Tuesday, October 7, 2008

Στο επίκεντρο οι μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες

Στο επίκεντρο οι μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες

Τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες στο 6% αποφάσισε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Πρόκειται για την πιο «γενναία» μείωση στην οποία έχει προχωρήσει από την ύφεση του 1992.
Η εν λόγω κίνηση έδωσε ώθηση στις αγορές της Ασίας και οι δείκτες περιόρισαν τις απώλειές του, ενώ ταυτόχρονα αναζωπύρωσε τις εκτιμήσεις ότι και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι διεξάγονται συζητήσεις για μία συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας αιφνιδίασε τους αναλυτές που ανέμεναν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Ο Πρόεδρος της Reserve Bank of Australia, Glenn Stevens δήλωσε σήμερα από το Σίδνευ ότι «η εν λόγω μείωση ήταν επιβεβλημένη και έχει σκοπό να τονώσει την ανάπτυξη και την αγορά».

Ο δείκτης S&P/ASX 200 του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 4.618,7 μονάδες, μετά τη ανακοίνωση της απόφασης, αφήνοντας πίσω τις απώλειες 0,5% που σημείωνε νωρίτερα.

Μεθαύριο συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας αναφορικά με τα επιτόκια, και οι αναλυτές αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και πάλι στις 6 Νοεμβρίου, ενώ τα μέλη της FED θα συναντηθούν στις 29 Οκτωβρίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |