Tuesday, October 7, 2008

Βρετανία: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα

Βρετανία: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα


Κοντά στην ανακοίνωση σχεδίου ενίσχυσης του βρετανικού τραπεζικού τομέα βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Το ύψος του σχεδίου αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 45 δισ. στερλίνες (περίπου 79 δισ. δολ).

Στις τράπεζες που αναμένεται να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνονται οι Royal Bank of Scotland Group, Barclays PLC, HBOS PLC, και Lloyds TSB Group, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Journal.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Alistair Darling, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους των RBS και Βarclays, Fred Goodwin, και John Varley αντίστοιχα σε σχέση με τις αναταράξεις από την πιστωτική κρίση.

Οι βρετανικές τράπεζες πωλούν πάγια και μειώνουν το διατραπεζικό δανεισμό τους, στην προσπάθεια να διατηρήσουν τα επίπεδα ρευστότητα τους εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας, Alistair Darling, είχε δεσμευτεί χθες "να κάνει ό,τι χρειαστεί" για τη στήριξη του συστήματος, ενώ ήδη έχει προχωρήσει στη "διάσωση" της Bradford & Bingley.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται το Dow Jones Newswires, και η Lloyds -πέραν των RBS, Barclays- ζήτησε να λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση.


Ισπανία: Σύσταση ταμείου 30 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση ταμείου συνολικού ύψους 30 δισ. δολ. με στόχο την υποστήριξη του διατραπεζικού δανεισμού στη κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το ελάχιστο όριο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στα 100.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |