Tuesday, October 7, 2008

Στα $90 το αργό με άνοδο 2,6%

Στα $90 το αργό με άνοδο 2,6%

Με άνοδο άνω του 2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης (7/10/2008) στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού -καταγράφοντας κέρδη για πρώτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις- εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο OPEC θα παρέμβει για την σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου, ενδεχομένως περιορίζοντας το ύψος της παραγωγής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού κατέγραψε σωρευτικές απώλειες 13% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

Αναλυτικά, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,25 δολ. ή 2,6% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 90,06 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα "άγγιξε" τα 93,02 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας "άλμα" 5,9%.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συναλλαγές η τιμή του αργού σημείωσε πτώση 6,07 δολ. ή 6,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 87,81 δολ. το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Έκκληση από Λιβύη για μείωση παραγωγής πετρελαίου από OPEC

Έκκληση στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, απηύθυνε ο υπουργός πετρελαίου της Λιβύης, Shokri Ghanem, με αφορμή την πτώση της τιμής του "μαύρου χρυσού" κατά 38% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου.

"Με τις τιμές πετρελαίου και τις διεθνείς τράπεζες να καταρρέουν, είναι καλύτερα να ελέγχεται το ύψος της παραγωγής", δήλωσε ο Shokri Ghanem, επικεφαλής της National Oil Company. "Οι χώρες-μέλη του OPEC θα πρέπει να αποφασίσουν τη μείωση της παραγωγής πετρεαλίου νωρίτερα από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 17 Δεκεμβρίου στην Αλγερία". Ωστόσο, ο υπουργός αρνήθηκε να αναφέρει κατά πόσο πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή.

EIA: Υποβαθμίζει προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το δ΄ τρίμηνο

Εξάλλου, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω των αναταράξεων από την πιστωτική κρίση που πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της EIA, η παγκόσμια κατανάλωση στο δ΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να σημειώσει αύξηση μόλις 0,85% ή κατά 740.000 βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 87,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου η EIA προέβλεπε για το δ΄ τρίμηνο του έτους αύξηση 1,3%, ή κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Εξάλλου, για τις τις ΗΠΑ, η EIA προβλέπει μείωση της ζήτησης κατά 330.000 βαρέλια ημερησίως, ή 1,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και συγκεκριμένα στα 20,25 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |