Wednesday, November 18, 2009

Ε.Ε.: Έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Lloyds


Ε.Ε.: Έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Lloyds


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα Τετάρτη το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Lloyds Banking Group (LYG).

“Αυτό το σχέδιο αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Επιτροπής και την ίδια στιγμή διασφαλίζει την επιστροφή της τράπεζας σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα,” ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού Neelie Kroes.

Η βρετανική τράπεζα έπρεπε να υποβάλει το σχέδιο αναδιάρθρωσης στην επιτροπή καθώς έλαβε 17 δισ. λίρες για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η επιτροπή επιδιώκει την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της τράπεζας χωρίς να απαιτηθεί μελλοντικά επιπλέον κυβερνητική στήριξη και πως τα χρήματα που έλαβε δεν θα χρησιμοποιηθούν για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των τραπεζών που δεν έλαβαν ενίσχυση.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως το σχέδιο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της τράπεζας γιατί απαλλάσσεται από δευτερεύουσες δραστηριότητες και χαρτοφυλάκια με υψηλό κίνδυνο που κατά κύριο λόγο κληρονομήθηκαν από την HBOS.

Το σχέδιο εξασφαλίζει επίσης πως οι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα μοιραστούν το κόστος των παλαιότερων ζημιών συνεισφέροντας σημαντικά στο κόστος της αναδιάρθρωσης. Η ευθύνη που θα αναλάβουν τράπεζα και μέτοχοι είναι σημαντική ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως η ανάληψη υπερβολικού κινδύνου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Lloyds προσφέρθηκε να πουλήσει τα κύρια πάγια λιανικής τραπεζικής ώστε να περιοριστεί η επίδραση της ενίσχυσης που έλαβε στον ανταγωνισμό. Η αποσχισθείσα μονάδα θα έχει μερίδιο 4,6% στην αγορά των προσωπικών λογαριασμών με δίκτυο 600 καταστημάτων, ανέφερε η Επιτροπή.

capital.gr

No comments:

Share |