Wednesday, November 18, 2009

Μ. Βρετανία: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή σύμφωνα με τη CBI


Μ. Βρετανία: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή σύμφωνα με τη CBI


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Μ. Βρετανίας το Νοέμβριο ωστόσο παρέμεινε σε θετικό έδαφος για δεύτερο διαδοχικό μήνα καθώς η αποδυνάμωση της στερλίνας παρείχε στήριξη στην ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών.

Η διαφορά των ερωτηθέντων για τη βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη το Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο, στο +4. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για +7.

“Οι βιομήχανοι βίωσαν έναν ακόμη δύσκολο μήνα, αν και οι συνθήκες δεν είναι τόσο δυσμενείς όσο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του 2009”, σχολίασε ο IanMcCafferty, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CBI.

“Η αποδυνάμωση της στερλίνας έχει μετριάσει την κρίση των εξαγωγών, ωστόσο η συνεχιζόμενη έλλειψη ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι ανεμική και αργή”, σημείωσε.

Η λεπτομερής ανάλυση της δημοσκόπησης δείχνει ότι οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν το Νοέμβριο εντούτοις διατηρήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Οι συνολικές παραγγελίες αυξήθηκαν στο -45 το Νοέμβριο. Πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο από το -35 του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο -51.

Στη ζήτηση από το εξωτερικό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η αύξηση καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν σε υψηλό επτά μηνών στο -37 το Νοέμβριο από -46 ένα μήνα νωρίτερα.

Η αύξηση των παραγγελιών βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα πρόσφατα στοιχεία του δέικτη τιμών παραγωγού ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά στις 53,7 μονάδες, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος αναδύεται από την ύφεση καθώς οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν σημαντικά τον Οκτώβριο, όπως έδειξε ο δείκτης PMI.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 27 Οκτωβρίου και 11 Νοεμβρίου. Συνολικά 470 βιομήχανοι απάντησαν.

capital.gr

No comments:

Share |