Tuesday, October 7, 2008

Χαρτογράφηση εξωγενούς ζήτησης ακινήτων

Χαρτογράφηση εξωγενούς ζήτησης ακινήτων

Σε μη κύπριους κατέληξε το 29% περίπου των 95 χιλ. ακινήτων που άλλαξαν χέρια την τελευταία τετραετία. Νέα στοιχεία και χάρτες του Κτηματολογίου που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch δείχνουν το μέγεθος της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων και καταγράφουν με ακρίβεια τις τοποθεσίες που κέντρισαν το ενδιαφέρον των αλλοδαπών αγοραστών. Σε χωριά όπως η Πέγεια, η Έμπα, η Χλώρακα, η Κισσόνεργα, η Ορόκλινη, η Σωτήρα και το Πισσούρι, αλλά και στην ίδια την πόλη της Πάφου, οι ξένοι αποτελούν την πλειοψηφία των αγοραστών την τελευταία τετραετία. Σε ολόκληρη την επαρχία της Πάφου οι ξένοι αποτελούν τα δύο τρίτα των αγοραστών και στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 45%.

Τα στοιχεία που δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το κτηματολόγιο στηρίζονται σε μεταβιβάσεις τίτλων που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται στα σκαριά (κατατέθηκαν τα πωλητήρια έγγραφα), και αποτυπώνουν με ακρίβεια το μέθεγος της εξωγενούς ζήτησης. Ενώ προηγούμενα στοιχεία έφεραν την εξωγενή ζήτηση να φθάνει το 10%, τα νέα στοιχεία την ανεβάζουν κοντά στο 30%. Την περίοδο 2004 με 2007, οι ξένοι αγόρασαν 27 χιλ. ακίνητα έναντι 68 χιλ. που αγόρασαν οι Κύπριοι. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων ήταν ιδιαίτερα έντονο στην Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο, λιγότερο έντονο στην Λάρνακα και στην Λεμεσό και σχετικό μικρό στη Λευκωσία (βλέπε πίνακα).

Χάρτες του κτηματολογίου, τους οποίους επισυνάπτουμε (μεγαλα αρχεία), δείχνουν επίσης το ύψος της εξωγενούς ζήτησης στις διάφορες επαρχίες, πόλεις και χωριά, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τη γεωγραφική κατανομή της εξωγενούς ζήτησης την τελευταία τετραετία.

Η δημοσίευση των στοιχείων συμπίπτει με την πρόσφατη δημοσίευση εκτιμήσεων παραγόντων του κλάδου ότι η αγορά ακινήτων παρουσιάζει κάμψη λόγω της απότομης μείωσης της εξωγενούς ζήτησης, και παράλληλα, των τιμών. Τα στοιχεία αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου τη συζήτηση για τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες εστιάζεται η κρίση. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τραπεζιτών για το μέγεθος της κρίσης στα ακίνητα, καθώς το ύψος της εξωγενούς ζήτησης φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι προηγουμένως υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η κάμψη στην αγορά ακινήτων οφείλεται τόσο στην κρίση που διέρχεται η βρετανική αγορά ακινήτων αλλά και στην απότομη πτώση της στερλίνας, που περιορίζει τις αγορές ακινήτων σε ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα τα κίνητρα για πωλήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε την τελευταία τετραετία για αγορά ακινήτων από κύπριους και ξένους ανήλθε στα £8,9 δις. Το ξένο συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Κύπρο από τις αγορές ξένων έφθασε τα £2,7 δις.

Στο πιο κάτω link μπορείται να βρείτε τους χάρτες του κτηματολογίου για τις πωλήσεις ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές την περίοδο 2004-2007. Το αρχείο word παραθέτει την αξία των πωλήσεων και το αρχείο pdf τον αριθμό τους. Λόγω του μεγέθους των αρχείων θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την φόρτωση τους.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=92005

No comments:

Share |