Wednesday, November 18, 2009

Πάγωσε και η Aspis Liv

Πάγωσε και η Aspis Liv

Υπέβαλε το σχέδιο που της ζητήθηκε αλλά χωρίς να πείσει την εποπτική αρχή της Σουηδίας. Δεν μπορεί πλέον να συνάπτει νέα ασφαλιστικά συμβόλαια. Αβέβαιο το μέλλον της


Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται. Οι αρχές να εκδίδουν αποφάσεις και ανακοινώσεις και οι εταιρείες του Ομίλου Ψωμιάδη να καθησυχάζουν ή ακόμη και να αντεπιτίθενται. Όχι όμως στη Σουηδία.
Η σουηδική εποπτική αρχή Finansinspektionen (FI) αφού παρέλαβε την περασμένη Πέμπτη το σχέδιο κάλυψης του ελλείμματος (23 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε μετά από σχετική έρευνα) και το οποίο ετοίμασε η ίδια η Aspis Liv, προφανώς δεν ικανοποιήθηκε και για την καλύτερη προστασία των ασφαλιζομένων πελατών της αποφάσισε χτες την άμεση παγοποίηση των εργασιών της Aspis Liv. Λίγες μέρες νωρίτερα ο CEO της εταιρείας δήλωνε ότι ήταν θέμα ημερών να έρθουν τα λεφτά από την Ελβετία για να καλυφθεί η τρύπα. Οι αρχές όμως της Σουηδίας δεν επέδειξαν κανένα βαθμό χαλαρότητας. Μοναδικός στόχος τους η προστασία των ασφαλιζομένων.

Ακόμη αβεβαιότητα
Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της FI «οι αβεβαιότητες γύρω από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Aspis Liv, δεν έχουν επιλυθεί και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης η Aspis Liv δεν θα μπορεί να προσφέρει νέα ασφαλιστικά συμβόλαια». Η ανακοίνωση όμως δεν τελειώνει εδώ και αναφέρει ότι «έχει αφαιρεθεί από την Aspis Liv το δικαίωμά της να ελέγχει τα περιουσιακά της στοιχεία και στη Σουηδία», κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αμεσότητα με την οποία ενεργεί η εποπτική αρχή της χώρας. Η FI προφανώς επηρεαζόμενη από την αδυναμία της Aspis Liv να ελέγξει τα ίδια τα κεφάλαιά της αλλά και να δώσει εξηγήσεις για το ποιος και γιατί τα διαχειρίζεται δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Δεν έπεισε το σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι μετά από ελέγχους της FI διαφάνηκε ότι 32 από τα 52 εκατ. ευρώ που ήταν τα περιουσιακά στοιχεία τής Aspis Liv είχαν κατατεθεί σε δύο επενδυτικούς λογαριασμούς στην Ελβετία υπό τη διαχείριση της Credit Suisse. Η Aspis Liv συμπεριλάμβανε τους λογαριασμούς στα βιβλία της αλλά αυτή είχε έλεγχο σε άλλους δύο λογαριασμούς στους οποίους φαίνεται να μην υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία. Οι δύο λογαριασμοί στους οποίους υπήρχαν τα περιουσιακά στοιχεία ελέγχονταν από την αγγλική εταιρεία Hestiun, η σχέση της οποίας δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε από την ίδια Aspis Liv. Οι οποιεσδήποτε εξηγήσεις δίνονταν από στελέχη της Aspis Liv αποδίδονταν στον επιχειρηματία Παύλο Ψωμιάδη. Εξηγήσεις όμως που δεν έπεισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Apsis Liv παρέδωσαν αλληλογραφία στην εποπτική αρχή στην οποία παρουσιαζόταν ότι τα 32 εκατ. θα έφευγαν από την Ελβετία και θα κατατίθονταν στη Σουηδία κάτι που δεν έγινε.
Σε δηλώσεις του που ακολούθησαν την κατάθεση του σχεδίου «διάσωσης» ο CEO της Aspis Liv Jan Paju ανέφερε ότι θα χρειαζόταν 9 περίπου εργάσιμες μέρες για τη μεταφορά των χρημάτων. Ένα «σενάριο» που θυμίζει όσα εξελίχθηκαν στην Ελλάδα με τις ασφαλιστικές του Ομίλου Ψωμιάδη.



--------------------------------------------------------------------------------

Στο χθεσινό μας δημοσίευμα για τις εξελίξεις αναφορικά με τη σουηδική ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου Ψωμιάδη, Aspis Liv, αναφέρθηκε ότι εν μέσω των εξελίξεων παραιτήθηκαν και κάποια μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο κ. Γιάννος Χριστοφή είχε παραιτηθεί από το Δ.Σ. της Aspis Liv τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω φόρτου εργασίας. Επίσης, οι κ.κ. Γ. Κωνσταντίνου, Α. Αντωνίου και Δ. Βιδάλης παραιτήθηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου όταν απορρίφθηκε η αίτηση της Advantage Capital για συμμετοχή στην Aspis Liv. Σημειώνεται πάντως πως η ιστοσελίδα της Aspis Liv, στην οποία βασίστηκε το δημοσίευμα του «Π», μέχρι και προχθές συμπεριλάμβανε τα ονόματα των πιο πάνω στα μέλη του Δ.Σ. Aspis Liv.

politis.com

No comments:

Share |