Wednesday, November 18, 2009

Κέρδη από την... πτώση του δολαρίου


Κέρδη από την... πτώση του δολαρίου


Σημαντικά κέρδη έχει αποφέρει στους συναλλασσόμενους στην αγορά συναλλάγματος το ποντάρισμα στην πτώση του δολαρίου. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα οφέλη αποκομίζουν όσοι πούλησαν δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν δολάρια Αυστραλίας, ενώ σημαντικά κέρδη έχουν αποφέρει επίσης οι τοποθετήσεις σε στερλίνα, δολάριο Καναδά, σουηδική κορώνα και ευρώ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους σημειώνει το αυστραλέζικο δολάριο κερδίζοντας πάνω από 31%, καθώς η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα από το γκρουπ των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της μετά την κρίση.

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν και οι υπόλοιποι βασικοί ανταγωνιστές του δολαρίου, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 7,5%, τη βρετανική στερλίνα κατά 14,75%, το δολάριο Καναδά κατά 12,95% και τη σουηδική κορώνα κατά 12,66%.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κοσμίδης, υπεύθυνος ανάλυσης αγορών της FX Greece, μετά τους δύο πρώτους μήνες του έτους όταν το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίας τριετίας, παρατηρείται έντονη στροφή στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης οδήγησε αυτούς που μέχρι τότε στρέφονταν στο δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο, να το «προδώσουν» αναζητώντας μεγαλύτερες αποδόσεις για τα κεφάλαιά τους.

«Το δολάριο το τελευταίο οκτάμηνο, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχει χάσει πάνω από 13,5% της αξίας του έναντι ενός καλαθιού με τα έξι ανταγωνιστικότερα νομίσματα, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ωθούν κεντρικές τράπεζες και μεγάλα fund στο να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από αυτά διοχετεύοντάς τα σε χώρες με υψηλότερες αποδόσεις», επισημαίνει ο κ. Κοσμίδης.

Ας δούμε, όμως, πόσο έχει ωφεληθεί ένας επενδυτής με υποτιθέμενο κεφάλαιο 100.000 δολαρίων από την πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

- Αν στις αρχές του χρόνου πωλούσε 100.000 δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσει δολάρια Αυστραλίας και σήμερα έκανε την ανάποδη κίνηση, μετατρέποντας τα δολάρια Αυστραλίας ξανά σε δολάρια ΗΠΑ, το αρχικό του κεφάλαιο των 100.000 δολαρίων ΗΠΑ θα ήταν σήμερα 130.000 δολάρια ΗΠΑ.

Σε ένα αντίστοιχο παράδειγμα στην αγορά του Forex, μέσω της μόχλευσης που παρέχεται από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει την ίδια απόδοση χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρότερο κεφάλαιο. Ένας άλλος επενδυτής, για παράδειγμα, που είχε κεφάλαιο 100.000 θα μπορούσε ανοίγοντας ένα συμβόλαιο υπέρ του δολαρίου Αυστραλίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών της FXCM, εκμεταλλευόμενος τη μόχλευση του 1:100, να έχει την ίδια απόδοση δεσμεύοντας μόνο 1.000 δολάρια από το κεφάλαιό του.

- Αν κάποιος άλλος στην αρχή του έτους είχε μετατρέψει τα χρήματά του από δολάρια σε ευρώ, οι 100.000 δολάρια αρχικό κεφάλαιο θα είχαν γίνει σήμερα 107.500. Και πάλι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της FXCM ο ίδιος επενδυτής θα μπορούσε να έχει τις 7.500 κέρδος δεσμεύοντας όμως μόνο 1.000 δολάρια από το λογαριασμό του.

- Σημαντικά κέρδη θα είχε κάποιος που θα μετέτρεπε τα χρήματά του από δολάρια σε στερλίνες, καθώς οι 100.000 αρχικό κεφάλαιο θα γίνονταν σήμερα 114.750 δολάρια. Στο δολάριο Καναδά με αρχικό κεφάλαιο 100.000 θα έπαιρνε αντίστοιχα σήμερα 112.950 δολάρια, ενώ στη σουηδική κορώνα θα έπαιρνε 112.660 δολάρια.

capital.gr

No comments:

Share |