Monday, June 30, 2008

Πτώση του αργού σε συνεδρίαση για γερά νεύρα

Πτώση του αργού σε συνεδρίαση για γερά νεύρα

Με μικρή πτώση έκλεισε τελικά το αργό στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων, ύστερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε το μεσημέρι, ξεπερνώντας τα 143 δολάρια. Από τη μια μεριά οι φόβοι πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ιραν και Ισραήλ, και από την άλλη η ενίσχυση του δολαρίου, δημιούργησαν νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι είδαν προς στιγμή την ζητούμενη ασφάλεια στο ράλι ανόδου του μαύρου χρυσού.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε μόλις κατά 0,15%, ή 0,21 δολάρια στα 140 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε απώλειες κατά 0,33% στα 139,56 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 48% από την αρχή της χρονιάς, ενώ για το σύνολο του 2007 η άνοδος του ήταν της τάξεως του 57%. Ο Jim Rogers, που τον Απρίλιο του 2006 είχε προβλέψει το ράλι του αργού στα 100 δολάρια, δήλωσε σήμερα στους επενδυτές ότι θα πρέπει να αποφύγουν το δολάριο και κατέδειξε τα εμπορεύματα ως την «καλύτερη επένδυση» της χρονιάς.

Το Σάββατο, 28/6, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, υποστήριξε ότι αν συνεχίσει το Ισραήλ να ασκεί πιέσεις στο Ιράν, δεν είναι απίθανο να δούμε το αργό στα 170 δολάρια.

Σε παρόμοια συνιστώσα κινήθηκαν και οι υπουργοί των χωρών G8, αφού πρότειναν πιο διπλωματικές λύσεις, ώστε να εξακριβωθεί σε τι στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα των πυρηνικών στο Ιράν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |