Tuesday, October 7, 2008

Διαφωνία Μέρκελ-Μπερλουσκόνι για την ίδρυση ταμείου στήριξης των τραπεζών

Διαφωνία Μέρκελ-Μπερλουσκόνι για την ίδρυση ταμείου στήριξης των τραπεζών

Οι ηγέτες της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν στη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο τη μεταξύ τους διαφωνία απέναντι στην προοπτική σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα βοηθά τις τράπεζες που έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κι ο Ιταλός πρωθυπουργός, οι οποίοι παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας το οποίο είχε προγραμματισθεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, τόνισαν στους δημοσιογράφους πως επιθυμούν μία «συνεκτική» προσέγγιση στη μάχη κατά των διακυμάνσεων στην αγορά.

Εν τούτοις, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση του Μπερλουσκόνι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο των 27 της Ε.Ε. για να υποστηριχθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ξεπεράσουν τις Συμπληγάδες της κρίσης.

«Είμαστε σύμφωνοι στη διαπίστωση πως έχουμε ανάγκη από μία συνεκτική προσέγγιση, διότι άλλωστε ανήκουμε στην ίδια νομισματική ζώνη. Αυτό εξυπακούει και μία στενή συνεργασία», τόνισε η ίδια, για να προσθέσει αμέσως μετά «φυσικά, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ίδιες της τις ευθύνες στο πλαίσιο αυτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε ως απτό παράδειγμα την περίπτωση της διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, που σχεδιάστηκε και συντονίσθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε για μία φορά ακόμη την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «μίας κοινής προστασίας» για την υποβοήθηση του τραπεζικού συστήματος.

«Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο, όμως πιστεύω πως όπως έχουμε ένα κοινό νόμισμα, θα μπορούσαμε να δράσουμε συντονισμένα για να διαχειρισθούμε αυτήν την κρίση, να υποστηρίξουμε το οικονομικό σύστημα και να εγγυηθούμε στους πολίτες μας πως κανείς δεν θα υποστεί απώλειες εξαιτίας αυτής της κρίσης», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |