Monday, June 30, 2008

Ηλιάδης: Επιμένουμε στα €540 εκ.

Ηλιάδης: Επιμένουμε στα €540 εκ.

Στο στόχο που τέθηκε στο business plan Φεβρουαρίου για επίτευξη καθαρών κερδών ύψους €540 εκ. παραμένει προσηλωμένο το top management της Τρ. Κύπρου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα με αφορμή την εξαγορά της Uniastrum και σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο CEO της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης είπε ότι η Τράπεζα «δεν αναθεωρεί τους στρατηγικούς της στόχους». Οι δηλώσεις του κ. Ηλιάδη ακολουθούν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που φέρουν κάποιες τράπεζες να μελετούν το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων κερδοφορίας.

Μιλώντας μετά τη συνέντευξη τύπου στη StockWatch, ο κ. Ηλιάδης ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν σε τρεις περίπου βδομάδες, νωρίτερα από ότι συνήθως. «Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες για αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά είμαστε στη σωστή πορεία», είπε αργότερα στη StockWatch ο CEO της κυπριακής τράπεζας. Ο κ. Ηλιάδης επιβεβαίωσε, επίσης, το στόχο κερδοφορίας που τέθηκε για το 2008.

Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η Τρ. Κύπρου στη Ρωσική αγορά, όπου η κυπριακή τράπεζα σκοπεύει να δανείσει €2,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2010. Σημείωσε, επίσης, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για τις αγορές της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε πέρσι και φέτος.

Την Πέμπτη η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την εξαγορά της Ρωσικής Uniastrum έναντι $370 εκ. Η συμφωνία προνοεί τη συμμετοχή της Τρ. Κύπρου στην έκδοση κεφαλαίου της Uniastrum ύψους $50 εκ.

Την Παρασκευή η Moody’s επιβεβαίωσαν τις διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου, ενώ οι Fitch έθεσαν τη διαβάθμιση της για μακροπρόθεσμο χρέος σε αρνητικό ορίζοντα, σημειώνοντας τα ρίσκα που περιέχει η εξαγορά. Η διαβάθμιση των Moody’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Uniastrum είναι Ε+ έναντι C- που είναι η αντίστοιχη διαβάθμιση της Τρ. Κύπρου. Η Moody’s έθεσαν, επίσης, σε θετικό ορίζοντα κάποιες από τις διαβαθμίσεις της Uniastrum.

Οι αναλυτές που καλύπτουν την Τρ. Κύπρου ήταν, σε γενικές γραμμές, θετικοί στις εκθέσεις τους, θεωρώντας λογικό το τίμημα που πλήρωσε η κυπριακή τράπεζα. Εκτιμούν πως η εξαγορά της Uniastrum δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες επέκτασης στη Ρωσία λόγου του μεγάλου δικτύου που περιλαμβάνει (42 καταστήματα και 180 γραφεία).

Ρώσοι αναλυτές, που επικαλείται σήμερα το ρωσικό Business Monitor, θεωρούν πολύ χαμηλό το τίμημα που κατέβαλε η κυπριακή τράπεζα, σημειώνοντας ότι ίσως το due diligence να έχει καταδείξει μελλοντικά ρίσκα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η κερδοφορία της Uniastrum για το πρώτο τρίμηνο ήταν το ένα τρίτο της αντίστοιχης περσινής.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που αναλαμβάνει η κυπριακή τράπεζα, ο κ. Ηλιάδης τόνισε στη StockWatch: «Ενώ οι πλείστες εξαγορές γίνονται μετά από legal και financial due diligence, εμείς κάναμε και operational due diligence. Επισκεφτήκαμε πολλά από τα καταστήματα της Uniastrum και είδαμε πως λειτουργεί. Είδαμε και αρνητικά και θετικά στοιχεία. Τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Είναι σημαντικό που γνωρίζουμε τα αρνητικά σημεία για να ξέρουμε που πατούμε. Παίρνουμε ένα νέο όχημα και ξέρουμε ήδη πως λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι η συμφωνία που έγινε είναι λεπτομερέστατη και ότι περιλαμβάνει τρόπο χειρισμού πιθανής διαφοροποίησης του ενεργητικού προς όφελος της Τράπεζας. «Μπήκαμε σε μεγάλη ανάλυση και όλα είναι μέρος της συμφωνίας που υπογράψαμε», τόνισε.

Σχολιάζοντας την πορεία της εγχώριας αγοράς, είπε πως η τράπεζα κατάφερε να έχει ιδιαίτερα θετική πορεία παρά τον οξύ ανταγωνισμό. Σημείωσε, επίσης, πως την πίεση των margins στην εγχώρια αγορά αντισταθμίζει η μεγέθυνση του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε αγορές όπου υπάρχουν ψηλότερα margins.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου βρίσκεται σήμερα στα €7,78, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες 3,75%. Την Πέμπτη, πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της Uniastrum, είχε κλείσει στα €8,20.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |