Tuesday, October 7, 2008

Στις 100.000 ευρώ το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα

Στις 100.000 ευρώ το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει στις 100.000 ευρώ τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων στην Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους (έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ) εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.
«Προτιθέμεθα άμεσα να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις των Ελλήνων.

«Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.



Στις 50.000 το όριο ασφάλισης των καταθέσεων της Ε.Ε.

Σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ από τις 20.000 αυξάνεται το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, όπως αποφάσισαν σήμερά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η «οροφή» θα πρέπει να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ, ομολογώντας ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν το ελάχιστο όριο ακόμα και στις 100.000 ευρώ.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν ανακοίνωσε ακόμη την κοινή δέσμευση των χωρών - μελών της Ε.Ε. για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως ανέφερε, τα κράτη μέλη της Ένωσης δεσμεύθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να στηρίξουν όλους τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους σε περίπτωση δυσκολιών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας γενικευμένης κρίσης.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Κομισιόν έχει προτείνει την αύξηση του ύψους της εγγύησης των καταθέσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 100.000 ευρώ.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προτείνουμε το χαμηλότερο όριο να είναι 100.000 ευρώ, που δεν υπερβολικό», ανέφερε ο Μπαρόζο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε επιτευχθεί ομοφωνία για την πρόταση.

Οι χώρες της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να δράσουν συντονισμένα απέναντι στη διεθνή κρίση υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου. «Είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την αντοχή και τη σταθερότητα του συστήματός μας και να λάβουμε όλα τα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά τη σύνοδο του Eurogroup, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα κάλεσε όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να συνεχίζει τις «ενέσεις ρευστότητας» στην τραπεζική αγορά για όσο διάστημα αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και την Τετάρτη στο Ecofin, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν καμία χρηματοοικονομική επιχείρηση να κηρύξει πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπον αυτό μία γενικευμένη κρίση.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».



Στα 100.000 ευρώ οι εγγυημένες καταθέσεις της Ολλανδίας

Στις 100.000 ευρώ θα αυξήσει η Ολλανδία το ποσό της τραπεζικής εγγύησης για τους καταθέτες σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζας τους, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.



Στα 100.000 ευρώ το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ισπανία

Την αύξηση από 20.000 σε 100.000 ευρώ του ποσού της τραπεζικής εγγύησης για τους Ισπανούς καταθέτες στην περίπτωση που κηρύξει πτώχευση η τράπεζα όπου έχουν τις καταθέσεις τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Θαπατέρο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |