Wednesday, November 18, 2009

Ερχεται κύμα ομολογιακών εκδόσεων από τράπεζες

Ερχεται κύμα ομολογιακών εκδόσεων από τράπεζες



Σε αναθέρμανση της αγοράς τραπεζικού χρέους αναμένεται να οδηγήσει η μείωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, ήδη οι τράπεζες έχουν περιορίσει αισθητά τη χρήση της άντλησης φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς πλέον η διατραπεζική αγορά έχει εξομαλυνθεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης δήλωσε ότι η Eurobank αποπλήρωσε πρόσφατα το σύνολο των ομολογιών που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, μείωσε σημαντικά τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50%, δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν την πηγή άντλησης φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ από τη διατραπεζική αγορά και τις ομολογιακές εκδόσεις.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή καταθέτουν τα ομόλογα που κατέθεταν στην ΕΚΤ έναντι ρευστότητας, με τη μορφή repos για διάστημα 3 ή 6 μηνών στη διατραπεζική αγορά και χρηματοδοτούνται με επιτόκια στα επίπεδα του euribor (τώρα στο 0,40%).

Οσον αφορά την άντληση ρευστότητας μέσω ομολογιακών εκδόσεων, τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών και γενικότερη αναθέρμανση των ομολογιακών εκδόσεων από τράπεζες, οι οποίες είχαν ατονήσει από πέρυσι.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όσο η αγορά εξέρχεται από τη δυστοκία που της προκάλεσε η διεθνής κρίση, τόσο θα αναπτύσσεται η αγορά τραπεζικού χρέους, με τις εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών να είναι η πρώτη κατηγορία εκδόσεων που θα τύχει της αποδοχής του επενδυτικού κοινού. Ο λόγος γι΄ αυτό είναι ότι οι καλυμμένες ομολογίες αφορούν σε χρέος (senior debt) της τράπεζας και έχουν ως ενέχυρο δάνεια από το στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο. Η έκδοσή τους γίνεται με σταθερά επιτόκια που διαμορφώνονται στη βάση του επιτοκίου euribor και spread πολύ κοντά σε αυτό των κρατικών ομολόγων και σε συνήθεις διάρκειες 3, 5 και 7 ετών.

Οι καλυμμένες ομολογίες έχουν ως τίτλοι την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) και απορροφώνται κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού. Τη μερίδα του λέοντος στην απορρόφηση καλυμμένων ομολογιών έχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Επενδυτές από τις χώρες αυτές ήταν και αυτοί που αγόρασαν την έκδοση καλυμμένης ομολογίας της Εθνικής Τράπεζας στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι η Εθνική ήταν η πρώτη τράπεζα που πραγματοποίησε έκδοση καλυμμένης ομολογίας μετά από 15 μήνες απραξίας στις αγορές και αναμένεται να είναι εκείνη που θα συνεχίσει πρώτη την πρακτική αυτή, ακολουθούμενη και από άλλες τράπεζες.

Πέρα από τις καλυμμένες ομολογίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται και πληθώρα εκδόσεων απλού τραπεζικού χρέους, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο διαβάθμισης με τις τραπεζικές καταθέσεις και θα λαμβάνουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της κάθε τράπεζας.

capital.gr

No comments:

Share |