Wednesday, November 18, 2009

Ε.Ε.: Λουκέτο σε ιστοσελίδες με ρινγκτόουνς

Ε.Ε.: Λουκέτο σε ιστοσελίδες με ρινγκτόουνς


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι επέβαλε το κλείσιμο ή αλλαγές σε περισσότερες από 200 ιστοσελίδες, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησε κατά της εξαπάτησης των καταναλωτών από ιστοσελίδες με ρινγκτόουνς (ήχους κουδουνίσματος κινητών τηλεφώνων), οι οποίες είχαν συχνά στόχο τα παιδιά και τους εφήβους.

Υστερα από διαμαρτυρίες

Η Επιτροπή Καταναλωτών της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι ερεύνησε 301 ιστοσελίδες από τον Ιούνιο του 2008, μετά τις διαμαρτυρίες γονέων και καταναλωτών για απάτη στην αγορά των ρινγκτόουνς, η οποία ανέρχεται σε 691 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η έρευνα έγινε και στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και στη Νορβηγία και την Ισλανδία και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή συνολικού προστίμου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε 9 ιταλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής πτέρυγας της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone και της Telecom Italia

Παιδικοί ήρωες

Περισσότερες από τις μισές ιστοσελίδες που ερευνήθηκαν περιελάμβαναν ρινγκτόουνς από ήρωες της τηλεόρασης και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και ζητούσαν τη συγκατάθεση των γονέων για την εγγραφή στην υπηρεσία των ρινγκτόουνς, σύμφωνα με την Ε.Ε.

«Οι μικρής ηλικίας άνθρωποι δεν θα πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης, όπως παραπλανητικών διαφημίσεων που τους δελεάζουν να ''κατεβάσουν'' ρινγκτόουν τα οποία πιστεύουν ότι είναι δωρεάν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κατανάλωση Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία καλεί τους γονείς να λαμβάνουν μεγαλύτερη μέριμνα όσον αφορά την πρόσβαση των παιδιών τους σε ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν να «κατεβάζουν» διάφορα αρχεία.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν άσχημες εκπλήξεις στο λογαριασμό του τηλεφώνου τους, επειδή τα παιδιά τους εγγράφηκαν από λάθος σε κάτι που δεν είχαν συμφωνήσει», προσθέτει η ίδια.

Μετά την έρευνα έκλεισαν 54 ιστοσελίδες και περισσότερες από 150 υποχρεώθηκαν να αλλάξουν διαφημίσεις οι οποίες σε παραβίαση της νομοθεσίας περί κατανάλωσης της Ε.Ε. δεν καθιστούσαν σαφείς στους καταναλωτές τις χρεώσεις που θα τους έκαναν.

naftemporiki

No comments:

Share |