Tuesday, October 7, 2008

Ισλανδία: Κρατικοποίηση τράπεζας

Ισλανδία: Κρατικοποίηση τράπεζας



Η Ισλανδία προχώρησε στη σύνδεση της κορώνας με ένα σταθμισμένο δείκτη και στην εθνικοποίηση της Landsbanki, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, μετά το κατρακύλισμα του νομίσματος και την επιδείνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος εξαιτίας των επισφαλών δανείων.

Η σταθεροποίηση της κορόνας στη ισοτιμία των 131 κορωνών ανά ευρώ ισχύει από σήμερα, σύμφωνα με τη διαδικτυακή τοποθεσία της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Εντός των ερχόμενων ημερών θα ανακοινωθούν περαιτέρω κινήσεις για την ισχυροποίηση του νομίσματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λαρς Κρίστενσεν, ανώτατο στέλεχος χάραξης στρατηγικής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη, «είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος –αυτή η σύνδεση δεν είναι καθόλου αξιόπιστη» δηλώνει. «Μια αξιόπιστη σύνδεση νομίσματος προϋποθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τα οποία δεν έχουμε δει ακόμη».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, η Χρηματοοικονομική Εποπτική Αρχή της Ισλανδίας (IFSA) ανέλαβε τον έλεγχο της Landsbanki. «Οι ενέργειες της IFSA είναι ένα απαραίτητο βήμα για την επίτευξη των στόχων της ισλανδικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, για τη διασφάλιση της ομαλότητας στη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της ασφάλειας των καταθέσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαψεύδονται τα περί δανείου από Ρωσία

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Ντμίτρι Πάνκιν διέψευσε σήμερα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία χορήγησε δάνειο τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας. Ουδεμία διαπραγμάτευση έχει γίνει και «ουδεμία απόφαση» έχει ληφθεί, τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg, η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι δέχθηκε από τη Ρωσία δάνειο ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χάαρντε δήλωσε, πάντως, από την πλευρά του, ότι το δάνειο που συμφωνήθηκε με τη Ρωσία θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Ισλανδίας.

«Άτομα από τη δική μας πλευρά θα μεταβούν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί στη Ρωσία, προκειμένου να συζητήσουν τους ακριβείς όρους (του δανείου)», δήλωσε ο Ισλανδός πρωθυπουργός.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |