Tuesday, October 7, 2008

Η ΕΕ εγγυάται τις καταθέσεις - Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin

Η ΕΕ εγγυάται τις καταθέσεις - Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μετά τη σύνοδο του Eurogroup, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα κάλεσε όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε χθες η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ), αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο στη σύνοδο του Ecofin.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να συνεχίζει τις «ενέσεις ρευστότητας» στην τραπεζική αγορά για όσο διάστημα αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και την Τετάρτη στο Ecofin, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν καμία χρηματοοικονομική επιχείρηση να κηρύξει πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπον αυτό μία γενικευμένη κρίση.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων θα συζητηθεί και στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

REPORTER.GR

No comments:

Share |