Tuesday, October 7, 2008

Θετικά εξετάζεται η χορήγηση δανείου από τη Ρωσία στην Ισλανδία

Θετικά εξετάζεται η χορήγηση δανείου από τη Ρωσία στην Ισλανδία

Η Ρωσία δέχθηκε αίτημα για τη χορήγηση πίστωσης εκ μέρους της Ισλανδίας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας αντιμετωπίζει δυσκολίες, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν. «Υπάρχει ένα αίτημα της Ισλανδίας για την εκταμίευση μιας πίστωσης και το εξετάζουμε θετικά» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα σήμερα είχε διαρρεύσει η φήμη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας έλαβε από τη Ρωσία δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Ακόμη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η είδηση περί παροχής δανείου από τη Ρωσία παρερμηνεύθηκε, ενώ ακόμη το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων. Επίσης, ο διοικητής της τράπεζας, David Oddsson δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι «οι διαπραγματεύσεις τώρα ξεκινούν», ενώ παραδέχθηκε ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας ευθύνονται για την παραποίηση της είδησης. Προσέθεσε δε ότι μια βοήθεια από τη Ρωσία θα ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη.

Από την πλευρά τους οι αρχές της Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κρατικοποιήθηκε Landsbanki Islands, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Επίσης, η Kaupthing Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλνδίας, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα συμφώνησε να της δανείσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |