνουν τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα. Η Τράπεζα διαθέτει καταστήματα στις πιο οικονομικά δραστήριες περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ΑΕΠ της χώρας και λειτουργεί σε όλες τις πόλεις με επίσημο πληθυσμό πέραν των 600.000 κατοίκων.

Η Uniastrum είναι από τις ρωσικές τράπεζες που αξιολογούν οι Moody’s. Η διαβάθμιση των Moody’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Uniastrum είναι Ε+. Πρόσφατα οι Moody’s έθεσαν σε αρνητικό ορίζοντα τη διαβάθμιση της τράπεζας για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μετά την εξαγορά.

Εξαγορά

Οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι της Τράπεζας, οι οποίοι είναι επικεφαλής της διοίκησης, θα διατηρήσουν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο υπόκειται σε συμφωνητικό δικαιώματος πώλησης/αγοράς (put/call arrangement) τριετούς διάρκειας, πληρωτέο σε μετρητά και βασισμένο στις οικονομικές επιδόσεις της Uniastrum Bank κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (4Q08), μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο και τη Ρωσία.

Το αντίτιμο του δικαιώματος εξαγοράς αντιπροσωπεύει ένα ελκυστικό πολλαπλασιαστή εξαγοράς, 3.1 x τιμής εξαγοράς προς λογιστική αξία (P/BV), σύμφωνα με τη BOCY, λαμβάνοντας υπόψη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους $50 εκ. η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (pro forma Tier 1 capital ratio) αναμένεται να παραμείνει άνω του 7,5% μετά την ολοκλήρωση.

Με την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου, οι ιδρυτικοί μέτοχοι - Georgy Piskov και Gagik Zakarian θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή και Πρόεδρου αντίστοιχα, ενώ ο έλεγχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου.

Το μέλλον

Η Uniastrum Bank θα εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα λειτουργεί ανεξάρτητα και θα συμπληρώνει την υφιστάμενη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία. Αναμένεται, αναφέρει η Τρ. Κύπρου, ότι η επικέντρωση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της στη Μόσχα όσο και στις μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και την επίτευξη συνεργιών θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς της Uniastrum Bank, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου έδωσε έμφαση στις εθνικές διαστάσεις του θέματος:

«Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά μεγάλης Ρωσικής τράπεζας από τραπεζικό οργανισμό του Ελληνικού χώρου. Η εξαγορά αυτή εκτός από τα οφέλη που θα φέρει στο Συγκρότημα μας και στους μετόχους του, θα φέρει πιο κοντά τον Ελληνισμό με την Ρωσία» είπε.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Συγκροτήματος στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η εξαγορά της Uniastrum Bank αποτελεί τη σφραγίδα υλοποίησης της στρατηγικής που παρουσιάσαμε στο τριετές επιχειρησιακό μας πλάνο».

«Το ευρύ δίκτυο καταστημάτων, του 9ου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού δικτύου και η έμφαση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπληρώνει αποτελεσματικά την υφιστάμενη παρουσία της Τράπεζας στη Ρωσία, που επικεντρώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μεγιστοποιεί έτσι τη δυνατότητα της Τράπεζας Κύπρου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ταχέως αναπτυσσόμενη ρωσική αγορά, καθιστώντας την μία ισχυρή τραπεζική περιφερειακή δύναμη, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων».

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1001.95 ( -3.34%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2918.11 ( -3.37%)

Όγκος: € 3,772,053

---

FTSE 100 INDEX 5,518.20 -147.90 -2.61%
CAC 40 INDEX 4,426.19 -110.10 -2.43%
DAX INDEX 6,459.60 -158.24 -2.39%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,453.42 -358.41 -3.03%
S&P 500 INDEX 1,283.15 -38.82 -2.94%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,321.37 -79.89 -3.33%

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ DOW JONES FUTURES ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 98 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Έκτακτη ενημέρωση από BOCY

Έκτακτη ενημέρωση από BOCY


Σε έκτακτη ενημέρωση τύπου θα προβεί το απόγευμα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 4:45μμ.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το αντικείμενο της διάσκεψης.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού φέτος προβλέπει ο Μ. Κινγκ

Βρετανία: Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού φέτος προβλέπει ο Μ. Κινγκ


Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανίας θα ανέλθει αργότερα φέτος άνω του 4% επανέλαβε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο Κινγκ υπογράμμισε την «εξισορροπητική δράση» της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), καθώς ζυγίζει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών εμπορευμάτων, τόνισε ότι αυτές δεν μπορούν να πυροδοτήσουν παρατεταμένη άνοδο του πληθωρισμού, εκτός και αν οι υπόλοιπες τιμές και οι μισθοί ενισχυθούν σε υψηλότερο ποσοστό.

«Η MPC έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στο να το αποτρέψει αυτό», ανέφερε ο Κινγκ, σημειώνοντας ότι η ΒοΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού κάτω του στόχου του 2%.

NAFTEMPORIKI

ΟΠΕΚ: Στα 150 - 170 δολ. οι τιμές του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι

ΟΠΕΚ: Στα 150 - 170 δολ. οι τιμές του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι

Οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, προέβλεψε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

NAFTEMPORIKI

Αύξηση ρευστότητας €600 εκ. αναμένει η Marfin αν ψηφιστεί προσχέδιο της ΚΤ

Αύξηση ρευστότητας €600 εκ. αναμένει η Marfin αν ψηφιστεί προσχέδιο της ΚΤ


Με πρόσφατη ανακοίνωση της, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση του ελάχιστου δείκτη ρευστών διαθεσίμων σε ευρώ από 25% σε 20%. Η τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ρευστότητας ύψους €400 εκατ. για την Marfin Popular Bank.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέθεσε προσχέδιο οδηγίας για τη διατήρηση προληπτικής ρευστότητας σε ξένα νομίσματα. Η κυριότερη διαφοροποίηση από την οδηγία αυτή είναι η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού στοιχείων ενεργητικού άμεσης ρευστότητας από 75% σε 70% επί των συνολικών καταθέσεων της Τράπεζας στην Κύπρο σε ξένα νομίσματα.

Οι ανωτέρω αποφάσεις, δεδομένου ότι το προσχέδιο θα ψηφιστεί, αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα €600 εκατ. για την Marfin Popular Bank που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

STOCKWATCH.COM.CY

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,822.32 -7.60 -0.05%
HANG SENG INDEX 22,455.67 -179.49 -0.79%
CSI 300 INDEX 2,980.91 11.37 0.38%

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

Sales of Existing Homes in the U.S. Probably Increased in May

Sales of Existing Homes in the U.S. Probably Increased in May

June 26 (Bloomberg) -- Sales of U.S. previously owned houses probably rose in May from a record low as depressed prices lured some buyers into the market, economists said before a report today.

Resales rose 1.2 percent to a 4.95 million annual rate, according to the median forecast of 72 economists surveyed by Bloomberg News ahead of a report by the National Association of Realtors. April's sales pace of 4.89 million matched the lowest level since records began in 1999.

A drop in property values may have spurred demand in some of the most depressed areas, such as California and the Midwest. Even so, rising mortgage rates, a glut of unsold homes, and stricter borrowing rules indicate the real estate recession will persist for most of the year.

``We're not quite convinced we've reached a bottom yet,'' said Nigel Gault, chief U.S. economist at Global Insight Inc. in Lexington, Massachusetts.

The Realtors group is scheduled to release the report at 10 a.m. in Washington. Estimates in the Bloomberg survey ranged from 4.75 million to 5.15 million.

Other reports today may show that firings eased last week and the economy grew in the first quarter at a faster pace than previously estimated.

Initial jobless claims fell to 375,000 last week, from 381,000 a week earlier, according to the Bloomberg survey median. While down, the level of applications still indicates the job market is soft.

Economic Growth

Gross domestic product rose at a 1 percent annual rate for the first three months of the year, compared with the 0.9 percent pace estimated last month, according to the survey median. Following the fourth quarter's 0.6 percent growth rate, the economic expansion for the six months ended in March was the weakest in five years.

Federal Reserve policy makers yesterday left the benchmark interest rate at 2 percent, ending the most aggressive series of rate cuts in two decades, and said growth risks had diminished while higher energy costs boosted the threat of inflation.

The ``ongoing housing contraction,'' stricter lending rules and the jump in fuel costs were among the factors the central bankers predicted would hurt economic growth for at least the rest of the year.

Declines in residential construction have been a drag on growth since the first quarter of 2006. In addition, demand for furniture and building materials has sagged and home prices and consumer confidence have fallen.

Prices Drop

The S&P/Case-Shiller index earlier this week showed prices in 20 U.S. metropolitan areas fell 15.3 percent in April from a year earlier, the steepest decline since records began in 2001.

Rising rates of defaults and foreclosures may bring more homes onto the market and put even more pressure on prices. Banks repossessed twice as many homes in May as they did a year ago and foreclosure filings rose 48 percent, according to RealtyTrac Inc., a real estate database in Irvine, California.

The California Association of Realtors yesterday said sales in that state rose 18 percent in May from the same month last year as median prices dropped 35 percent.

The increase was due to a high number of ``distressed sales,'' the group said.

Recent reports suggest the housing slump will continue. The Mortgage Bankers Association's index of loan applications to purchase homes fell last week to the lowest level in more than five years.

The Commerce Department said yesterday that sales of new homes fell to a 512,000 pace last month, the second-lowest reading since 1991. At that pace, it would take 10.9 months to sell all the houses currently on the market.

Timelier Gauge

While sales of previously owned homes account for about 85 percent of the market, new home sales are considered to be a timelier indicator because they are based on contract signings. Resales are tabulated once a transaction is closed, which typically occurs a month or two later.

``It feels to us as though we're pretty much on the bottom, but that doesn't make you feel too good,'' Robert Toll, chief executive officer of Toll Brothers Inc., the largest U.S. luxury-home builder, said in a Bloomberg Television interview June 24. ``We have noticed some good times coming back in some markets, but in other markets, there's no sign of recovery.''

On June 3, Horsham, Pennsylvania-based Toll reported a loss for the third straight quarter.

BLOOMBERG

Γερμανία: +2,4% οι τιμές εισαγωγών το Μάιο

Γερμανία: +2,4% οι τιμές εισαγωγών το Μάιο

Αύξηση 2,4% εμφάνισαν, σε μηνιαία βάση, το Μάιο οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδό τους κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,9% , έναντι 6,8% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

GS: «Βλέπει» περαιτέρω διαγραφές 8,9 δισ. δολ. για την Citigroup

GS: «Βλέπει» περαιτέρω διαγραφές 8,9 δισ. δολ. για την Citigroup

Περαιτέρω διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων ενδεχομένως να ανακοινώσει για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Citigroup η αμερικανική τράπεζα που υπέστη το χειρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Όπως αναφέρει η GS σε χθεσινή έκθεσή της, η Citigroup αναμένεται να διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού.

«Αναμένουμε πολλαπλές αναταραχές για την Citigroup, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διαγραφών, υψηλότερων επισφαλειών από πελάτες ως αποτέλεσμα της ταχύτατης επιδείνωσης των τάσεων στην καταναλωτική πίστη, και της πιθανότητας επιπρόσθετων αυξήσεων κεφαλαίου, μειώσεων του μερίσματος και πωλήσεων ενεργητικού», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η GS.

Ο επενδυτικός οίκος μείωσε την τιμή – στόχο εξαμήνου για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια, ενώ εκτίμησε ότι η τράπεζα πιθανόν να αναγκαστεί να μην προσφέρει μέρισμα και να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

NAFTEMPORIKI

Κοινό εταιρικό «διαβατήριο» στην ΕΕ

Κοινό εταιρικό «διαβατήριο» στην ΕΕ


Εταιρικό διαβατήριο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των εισηγήσεων της για τόνωση των 23 εκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα 27 κράτη μέλη. Με την πρόταση της Επιτροπής μια «ευρωπαϊκή ιδιωτική επιχείρηση» θα μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ίδιες ομοιόμορφες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη.

Η πρόταση στοχεύει να περιορίσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και έχουν ανάγκη από τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών διαφόρων μορφών σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι οι ΜΜΕ μπορούν να συστήσουν εταιρεία με την ίδια μορφή, ανεξάρτητα από το εάν δραστηριοποιούνται στο δικό τους κράτος μέλος ή σε άλλο. Η Επιτροπή υποστηρίζει πως η πρόταση της θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, όσον αφορά τη λήψη νομικών συμβουλών, τη διαχείριση και τη διοίκηση.

Πέραν του εταιρικού διαβατηρίου, η πρόταση της Επιτροπής στηρίζεται σε άλλους τρεις πυλώνες:
Πρώτον, ένα νέο γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία όσον αφορά τις κρατικές βοήθειες ο οποίος θα απλουστεύσει τις διαδικασίες και θα μειώσει το κόστος. Θα καταστήσει πιο εντατική τη βοήθεια για τις ΜΜΕ και θα διευκολύνει τις ΜΜΕ να επωφελούνται από τη βοήθεια για κατάρτιση, έρευνα και ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και άλλα είδη βοήθειας.

Δεύτερο, μια νέα πρόταση ΦΠΑ θα προσφέρει στα κράτη μέλη την επιλογή να εφαρμόζουν μειωμένα ποσοστά ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά, καθώς και για τις υπηρεσίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίες κυρίως παρέχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τρίτο, το 2009 προβλέπεται τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τις καθυστερημένες πληρωμές, η οποία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της πληρωμής των ΜΜΕ εντός της καθορισμένης προθεσμίας των 30 ημερών.

Ο νόμος αυτός, υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, αποσκοπεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δώσει στις καλύτερες από αυτές ώθηση για να εξελιχθούν σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Συνεπάγεται πιο εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερες καθυστερήσεις πληρωμών των λογαριασμών, πρόσβαση σε χρηματοδοτική βοήθεια, καινοτομία και κατάρτιση, χαμηλότερο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά και καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών. Το πακέτο θα προβλέπει επίσης πρόσβαση των ΜΜΕ σε ένα ευρωπαϊκό καθεστώς ιδιωτικών εταιρειών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας.

Παράλληλα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη χορήγηση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε περίπτωση αποτυχίας μιας επιχείρησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και παρέχοντας τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία εβδομάδα και το μέγιστο χρονικό διάστημα για την έκδοση άδειας επιχείρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα, ενώ μονοαπευθυντικές υπηρεσίες θα βοηθούν τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης και πρόσληψης προσωπικού.

Επιπλέον, θα καταστεί ευκολότερο για τις ΜΜΕ να συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού προτύπων, να επιτυγχάνουν τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, παρόλο που το 99% των εταιρειών στην ΕΕ είναι ΜΜΕ (εταιρείες με μέγιστο αριθμό 250 εργαζομένων και μέγιστο κύκλο εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας και οι περισσότερες διοικητικές διαδικασίες δεν προβαίνουν σε διάκριση βάσει του μεγέθους της εταιρείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι 23 εκατομμύρια ΜΜΕ έχουν συχνά τις ίδιες διοικητικές απαιτήσεις όπως και οι 41.000 μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι ΜΜΕ δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση


Τριπλάσιο πλεόνασμα από αυτό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη διετία, επισημαίνοντας την ανάγκη για τομές που θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη συντήρηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Σε χθεσινή της έκθεση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, η Επιτροπή διαφοροποιείται από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2008 και 2009. Αντί πλεονασμάτων 0,5% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ, η Επιτροπή σημειώνει – όπως και στις εαρινές τις προβλέψεις – ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,7% το 2008 και στο 1,8% το 2009. Και αντί μείωση του δημοσίου χρέους στο 48% το 2008 και 45,3% το 2009, οι τεχνοκράτες της Επιτροπής προβλέπουν μείωση στο 47,3% και στο 43,2%, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη της Επιτροπής στηρίζεται σε παραδοχή για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος (3,7%) από αυτό που προέβλεψε, αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών (4,1%).

Η Επιτροπή δέχεται το επιχείρημα του υπουργείου ότι πολλά από τα έσοδα του 2007 είναι μη επαναλαμβανόμενα (γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ). Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για το πλεόνασμα έγινε προτού διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του περσινού πλεονάσματος. Το πλεόνασμα το 2007 έφθασε το 3,3% του ΑΕΠ έναντι 1,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση, επισημαίνει, και επομένως η βάση σύγκρισης είναι ήδη ψηλή.

Το χάσμα στις δημοσιονομικές προβλέψεις της Επιτροπής και του υπουργείου μεταφράζεται σε €200 εκ. ετησίως και δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να προχωρήσει σε ισόποσες δαπάνες χωρίς να ξεφύγει από τη δέσμευση που περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για πλεόνασμα 0,5%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες δαπάνες για τη μεταφορά νερού (€35 εκ.), το πασχαλινό επίδομα (€35 εκ.), τη στεγαστική πολιτική (€35 εκ.) και τα δημόσια βοηθήματα και συντάξεις (€10 εκ.), χωρίς να διαφοροποιήσει τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης συμβάλει, έμμεσα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού, που δημιουργεί ροή πρόσθετων εσόδων από έμμεσους φόρους (π.χ. ΦΠΑ καυσίμων, τροφίμων, κτλ).

Η Επιτροπή έχει άλλη άποψη: Θεωρεί πως τα πλεονάσματα είναι πρόσκαιρα και εισηγείται στις χώρες μέλη τη χρήση της θετικής δημοσιονομικής συγκυρίας που παρουσιάζεται την τελευταία διετία στην ΕΕ, για αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων, όπως αυτή της γήρανσης του πληθυσμού. Προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση των όποιων πρόσθετων εσόδων για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Για την Κύπρο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: Η Επιτροπή την κατατάσσει στις χώρες «ψηλού κινδύνου» (μαζί με την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, και τη Σλοβενία) γιατί ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού θα επιταχυνθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, ανατρέποντας το υφιστάμενο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Επομένως, η Επιτροπή εισηγείται μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αφήνει επίσης ερωτηματικά για τις δημοσιονομικές επιδράσεις του συστήματος υγείας, καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστηρίζει, δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για αυτό.

STOCKWATCH.COM.CY

Wednesday, June 25, 2008

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για την τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την αναπάντεχη αύξηση που καταγράφηκε στα πετρελαϊκά αποθέματα για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες. Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές είναι αυτή που μείωσε τη ζήτηση και οδήγησε στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό υποχώρησε κατά 2,50 δολάρια, ή κατά 1,8% και διαμορφώθηκε στα 134,50 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων το αργό κτρακύλησε κατά 5 δολάρια χαμηλότερα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησε στα 133,65 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,73%.

Η τιμή της βενζίνης παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 7,1 σεντ, ή κατά 2,1% στα 3,3925 δολάρια το γαλόνι.

Τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 301,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληγε στις 20 Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 300 χιλ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα του αργού είχαν σημειώσει πτώση 1,2 εκατ. βαρελιών, ενώ τις τελευταίες πέντε εβδομάδας έχουν συνολικά υποχωρήσει κατά 25 εκατ. βαρέλια.

Μειωμένα κατά 100 χιλ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα βενζίνης, στα 208,8 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχύονταν κατά 200 χιλ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποθέματα είχαν μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ, ενισχύθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια, στα 119,4 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε καταγραφεί άνοδος κατά 2,6 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 88,6% από 89,3%.

Πίεση στις τιμές του αργού άσκησε ακόμη η δήλωση του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al-Hamli ότι έχει την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ, αποτελούν την τρίτη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ(Energy Information Administration), οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν στα 70 δολ. το βαρέλι μέχρι το 2015, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πάλι ανοδική πορεία, κατά την οποία ενδέχεται να φτάσει τα 113 δολ. ανά βαρέλι το 2030.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση την περίοδο από το 2005 μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής μεγέθυνσης που θα επακολουθήσει. Γι΄ αυτό, η ΙΕΑ, επισημαίνει ότι η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι περίπου στο 85%, ενώ στις ανεπτυγμένες θα είναι 19%.

Ανάλογη θα είναι και η αύξηση διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τη μόλυνση του πλανήτη μας, προβλέπει η ΕΙΑ, εάν δεν βελτιωθεί η νομοθεσία που υφίσταται για την προστασία του.

Ωστόσο, η ΙΕΑ αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως να ανέβουν στα 186 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2030.

REPORTER.GR

Αποζημίωση από MasterCard στην American Express

Αποζημίωση από MasterCard στην American Express

Αποζημίωση 1,8 δισ. δολάρια καλείται να καταβάλλει η MasterCard Inc. στην American Express Co.Cards, εξαιτίας της κατηγορίας της δεύτερης ότι μπλόκαρε την έκδοση των πιστωτικών της καρτών.Loading...
Σε ανακοίνωση της η MasterCard επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει 12 τριμηνιαίες πληρωμές, των 150 εκατ. δολαρίων, ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Μετά από αυτό, η Citigroup και η Bank of America, οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, συμφώνησαν να παρέχουν υπηρεσίες της American Express.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο

Αμετάβλητες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ το Μάιο, καθώς οι υψηλότερες παραγγελίες για αεροσκάφη και αμυντικό εξοπλισμό αντιστάθμισαν την κάμψη της ζήτησης για μηχανολογικό εξοπλισμό και μέταλλα.

Σημειώνεται, ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση των εν λόγω παραγγελιών κατά 1%.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 0,9%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 2,5% οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 2,5% οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο

Μειωμένες κατά 2,5%, όσο περίπου ανέμεναν και οι αναλυτές, εμφανίστηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο, διαμορφούμενες στις 512.000, όπως προκύπτει από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται μετά από αυτό του περασμένου Μαρτίου, όταν οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στις 501.000.

NAFTEMPORIKI
Share |