Tuesday, October 7, 2008

ΥΠΟΙΚ: Εγγυημένες οι καταθέσεις μέχρι €50 χιλ.

ΥΠΟΙΚ: Εγγυημένες οι καταθέσεις μέχρι €50 χιλ.


Σε δέσμευση των ευρωπαϊκών εταίρων να αυξήσουν το ύψος της εγγύησης στις καταθέσεις ιδιωτών από €20 χιλ. σε €50 χιλ. για ένα τουλάχιστον χρόνο κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), κατά τη σημερινή του συνεδρία. Αποφασίστηκε, επίσης, πως κάθε κράτος μέλος «θα προβεί στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, είτε μέσω διοχέτευσης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες είτε με δράσεις στήριξης των τραπεζών είτε με ενίσχυση των σχεδίων για την προστασία των καταθετών».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία επικροτεί τη συμφωνία αυτή και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει δυναμικά εάν απαιτηθεί για να στηρίξει και να προστατεύσει το τραπεζικό της σύστημα και τους καταθέτες», αναφέρει σε σχετική δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. «Σ΄ αυτά τα πλαίσια, η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό τομέα σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις εποπτικές αρχές», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξουμε τις τράπεζες και τους καταθέτες τους εκεί όπου κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο», τονίζει ο κ. Σταυράκης στη δήλωση του.

«Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των φορολογούμενων και να στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για διαρθρωτικές αλλαγές στους τραπεζικούς οργανισμούς. Τέλος, οι παρεμβάσεις των Κρατών Μελών πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές. Στην απομακρυσμένη περίπτωση που θα διαφανεί οποιοδήποτε πρόβλημα, στα πλαίσια των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί, θα λάβουμε άμεσα τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα για την πλήρη στήριξη, τόσο του συστήματος όσο και των καταθετών», καταλήγει.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |