Wednesday, September 30, 2009

Eλλάδα: Σε είκοσι μέρες ο εμβολιασμός κατά της γρίπης Η1Ν1


Μέσα σε είκοσι ημέρες και χωρίς δήλωση συναίνεσης θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων κατά της γρίπης Η1Ν1, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ευπαθών ομάδων αγγίζει τα 2.500.000 πολίτες. Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ήδη είναι διαθέσιμες 100.000 δόσεις εμβολίου, οι οποίες βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Υγείας στη Βάρη, καθώς άλλες 100.000 δόσεις ναμένονται να φτάσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo, οι οποίες παράγουν το νέο εμβόλιο, ώστε να προχωρήσουν στη χορήγηση του εμβολίου από την 1η Οκτωβρίου.

Οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως σ’ εκείνες τις χώρες-μέλη οι οποίες έχουν παραγγείλει αυτά τα εμβόλια και έχουν παραλάβει κάποιες ποσότητες από αυτά.

Κλείνουν το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών

Την παύση της λειτουργίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών για 7 ημέρες από αύριο 1 Οκτωβρίου, αποφάσισε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, μετά από πρόταση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΚΕΠΥ που εστάλη στο Νομάρχη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος παρουσιάστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ απουσιάζουν 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ακόμη, στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ 42 μαθητές απουσιάζουν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σημαντική πτώση του δείκτη μεταποίησης Chicago PMI

ΗΠΑ: Σημαντική πτώση του δείκτη μεταποίησης Chicago PMI

Στις 46,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης παραγγελιών του κλάδου μεταποίησης, Chicago PMI, τον μήνα Σεπτέμβρη, σημειώνοντας την πτώση μετά από τρεις μήνες. Ο δείκτης ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να φτάσει τις 47.4 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο δείκτης βρισκόταν στις 50 μονάδες. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 52 μονάδες.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από 52,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 38,8 μονάδες.

reporter.gr

Πάνω από τα 69 δολ. το αργό


Πάνω από τα 69 δολ. το αργό


Μεγάλη άνοδο σημειώνει η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Τετάρτης μετά τα θετικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για το αμερικανικό ΑΕΠ και την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας για τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου κερδίζει 2,90 δολ. ή 4,35% στα 69,62 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας τα αποθέματα αργού σημείωσαν και νέα άνοδο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν ένδειξη ότι η ζήτηση ανακάμπτει.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,796 εκατ. βαρέλια στα 338.404 εκατ. βαρέλια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,657 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι είχαν κάνει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 800 χιλ. βαρέλια.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,657 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 211,452 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 800.000 βαρέλια.

Τα διυλισμένα ενισχύθηκαν τέλος κατά 323.000 βαρέλια στα 171,077 εκατ. βαρέλια, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,57%.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στα αποθέματα του αργού


ΗΠΑ: Αύξηση στα αποθέματα του αργού


Άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,796 εκατ. βαρέλια στα 338.404 εκατ. βαρέλια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,657 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι είχαν κάνει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 800 χιλ. βαρέλια.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,657 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 211,452 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 800.000 βαρέλια.

Τα διυλισμένα ενισχύθηκαν τέλος κατά 323.000 βαρέλια στα 171,077 εκατ. βαρέλια, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,57%.

capital.gr

Ποιοι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες θα θησαυρίσουν από τα εμβόλια της γρίπης


Ποιοι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες θα θησαυρίσουν από τα εμβόλια της γρίπης


Ως εκ θαύματος χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε δύο εμβόλια κατά της νέας γρίπης για να κυκλοφορήσουν από 1ης Οκτωβρίου. Η αίτηση έγκρισης από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες είχε γίνει μόλις τη Δευτέρα και η έγκριση δόθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες. Προς τι αυτή η ξαφνική σπουδή; Η Κομισιόν δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πανδημίας.

Ομως, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ύποπτα παιχνίδια των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες έχουν αναγάγει την υπόθεση της νέας γρίπης στη μεγαλύτερη μπίζνα των τελευταίων ετών. Κάνοντας ένα εκπληκτικό lobbing στην Ουάσιγκτον αφενός και στις Βρυξέλλες αφετέρου, πληρώνοντας κρατικούς αξιωματούχους και το κυριότερο, ενσπείρωντας τον πανικό στον πληθυσμό για ανεξέλεγκτο αριθμό θανάτων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που καθιστά αναγκαίο το εμβόλιο.

Εμφανίζουν το σκεύασμα ως το απόλυτο γιατρικό που θα μας σώσει από τη… μάστιγα του αιώνα, αλλά δεν μας λένε ότι πρόκειται απλά για μια γρίπη, ελαφρώς μεταλλαγμένη που για κάθε άνθρωπο, κυρίως για παιδιά και ευπαθείς ομάδες, απαιτείται προσοχή. Οταν η κοινή γρίπη σκοτώνει χιλιάδες κάθε χρόνο κανείς δεν βγαίνει να πει ότι έχει το γιατρικό. Τώρα που μας προέκυψε η γρίπη των χοίρων, βάζοντας λίγο σκοτάδι, πουλώντας τον τρόμο από τα ΜΜΕ και προωθώντας το εμβόλιο με κάθε τρόπο τα μεγάλα φαρμακευτικά τραστ θα ξεπουλήσουν την πραμάτειά τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές έρευνες. Οι ειδικοί λένε ότι ένα φάρμακο για να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές πρέπει να περάσει από τα εργαστήρια σχεδόν 5 χρόνια. Πώς μέσα σε λίγους μήνες το εμβόλιο κατά της γρίπης πέρασε τα τεστ και κρίνεται κατάλληλο για εμβολιασμό; Ποιος θα πάει το παιδί του αυτή την περίοδο και θα το κάνει πειραματόζωο; Προφανώς κανείς, όμως, τα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν αποθηκεύσει εκατομμύρια δόσεις για να τα δώσουν όταν θα έλθει η ώρα.

Σύμφωνα με κάποιες εκιμήσεις, ο τζίρος της μπίζνας αυτής τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια ενώ μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν προστεθεί και το κόστος για άλλα «απαραίτητα» εμβόλια όπως αυτό του πνευμονιόκκοκου ή τα γνωστά αντιγριπικά Tamiflu και Relenza.

Οι 4-5 μεγάλες πολυεθνικές των φαρμάκων τρίβουν ήδη τα χέρια τους. ΟΙ μετοχές τους στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί ήδη στα ύψη. Χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Roche από τα 130 ελβετικά φράγκα έφτασε τα 170, της Sanofi από τα 40 ανέβηκε στα 50 ευρώ, της Novartis από τα 30-35 πήγε στα 50 ελβετικά φράγκα.

Η «παρέλαση» των φαρμακοβιομηχανιών συνεχίζεται ενώ δίνουν και παίρνουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κάποιοι λένε ότι το εμβόλιο της Nοvartis είναι πιο ασφαλές διότι έχει στελέχη που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, κάποιοι άλλοι ότι αυτό της Roche δεν έχει δοκιμαστεί καλά. Μόλις βγήκαν δύο κινεζικές εταιρείες και ανακοίνωσαν ότι παράγουν εμβόλια πολύ φθηνότερα από τα δυτικά, τα γνωστά λόμπι έφτασαν να πουν ότι τα κινεζικά είναι σαν τα… ρούχα και τα παιχνίδια τους.

Όπως και να έχει το πάρτι μόλις άρχισε. GlaxoSmithΚline, Sanofi Αventis, Νovartis, Αstra Ζeneca, Roche, Μerck, κινεζικές, αυστραλιανές και άλλες πολυεθνικές έχουν προετοιμαστεί για να πλουτίσουν πάνω από τα… άρρωστα κορμιά των δικών μας ανθρώπων και των ίδιων.

Βέβαια και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει κάποιοι να τρίβουν τα χέρια τους. Η ΒΙΑΝΕΞ των αδελφών Γιαννακόπουλου και η Alapis του γνωστού από τις εξαγορές ΜΜΕ, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχουν κλείσει συμβόλαια με τις παραπάνω εταιρείες και ετοιμάζονται να κάνουν εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Πώς λοιπόν να μην αγοράζει μπασκετμπολίστες ο Γιαννακόπουλος και να το παίζει πολυμετοχικός; Και πώς να μην αγοράζει ότι… σαπάκι των ΜΜΕ βρει μπροστά του ο Λαυρεντιάδης. Το χρήμα τρέχει άφθονο…

Η επίσημη κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι φορείς, εσκεμμένα ή φοβούμενοι μήπως κατηγορηθούν για αδράνεια, παίζουν το παιχνίδι των πολυεθνικών με τον κόσμο να μην ξέρει τι να κάνει όταν θα έλθει η ώρα.

Και μια σημείωση: Στα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία προστίθεται ένα ακόμη τεράστιο έξοδο για την κάλυψη των ασφαλισμένων. Πόσο θα αντέξουν;

antinews.gr

ABN Amro: Προς νομικό διαχωρισμό έως το τέλος του 2009


ABN Amro: Προς νομικό διαχωρισμό έως το τέλος του 2009


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Dow Jones) – Ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος ABN Amro Bank NV ανακοίνωσε σήμερα πως προχώρησε στο πρώτο βήμα του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων που ανήκουν στο κράτος από αυτές που ανήκουν στη βρετανική Royal Bank of Scotland PLC (RBS) και την ισπανική Banco Santander SA (STD), με την υποβολή σχετικού εγγράφου στο υπουργείο Εμπορίου της χώρας.


Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή προς το κοινοβούλιο ανέφερε πως σκοπεύει να ολοκληρώσει το διαχωρισμό έως το τέλος του 2009. Την ιδιοκτησία της ABN Amro αυτή την περίοδο έχουν η RBS, η Santander και το ολλανδικό κράτος.


Το ολλανδικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο του τμήματος που κατείχε η Fortis κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης. Οι Fortis, RBS και Santander απέκτησαν την ABN Amro το 2007 έναντι 71 δισ. ευρώ


Οι πιστωτές της ολλανδικής τράπεζας έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για τη διατύπωση των αντιρρήσεων τους για το διαχωρισμό, καθώς οι υποχρεώσεις της θα μεταφερθούν σε ξεχωριστή νομική οντότητα.


Το διαχωρισμό πρέπει να εγκρίνει επίσης και η ολλανδική κεντρική τράπεζα (DNB).


Σημειώνεται πως η Santander περιμένει την καταβολή 6,5 δισ. ευρώ από την πώληση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ιταλία και τη Βραζιλία, η οποία επίσης εξαρτάται από την έγκριση της DNB.

capital.gr

Βρετανία: Συμφωνία Ντάρλινγκ με τους τραπεζίτες για τα μπόνους

Βρετανία: Συμφωνία Ντάρλινγκ με τους τραπεζίτες για τα μπόνους


Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας φέρεται να συναίνεσαν στην επιβολή ορίων στα μπόνους προς τα στελέχη τους σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τραπεζών προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών που θα περιλαμβάνει περιορισμούς στα κεφάλαια που θα διαθέτουν οι τράπεζες για μπόνους προς τα στελέχη τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τράπεζες συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις αρχές αυτές αν και δεν έχουν ενσωματωθεί στη βρετανική νομοθεσία, μέχρι το επόμενο έτος.

capital.gr

Χ.Α: Με +7,9% φεύγει ο Σεπτέμβριος


Χ.Α: Με +7,9% φεύγει ο Σεπτέμβριος


Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από την διαρκή ανοδική κίνηση της αγοράς που απέφερε ένα ράλι 200 περίπου μονάδων από τα μέσα του μήνα, ο Γενικός Δείκτης οπισθοδρόμησε καταγράφοντας πτώση στη τελευταία συνεδρίαση του Σεπτέμβρη.

Αν και στη σημερινή συνεδρίαση ο βασικός δείκτης της αγοράς βρέθηκε μια ανάσα από τις 2.700 μονάδες, η πίεση που ασκήθηκε λόγω της κατοχύρωσης κερδών σε δεικτοβαρείς μετοχές οδήγησε τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 2.661,42 μονάδες (-0,23%).

Με μόλις έξι τίτλους του FTSE-20 να κλείνουν σε θετικό έδαφος και την Εθνική Τράπεζα να διατηρείται αμετάβλητη (24,50 ευρώ), η ΔΕΗ ήταν αυτή που μονοπώλησε το αγοραστικό ενδιαφέρον, κλείνοντας με κέρδη 3,82% (15,21 ευρώ, στα υψηλά ημέρας). Ακολούθως η Τράπεζα Πειραιώς διατηρήθηκε στα 12,67 ευρώ (+2,01%), μαζί με τον ΟΠΑΠ (+1,26%, στα 17,62 ευρώ), την Eurobank (+0,84%), την Coca Cola 3 E (+0,50%) και τα ΕΛΛ.ΠΕ (+0,26%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Marfin Popular Bank (-5,23%) και η MIG (-4,55%), μαζί με την Μυτιληναίος (–3,82%), την Atebank (-3,73%) και την Ελλάκτωρ (-2,93%).

Συγκριτικά, η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις (ο FTSE-40 υποχώρησε κατά 1,49% και ο FTSE-80 κατά 1,90%). Από τον 40άρη όπου μόλις τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με άνοδο, ο Sarantis βρέθηκε στο +6,20% και ο ΔΟΛ στο –6,58%. Η τελική εικόνα της συνεδρίασης εμφάνισε 52 κερδισμένους τίτλους έναντι 160 που υποχώρησαν και την αξία των συναλλαγών στα 310 εκατ.ευρώ.

Τέλος, τεχνικά, σημειώνουν οι αναλυτέςτης Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, βάση για τον Γενικό Δείκτη θα αποτελέσει η περιοχή των 2.650 µονάδων ενώ η αντίσταση τοποθετείται στις 2.700 µονάδες.

capital.gr

Πάνω από τα $1.000 ο χρυσός


Πάνω από τα $1.000 ο χρυσός


Ξεπέρασε και πάλι το επίπεδο των 1.000 δολ. η τιμή του χρυσού καθώς οι απώλειες του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του στις σημερινές συναλλαγές ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου έναντι των ανταγωνιστών του.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κερδίζει 8,60 δολ. ή 0,9% στα 1.003 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex. Το συμβόλαιο νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα υψηλά των 1.006,40 δολ. ανά ουγγιά.

Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου σημειώνει εξάλλου άνοδο 0,8% στα 1.000,80 δολ. ανά ουγγιά.

Το αμερικανικό δολάριο περιόρισε τις απώλειες ωστόσο παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος μετά τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων κυβερνητικών στοιχείων που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το β΄ τρίμηνο του έτους, από 1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,4% στις 76,844 μονάδες.

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται και τα υπόλοιπα μέταλλα, με τον χαλκό Δεκεμβρίου να κερδίζει 7 cents, ή 2,6% στα 2,80 δολ. η λίβρα. Το ασήμι Δεκεμβρίου κερδίζει 24 cents, ή 1,5% στα 16,42 δολ. ανά ουγγιά στο Globex.

Η πλατίνα Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο 1,6% στα 1.291,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύεται 1,4% στα 294 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

ΗΠΑ: Απώλεια 254 χιλ. θέσεων απασχόλησης το Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Απώλεια 254 χιλ. θέσεων απασχόλησης το Σεπτέμβριο


Συνολικά 254.000 θέσεις εργασίας απώλεσε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της ADP.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν μικρότερες απώλειες, της τάξης των 240.000 θέσεων όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μικρότερος αριθμός θέσεων που έχουν χαθεί από τον Ιούλιο του 2008. Τον Αύγουστο, οι απώλειες ανήλθαν στις 277.000 θέσεις, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.

Αναλυτικότερα, συνολικά 151.000 θέσεις απασχόλησης απώλεσε ο τομέας αγαθών, με 71.000 εξ΄ αυτών στη μεταποίηση. Στον τομέα υπηρεσιών, το αντίστοιχο νούμερο ανήλθε στις 103.000.

capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για το ΑΕΠ

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για το ΑΕΠ


Συρρίκνωση 0,7% εμφάνισε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.



Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, στις προκαταρκτικές εκτιμήσει το υπουργείο έκανε λόγο για συρρίκνωση 1%, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 1,2%. Η αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο οφείλεται στην μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση των επιχειρηματικών δαπανών και των εξαγωγών και στην αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς το τέταρτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 5,4% και το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο 6,4%.



Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,9% ενώ οι δαπάνες για κατοικίες υποχώρησαν 23,3%. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,1% έναντι 5% των αρχικών εκτιμήσεων και οι εισαγωγές 14,7% έναντι 15,1%. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εμφάνισαν αύξηση 11,4% έναντι 11% των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα εταιρικά μετά φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 5,6% στα 1,031 τρισ, δολ. ενώ στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις το υπουργείο έκανε λόγο για αύξηση 7,5%. Σε ετήσια βάση τα εταιρικά κέρδη παρουσίασαν πτώση 19,2%.


Τέλος, οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν 9,6% έναντι 10,9% των αρχικών εκτιμήσεων.



capital.gr

ΕΚΤ:Δανείο 75,2 δισ. ευρώ σε τράπεζες για ενίσχυση ρευστότητας


ΕΚΤ:Δανείο 75,2 δισ. ευρώ σε τράπεζες για ενίσχυση ρευστότητας

Στη χορήγηση δανείου ύψους 75,2 δισ. ευρώ στις τράπεζες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σημειώνεται ότι το δάνειο, το οποίο έχει διάρκεια ενός χρόνου και επιτόκιο 1%, στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στην πιο γρήγορη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι 589 τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λάβουν τα κεφάλαια από αύριο κιόλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν η ζήτηση να διαμορφωθεί στα 137,5 δισ. ευρώ.

reporter.gr

ΔΝΤ: Λέει στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα


ΔΝΤ: Λέει στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα έχει βελτιωθεί, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι λέει το ΔΝΤ, και μειώνει τις εκτιμήσεις του σε ότι αφορά τις διαγραφές των τραπεζών κατά 15% στα 3,4 τρισ. δολάρια, προειδοποιώντας ωστόσο πως η ανάκαμψη στις αναπτυγμένες χώρες θα είναι, περιορισμένη. Οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά, όπως σημειώνει το Ταμείο, μετά από τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις των Αρχών και τα εμφανή σημάδια βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας.

Στην περίοδο 2007 μέχρι 2010, οι διαγραφές των τραπεζών από τα «κακά» δάνεια θα αγγίξουν τα 2,8 τρισ. δολάρια διεθνώς, με το 1 τρισ. δολάρια να προέρχεται από τις ΗΠΑ, τα 814 δισ. δολάρια από την ευρωζώνη και τα 604 δισ. δολάρια από την Βρετανία.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως οι διαγραφές θα αγγίξουν τα 4 τρισ. δολάρια, και βασιζόταν σε μία μεθοδολογία η οποία δέχτηκε έντονη κριτική, και σήμερα δημοσίευσε τις νέες του εκτιμήσεις τονίζοντας ωστόσο πως εάν η ανεργία συνεχίσει να ενισχύεται, το ενδεχόμενο οι ζημίες των τραπεζών από τα δάνεια να αυξηθούν, είναι ανοιχτό. Βάσει της νέας μεθόδου υπολογισμού λοιπόν, οι ζημίες των τραπεζών από δάνεια και χρεόγραφα έφθασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 το 1,3 τρισ. δολάρια και οι νέες διαγραφές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 1,5 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2010.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους και να μην πληρώσουν μερίσματα. Οπως σημειώνει, τώρα που οι τράπεζες έχουν αρχίσει και βγάζουν κέρδη θα πρέπει να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους. Υπάρχει πάντα ο πειρασμός όταν υπάρχει επιστροφή στην κερδοφορία να αρχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους, όμως σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, η διατήρηση των κεφαλαίων είναι εξαιρετικά σημαντική.

reporter.gr

Ποινική δίωξη στον πρόεδρο της Ασπίς Πρόνοια


Ποινική δίωξη στον πρόεδρο της Ασπίς Πρόνοια


Ποινική δίωξη για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, Παύλου Ψωμιάδη.

Η κατηγορία αφορά μη γνήσια εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ, που φέρεται να έχει εκδοθεί από τράπεζα του Λονδίνου, την οποία προσκόμισε ο κ. Ψωμιάδης αρχές Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για να καλύψει άνοιγμα της εταιρίας.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, μετά από αναφορά που κατέθεσε η αρμόδια επιτροπή, με αφορμή την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

capital.gr

Σοκ και δέος στις τράπεζες

Σοκ και δέος στις τράπεζες


Μια εξαιρετικά σημαντική μεταβολή στο τραπεζικό σύστημα, που θα κοστίσει αρκετά... ακριβά στους μετόχους τους βρίσκεται σιωπηλά σε εξέλιξη από τις 22 Ιουλίου. Τα «υβριδικά» κεφάλαια των τραπεζών, ακόμα κι εκείνα που χαρακτηρίζονται υψηλής εξασφάλισης, όπως τα Tier 1 (και κατά δεύτερο λόγο τα Tier 2), πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από μετοχικό κεφάλαιο.

Η αντικατάσταση του τεράστιου όγκου των υβριδικών κεφαλαίων που μέχρι σήμερα -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- αποτελούν σε μεγάλο μέρος την κεφαλαιακή κάλυψη των τραπεζών, αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό» στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να δρομολογήσει –σε πολλές περιπτώσεις βίαια– μια εκτεταμένη συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Τα «νούμερα» είναι ενδεικτικά. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα υβριδικά κεφάλαια Tier 1 που «διασφαλίζουν» τους τραπεζικούς ισολογισμούς ξεπερνούν τα 450 δισ. δολ. Από αυτά περισσότερα από 283 δισ. δολ. αφορούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες και στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πρέπει να αντικατασταθούν από μετοχικό κεφάλαιο...

Να δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο (22/7/2009) με ανακοίνωση της Κομισιόν (the “July Communication”), η οποία υπό την γενική συνθήκη του “burden sharing” από πλευράς μετόχων, έθεσε για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Lehman Brothers θέμα καταλληλότητας των υβριδικών κεφαλαίων και ανασυγκρότησης της κεφαλαιακής σύνθεσης των τραπεζών που έχουν αποδεχθεί κρατικά κεφάλαια για την στήριξή τους.

Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αναφορά στη χρήση υβριδικών κεφαλαίων (τα οποία ενέχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης από τις τράπεζες).

Την ανακοίνωση εκείνη ακολούθησε νέα ανάλογη δήλωση από την Κομισιόν στις 7 Αυγούστου... στο ίδιο πνεύμα αυτή την φορά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνιστικότητας.

Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο ξεκάθαρα αυτόν τον μήνα (Σεπτέμβριο) όταν το θέμα συζητήθηκε από τους υπουργούς οικονομίας και τους κεντρικούς τραπεζίτες στο Λονδίνο στην προετοιμασία της Συνόδου του G-20.

Στη Βασιλεία όμως πάρθηκαν οι οριστικές αποφάσεις. Εκεί στην συνάντηση των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οριστικοποιήθηκε η διαδικασία με την οποία θα προχωρήσει το «ξεκαθάρισμα» των κεφαλαίων των τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε στο Capital.gr στέλεχος της ΕΚΤ η απόφαση που έχει ληφθεί στην BIS είναι να δρομολογηθεί στη διάρκεια του 2010 η διαδικασία προσδιορισμού των επιπτώσεων από την «μεταβολή» αυτή, δηλαδή την αντικατάσταση των υβριδικών (στην ουσία δανειακών κεφαλαίων) των τραπεζών με αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους. Στόχος είναι να μεταφερθεί το «βάρος» του κινδύνου που κουβαλάει η κάθε τράπεζα, από το δημόσιο (μέσω των «πακέτων στήριξης») στους μετόχους τους.

Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η εφαρμογή της με την ανάλογη προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας μέσα στο 2011. Με άλλα λόγια οι ευρωπαϊκές τράπεζες –εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές ενδιάμεσα– θα πρέπει το 2011 να κάνουν ΑΜΚ που θα ξεπερνούν τα 150 - 200 δισ. ευρώ...

Το ενδεχόμενο να μεταβληθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι απίθανο καθώς η απορρόφηση ενός τέτοιου όγκου κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να βυθίσει στην ύφεση την διεθνή οικονομία ακόμα και αν σήμερα η ανάπτυξη έτρεχε με ρυθμούς ανάλογους του 2007...

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε έντονα την BIS και για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να μεσολαβήσει το 2010 η περίοδος «αποτύπωσης» των επιπτώσεων μιας τέτοιας κίνησης πριν αυτή δρομολογηθεί οριστικά.

Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη ενσωματώσει τις αποφάσεις αυτές στις μελέτες τους και αρχίζουν να αναθεωρούν αρνητικά το rating των τραπεζών με βάση τον όγκο των υβριδικών κεφαλαίων στα οποία στηρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει ήδη αναθεωρήσει αρνητικά –λόγω των αποφάσεων αυτών– το rating των υβριδικών κεφαλαίων των Lloyds Banking Group plc (LBS), Royal Bank of Scotland Group plc (RBS), ING Group, Dexia Group, ABN Amro, SNS Bank, Fortis Bank Nederland και BPCE, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες αναθεωρήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η «λογική» πίσω από τις αποφάσεις αυτές είναι ότι οι τράπεζες που κάνουν χρήση κρατικών κεφαλαίων δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά προς όφελος των μετόχων τους, αλλά αυτοί (οι μέτοχοι) σταδιακά θα πρέπει να αναλάβουν το συνολικό κόστος των «κινδύνων» που αντιπροσωπεύει το «χαρτοφυλάκιο» και η καθαρή θέση των τραπεζών τους.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη εντείνει την ανησυχία και των Eλλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι ήδη εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούν να προλάβουν ο ένας το άλλον και να «μαζέψουν» από τη δύσκολη αγορά κεφάλαια με νέες ΑΜΚ, προλαμβάνοντας τις... συνέπειες που έρχονται.

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για αρκετούς τραπεζίτες μέσα στο 2010 και... κάποιοι θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να ξανασκεφθούν το θέμα των συγχωνεύσεων...» υποστήριξε στο Capital.gr επώνυμος τραπεζίτης (ιδιωτικής τράπεζας). Όπως τόνισε, «άλλοι θα υποχρεωθούν σε κάτι τέτοιο από τις εξελίξεις και άλλοι, οι πλέον έτοιμοι, θα το επιδιώξουν το ταχύτερο ακόμα και αν πετύχουν σημαντικές ΑΜΚ στο μεταξύ...».

Η αλήθεια όμως είναι ότι από την εικόνα που το Capital.gr κατάφερε να διαμορφώσει σε επίπεδο Βρυξελλών, ο χρόνος των εξελίξεων θα κριθεί από το αν η ευρωζώνη θα καταφέρει ή όχι να επιβεβαιώσει σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο του 2010. Αν όχι τότε στα μέσα στου 2010 το ευρω-σύστημα ίσως βρεθεί μπροστά σε άλλες προτεραιότητες...

capital.gr

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση 0,6% του ΑΕΠ β΄ τριμήνου

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση 0,6% του ΑΕΠ β΄ τριμήνου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Ελαφρώς μικρότερη συρρίκνωση από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά εμφάνισε η βρετανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, καταγράφοντας ωστόσο συρρίκνωση-ρεκόρ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Αναλυτικά, τα τελικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εμφανίζουν συρρίκνωση 0,6% του προϊόντος της οικονομίας στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η υπηρεσία έκανε λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση της τάξης του 0,7%.

“Η αναθεώρηση αποδίδεται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου στις νέες εκτιμήσεις για την κατασκευαστική δραστηριότητα”, επισημαίνει η ONS.

Σε ετήσια βάση, οι εκτιμήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, με το ΑΕΠ να εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό 5,5% από το β΄ τρίμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν αναθεώρηση των εκτιμήσεων τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε επίπεδο έτους, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση 0,6% και 5,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η υπηρεσία είχε προβεί επίσης σε αναθεώρηση των στοιχείων του α΄ τριμήνου, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη συρρίνωση της οικονομίας της τάξης του 2,5% από 2,4% αρχικά- που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το β΄ τρίμηνο του 1958- ως αποτέλεσμα των αδύναμων στοιχείων στον τομέα υπηρεσιών.

Αναθεώρηση είχαν υποστεί και τα στοιχεία για το περασμένο έτος στο σύνολό του, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 0,6% από 0,7%.


capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση του καθαρού δανεισμού τον Αύγουστο

Μ. Βρετανία: Αύξηση του καθαρού δανεισμού τον Αύγουστο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο καθαρός δανεισμός των καταναλωτών τον Αύγουστο στη Μ. Βρετανία κυρίως λόγω της ενίσχυσης των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE).


Τα μεγάλα μεγέθη θα αμβλύνουν τις ανησυχίες πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για την αγορά κατοικιών λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.


Ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 699 εκατ. λίρες τον Αύγουστο, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο έναντι 462 εκατ. λιρών τον Ιούλιο.


Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για άνοδο κατά 300 εκατ. λίρες.


Η άνοδος του δανεισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των στεγαστικών δανείων κατά 1,009 δισ. λίρες, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πτώση κατά 309 εκατ. λίρες των καταναλωτικών δανείων. Σημειώνεται πως η αύξηση των στεγαστικών δανείων ήταν η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο.


Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων υποχώρησε τον Αύγουστο στις 52.317 από 52.404 τον Ιούλιο

capital.gr

Γερμανία: Υποχώρηση ανεργίας το Σεπτέμβριο

Γερμανία: Υποχώρηση ανεργίας το Σεπτέμβριο


Στο 8,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά 12.000. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 8,3%.

Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 125.000 στους 3,346 εκατ., που αντιστοιχεί στο 8% του εργατικού δυναμικού.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας της χώρας σχολιάζουν πως παρά τα βελτιωμένα στοιχεία, δεν υπάρχει αλλαγή στην τάση, ενώ οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να γίνονται αισθητές.

capital.gr

Kraft: Διορία έως τις 9 Νοεμβρίου για υποβολή πρότασης εξαγοράς της Cadbury



Kraft: Διορία έως τις 9 Νοεμβρίου για υποβολή πρότασης εξαγοράς της Cadbury


Διορία έως τις 9 Νοεμβρίου έδωσε σήμερα στην Kraft η βρετανική αρχή εξαγορών για να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Cadbury ή να διακόψει το ενδιαφέρον της για διάστημα έξι μηνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής αρχής Takeover Panel αναφέρει τα εξής: “Η Kraft Foods πρέπει έως τις 9 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ να κάνει γνωστό το ενδιαφέρον της υποβάλλοντας προσφορά για την Cadbury ή να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς”.

“Η Cadbury βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά ζαχαροειδών ενώ το διοικητικό συμβούλιο είναι αισιόδοξο για την πολιτική της εταιρείας να παραμείνει ανεξάρτητη καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Cadbury, Roger Carr μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Takeover Panel.


capital.gr

Βουλγαρία: Σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων

Βουλγαρία: Σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων


Ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στη Βουλγαρία στο εννεάμηνο του 2009 αυξήθηκε κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Έτσι, ενώ το 2008 ο συνολικός αριθμός των πτωχεύσεων ανήλθε σε 136, την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αυξήθηκε στις 221.

Παράλληλα, 50% περίπου μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των εταιρειών κατά των οποίων οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πτώχευσης (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτές θα καταλήξουν τελικά σε πτώχευση).

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας, κ. Εβγκένιι Ιβανόβ, η παραπάνω αύξηση των πτωχεύσεων είναι ασήμαντη στο φόντο της πραγματικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η εγχώρια οικονομία. «Εάν ληφθεί υπόψη πώς η κρίση χτύπησε την παγκόσμια οικονομία και πως στις ΗΠΑ πτωχεύει σχεδόν κάθε τρίτη εταιρεία, τα σχετικά μεγέθη σε μας είναι αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Τα απαισιόδοξα σενάρια έκαναν λόγο για αλυσιδωτές πτωχεύσεις, ειδικά στις εταιρείες που διαμορφώνουν τη διάρθρωση των συγκεκριμένων κλάδων», υποστηρίζει ο κ. Ιβανόβ, προσθέτοντας πως οι εταιρείες που πτωχεύουν είναι κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες διαθέτουν λιγότερες εφεδρείες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

naftemporiki

Ελλάδα: Μειώθηκε κατά 6,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο

Μειώθηκε κατά 6,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο



Μείωση 6,9% παρουσίασε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων (όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο 2008), τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, ο δείκτης μειώθηκε κατά 9,1%, λόγω των μεταβολών από την αύξηση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 0,4%, από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 26,2% και από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας λοιπών καταστημάτων κατά 12,3%.

Ειδικότερα, η ανωτέρω μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

- Των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, κατά 0,1%

- Των καταστημάτων τροφίμων, ποτών και καπνού, κατά 2,2%

- Των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης, κατά 8,7%

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

- Των πολυκαταστημάτων, κατά 11,0%

- Των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 26,2%

- Των καταστημάτων φαρμακευτικών-καλλυντικών, κατά 2,4%

- Των καταστημάτων επίπλων-ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, κατά 16,8%

- Των καταστημάτων βιβλίων- χαρτικών και λοιπών ειδών, κατά 21,9%

- Των πωλήσεων εκτός καταστημάτων, κατά 7,7%

Όπως σημειώνει πάντως η ΕΣΥΕ η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά τους δύο τελευταίους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο 2009 παρουσίασε θετική μεταβολή. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Ιουνίου 2009.

Αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, του μηνός Ιουλίου 2009 σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του μηνός Ιουνίου 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 2,2%.

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση του Δείκτη της κατηγορίας των λοιπών καταστημάτων κατά 5,4% και του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών κατά 0,6% ,ενώ μικρή μείωση παρουσίασε ο Δείκτης της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 0,6%.

Μειώθηκε ο Δείκτης Όγκου

Ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, παρουσίασε μείωση 9,8% τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, ο Δείκτης παρουσίασε μείωση 10,2%.


naftemporiki

Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο



Μείωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αυξήσει προς το παρόν τα επιτόκια, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,2% που είχαν καταγράψει τον Αύγουστο, 0,7% τον Ιούλιο και 0,1% τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο για το Σεπτέμβριο μια μείωση της τάξεως του 0,2%.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει το ποσοστό του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από το 2%. Παρόλ’ αυτά, δεν «βλέπει» κίνδυνο αποπληθωρισμού, εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών οφείλονται κυρίως στις υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» την περασμένη χρονιά.

Χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανέκαμψαν το Σεπτέμβριο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έπειτα από έξι μήνες πτώσης.


naftemporiki

ΗΠΑ: Ανάκληση-μαμούθ αυτοκινήτων της Toyota


ΗΠΑ: Ανάκληση-μαμούθ αυτοκινήτων της Toyota


Την ανάκληση 3,8 εκατ. οχημάτων από την αγορά των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα η Toyota για λόγους ασφαλείας καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το πατάκι στη θέση του οδηγού είναι χαλαρό και μπλοκάρει το πεντάλ της επιτάχυνσης, πρόβλημα που θεωρείται ότι πιθανώς προκάλεσε σειρά ατυχημάτων και πέντε θανάτους, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Πρόκειται για επείγουσα υπόθεση”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ray LaHood. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει δεχτεί αναφορές για 100 περιστατικά που σχετίζονται με το θέμα και συμπεριλαμβάνουν 17 ατυχήματα και 5 θανάτους στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα της Toyota.

Τόσο η Toyota όσο και οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα πατάκια της θέσης του οδηγού από οκτώ μοντέλα Toyota και Lexus τα οποία κατασκευάστηκαν τα έξι τελευταία χρόνια και διατέθηκαν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του υβριδικού Prius, ως επείγον προληπτικό μέτρο.

Η εν λόγω ανάκληση είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Toyota, η οποία έγινε γνωστή για την ασφάλεια και την ποιότητα των αυτοκινήτων της, γεγονός που την βοήθησε να ξεπεράσει την General Motors τον περασμένο χρόνο και να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου βάσει πωλήσεων.

capital.gr

Η Lehman της Ελλάδος και η εποπτεία


Η Lehman της Ελλάδος και η εποπτεία

Ολοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουν πως η Lehman της Eλλάδας είναι η Ασπίς Πρόνοια, ανεξάρτητα εάν σωθεί ή καταρρεύσει όπως έγινε με την αμερικανική εταιρεία. Απλώς, το φαινόμενο εκδηλώνεται ένα χρόνο αργότερα. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα «σκάει» ένας όμιλος μεγάλο μεγέθους, που παρέχει παράλληλα Ασφαλιστικές, Τραπεζικές και Επενδυτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα είναι και ο ίδιος αντικείμενο επένδυσης. Ετσι, δεν περιορίζεται στην Ασπίς, αλλά επεκτείνεται σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα και συνδέεται με την Εποπτεία, που δεν λειτουργούσε στο βαθμό που απαιτούσε η δαιδαλώδης διασύνδεση των εταιρειών του ομίλου Ασπίς, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ανάλογο των όσων συνέβησαν στο εξωτερικό και η αποφυγή του προϋπέθετε την στενή συνεργασία τριών αρμόδιων αρχών.
Α) της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ή παλιότερα του αρμόδιου υπουργείου ανάπτυξης),
Β) της Τράπεζας της Ελλάδος και
Γ) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Χρειαζόταν και η συνδρομή των ανάλογων κυπριακών αρχών, καθώς ο όμιλος άρχισε να απλώνει πλοκάμια στην Κύπρο μετά το 2005.

Πρόβλημα πολύπλοκο

Φαίνεται όμως πως στο παρελθόν οι τρεις αυτές αρχές δεν λειτουργούσαν στο βαθμό που θα έπρεπε για να αποφευχθεί το φαινόμενο, της απώλειας χρημάτων, που κρυβόταν - κατά τα φαινόμενα - στις δαιδαλώδεις σχέσεις, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, γκρίζες χρηματοδοτήσεις.

Ετσι, κάθε φορά που ανέκυπτε πρόβλημα με τις εταιρείες του ομίλου, ο κ. Παύλος Ψωμιάδης έβρισκε τρόπους να το λύνει. Οχι δραστικά, αλλά μεγαλώνοντας το έλλειμμα, που από 90 εκατ. ευρώ έφθασε σε 550 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Τέτοιες δαιδαλώδεις σχέσεις και διασυνδέσεις (όχι ίδιες, ούτε στον ίδιο βαθμό για να μην παρεξηγούμαστε) υπάρχουν σε όλους τους χρηματοοικονομικούς ομίλους που τα κάνουν όλα, δηλαδή παρέχουν τραπεζικές, ασφαλιστικές, επενδυτικές υπηρεσίες σε πελάτες, ταυτόχρονα χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες με χρήματα πελατών και αποτελούν και οι ίδιοι αντικείμενο επένδυσης.

Η λειτουργία αυτών των «σούπερ μάρκετ» είναι εξ' ορισμού προβληματική, γεμάτη συγκρούσεις συμφερόντων, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Ετσι, καμία εποπτική αρχή, ούτε το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να εξυγιάνει την κατάσταση. Πολύ απλά γιατί καμία εποπτική αρχή δεν γνωρίζει τη ροή των κεφαλαίων εντός των ομίλων και το κατά πόσο «μπερδεύονται» τα κεφάλαια των πελατών με τις λειτουργικές, χρηματοδοτικές ανάγκες τους και των προσωπικών συμφερόντων των στελεχών τους.

Ποιος χάνει και πόσα (ασφαλισμένος, επενδυτής, μέτοχος)

Αν κάποιος θελήσει να καταμερίσει το βαθμό ευθύνης ανάμεσα στις αρχές ή διαφορετικά να διαπιστώσει ποιους προστατεύει επαρκώς και ποιους όχι το κράτος, μπορεί να το πράξει απαντώντας στο ερώτημα «ποιος χάνει και πόσα;».
- Σίγουρα, μέρος των χρημάτων τους χάνουν οι ασφαλισμένοι. Αλλοι λιγότερα άλλοι περισσότερα ανάλογα με το είδος της ασφάλειας. Αρα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης δεν λειτούργησε όπως έπρεπε (όχι τώρα, αλλά τα προηγούμενα χρόνια).
- Λεφτά έχασε το ευρύ επενδυτικό κοινό. Αρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θωράκισε όπως έπρεπε την αγορά. Λεφτά έχασαν και όσοι αγόρασαν αμοιβαία κεφάλαια. Αρα η ίδια αρχή δεν ανέλαβε σχετικές πρόνοιες.
- Λεφτά μπορεί να χάσουν και όσοι έχουν αγοράσει προϊόντα ασφαλιστικά-επενδυτικά ή ασφαλιστικά-αποταμιευτικά του ομίλου Ασπίς. Αρα ευθύνες έχει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς οι φωστήρες της Mifid «άφησαν» τις ασφαλιστικές εταιρείες να αλωνίζουν και να εκδίδουν, επενδυτικά προϊόντα τα οποία βαπτίζουν ασφαλιστικά για να μην έχουν τους περιορισμούς που συνοδεύουν τα πρώτα και να μην έχουν ως βάρος την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ευθύνη εδώ είναι συλλογική, γιατί αυτό γίνεται συνειδητά, αφήνοντας τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρεία να διαφεύγουν τους ελέγχους και να διαθέτουν τέτοια προϊόντα. Το είδαμε άλλωστε στην περίπτωση της Lehman και της Citi και θα το δούμε πολλές φορές στο μέλλον.

Ποιος δεν χάνει και γιατί

Δεν χάνουν οι καταθέτες της τράπεζας. Όχι μόνο γιατί η εποπτική αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπό στενή παρακολούθηση το πρόβλημα από πέρυσι τον Οκτώβριο και γιατί σοφά δεν έδωσε άδεια να δοθεί η κρατική οικονομική βοήθεια, όπως στις άλλες τράπεζες, αλλά και γιατί η προτεραιότητα του κράτους είναι να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Το κράτος εγγυάται ούτως ή άλλως τις καταθέσεις.

Όμως οι αυξημένες υποχρεώσεις των κρατών θα πρέπει να αντισταθμιστούν με κάποια δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα ζητούν οι κυβερνήσεις και διαμορφώνουν αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Για την Ελλάδα, τα συμπεράσματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο καθαρά: Χρειάζονται νέες και αυξημένες πρόνοιες για τον ασφαλισμένο, τον επενδυτή, μέτοχο και αποταμιευτή-επενδυτή.

... και μερικές αποδείξεις που είναι ιστορία

Για την ιστορία αν κάποιος ανατρέξει στις δημόσιες ανακοινώσεις του ομίλου Ασπίς και στα δημοσιεύματα μπορεί να παρατηρήσει τα εξής:

Οι δημόσιες ανακοινώσεις του ομίλου στο Χρηματιστήριο μιλούσαν για τον ασφαλιστικό όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη, συμπεριλαμβάνοντας και εταιρείες του ιδίου, που δεν ανήκαν στα «εισηγμένα» στο ΧΑ νομικά πρόσωπα.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο όμιλος Ασπίς ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο πως «βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές και διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική αγορά», αφήνοντας την φαντασία των επενδυτών και ανυποψίαστων πελατών να οργιάζει.

Στον απολογισμό του ασφαλιστικού ομίλου του έτους 2007 (δόθηκε στους μετόχους τον Ιούνιο του 2008) και στο κεφάλαιο «Προοπτικές» αναφέρεται ότι «το 2008 θα είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ο όμιλος ΑΣΠΙΣ θα μεγαλώσει, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα κατακτήσει την κορυφή». Λίγες ημέρες αργότερα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του ομίλου για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, που κατέληξαν στα τελευταία γεγονότα.

reporter.gr

Νέα ΔΠ για Aqua Sol


Νέα ΔΠ για Aqua Sol



Νέα δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% της Aqua Sol ανακοίνωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Παναγή μετά τη σχετική έγκριση της συγκέντρωσης που έδωσε χθες η ΕΠΑ.

Το τίμημα της ΔΠ ανέρχεται στα €0,11 ανά μετοχή. Ο κ. Παναγή κατέχει ήδη 177,3 εκ. μετοχές (68,73% του κεφαλαίου της) από το σύνολο των 258 εκ. εκδομένων μετοχών της εταιρείας και για να αποκτήσει τις υπόλοιπες 80,7 εκ. μετοχές της AQS θα πρέπει να καταβάλει άλλα €8,9 εκ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εάν με την ολοκλήρωση της πρότασης ο κ. Παναγή κατέχει πέραν του 90% των μετοχών της εταιρείας, τότε δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμα squeeze out που του παρέχεται από το νόμο για απόκτηση του 100% των μετοχών. Επίσης στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα διαγραφεί από το ΧΑΚ και θα μετατραπεί σε ιδιωτική.

Χθες, η ΕΠΑ απεφάνθη ότι η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης δεν επιφέρει μεταβολή ελέγχου τέτοια που να δίδει τη δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού της δραστηριότητας της εξαγοραζόμενης εταιρείας, (της Aqua Sol), ως η ερμηνεία που δίδει ο νόμος στην έννοια περί ελέγχου. Η δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού από πλευράς του κ. Παναγή, ως αγοραστή της Aqua Sol, προϋπήρχε της υπό εξέτασης κοινοποίησης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την απαγόρευση της δημοσίευσης του εγγράφου της ΔΠ και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου του κ. Παναγή. Σε συνεδρία της στις 28 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την άρση της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου του κ. Παναγή μετά την έγκριση της ΕΠΑ.

Η μετοχή της AQS έκλεισε χθες στα €0,11 με όγκο €2,9 χιλ.

stockwatch.com.cy

Λιγότερες τραπεζικές ζημίες προβλέπει το ΔΝΤ


Λιγότερες τραπεζικές ζημίες προβλέπει το ΔΝΤ



Το ΔΝΤ χαμήλωσε τον πήχη για τις προβλεπόμενες ζημίες των τραπεζών εξαιτίας της κρίσης στα 3,4 τρισ. δολάρια μεταξύ 2007 και 2010, έναντι της πρόβλεψης για 4 τρισεκατομμύρια, που είχε κάνει τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με διαρροές στοιχείων από την εξαμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιεί πριν την πραγματοποίηση της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτικό σταθερότητα έχει βελτιωθεί, αλλά οι κίνδυνοι στο σύστημα παραμένουν αυξημένοι.

Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αναγνωρίσει περίπου το 60% των εκτιμώμενων απομειώσεών τους, ενώ οι τράπεζες της ευρωζώνης και της Βρετανίας το 40%.

Εκτιμά ότι η προσφορά τραπεζικής πίστωσης θα συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο 2009 και για τμήμα του 2010, σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

euro2day.gr

DCI: Δημόσια πρόταση από τη Hallmark Investors

DCI: Δημόσια πρόταση από τη Hallmark Investors



Την απόκτηση 120 εκατ. μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου Dolphin Capital Investors επιχειρεί να εξασφαλίσει η εταιρία Hallmark Investors μέσω δημόσια πρότασης που υπέβαλε χθες.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Hallmark Investors, εταιρία όπου συμμετέχουν και οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι της DCI και η οποία ελέγχει ήδη σημαντικό ποσοστό της εισηγμένης, αναφέρεται πως το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή της DCI θα κυμαίνεται από 34 έως και 44 πένες.

Η δημόσια πρόταση λήγει στις 23 Οκτωβρίου 2009 (υπάρχει δυνατότητα παράτασης του χρονικού αυτού περιθωρίου), ενώ πρόθεση της Hallmark Investors – εφόσον γίνει δεκτή η προσφορά της, όπως άλλωστε είναι και το πιθανότερο – είναι να διαγράψει από το Χρηματιστήριο ΑΙΜ τη μετοχή της DCI.

euro2day.gr

Επιφυλακτικές δοκιμές στον κόσμο των IPO

Επιφυλακτικές δοκιμές στον κόσμο των IPO


Ωθούμενη από το ευρύ ράλυ της αγοράς, η αγορά για τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) είναι πυρετώδης και πολυάσχολη για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές θα ακολουθήσουν αμέσως κάθε νέα IPO που κάνει το ντεμπούτο της.

Η A123 Systems (AONE) ήταν μία από τις επτά IPO που κατέκλυσαν την αγορά την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότερες που έχουν γίνει σε μία εβδομάδα, από το 2007. Η πρόωρη επιτυχία της ΙΡΟ της A123 βοηθά να γίνει αντιληπτό γιατί τόσες πολλές εταιρείες βιάζονται να γίνουν εισηγμένες. Τέσσερις ακόμα ΙΡΟ είναι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα.

Μια νέα, καινοτόμα εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η A123 έχει συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν να επεκτείνουν τη γκάμα τους σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι μετοχές της A123 είχαν αρχικά ένα εύρος τιμών 8 με 9,50, αλλά υπήρχε τόσο πολύ ενδιαφέρον που οι μετοχές προσφέρονταν στα 13,50. Την πρώτη ημέρα της δημόσιας διαπραγμάτευσης στις 24 Σεπτεμβρίου, οι μετοχές έκλεισαν στα 20,29, ενισχυμένες κατά 50%.

Μια ενεργή αγορά ΙΡΟ

"Βλέπουμε πως οι πελάτες αρχίζουν να είναι πολύ ενθουσιασμένοι για την αγορά IPO-[με έναν τρόπο] που δεν ήταν για μήνες ή και χρόνια,” λέει Siler Brent, συνέταιρος στο Δικηγορικό Γραφείο Cooley Godward Kronish που βοηθά τις εταιρείες να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους για IPO.

Οι τρομακτικές συνθήκες της αγοράς κράτησαν τις εταιρείες μακριά από τις δημόσιες αγορές για τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά τώρα, λέει ο Tim Walker, αναλυτής της Hoover, η χρηματιστηριακή αγορά είναι σταθερή και οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης από τους επενδυτές. "Η εντύπωσή μου είναι πως υπάρχει άφθονο απόθεμα προσφοράς και ζήτησης,” λέει ο Walker.

Η πρόσφατη άνοδος των ΙΡΟ συνέπεσε με ισχυρή άνοδο για πολλές, πιο ριψοκίνδυνες μετοχές, μικρής καφαλαιοποίησης, λέει ο Διευθυντής Έρευνας της Canaccord Adams, Eric Ross. “Οι επενδυτές αναζητούν θέσεις για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους," λέει ο Ross.

Για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των επενδυτών, πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για ΙΡΟ στο μέλλον, λέει ο Siler. Τα μεγάλα ονόματα που εξετάζουν την πιθανότητα ΙΡΟ περιλαμβάνουν τα Ξενοδοχεία Hyatt, τον κολοσσό επεξεργασίας βόειου και χοιρινού κρέατος JBS Swift, και τη Banco Santander Brasil.

Αλλά αν εξετάσετε προσεκτικά την αγορά ΙΡΟ, οι συνθήκες δεν φαίνονται ευνοϊκές: όταν οι επενδυτές είναι ενεργοί, είναι επίσης και επιλεκτικοί.

Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου εξακολουθούν να δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για ΙΡΟ που σχετίζονται με επενδυτικά trust ακίνητης περιουσίας (REIT), για παράδειγμα. "Αυτά τα REITs ήταν καταστροφικά και θα συνεχίσουν να έρχονται και άλλα," λέει ο Scott Sweet, senior managing partner στην IPO Boutique. Αυτές οι επιχειρήσεις πωλούνται ως τρόπος για να βγεί κέρδος από προβληματικές τιμές στην αγορά ακινήτων, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες , λέει ο Sweet. "Κυνηγούν όλοι το ίδιο προβληματικό δολάριο."

Περισσότερες χρηματοοικονομικές φίρμες και εταιρείες real estate μπορεί να έχουν πρόβλημα στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, η σχετικά επιτυχημένη ΙΡΟ του διαχειριστή επενδύσεων Artio Global Investors (ART) θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι, λέει ο Sweet. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 5% την πρώτη ημέρα της συναλλαγής της Artio στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αλλά άλλες μεγάλες ΙΡΟ θα μπορούσαν κάνουν κάποιες εταιρείες που σκέφτονται πως τώρα πρέπει να γίνουν εισηγμένες να διστάσουν.

Δύσκολο ξεκίνημα για την Shanda Games

H Select Medical Holdings (SEM) εισήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου και αναγκάστηκε να προσφέρει λιγότερες μετοχές στην τιμή των 10, κάτω από την αρχική τιμή της από 11 έως 13.

Η Shanda Games (GAME) είχε μια ταραχώδη αρχή στην ΙΡΟ της στις 25 Σεπτεμβρίου. Η πολύ-αναμενόμενη κινεζική εταιρεία βίντεογκέιμ είδε τις μετοχές της να διαπραγματεύονται στα 12,50, το ανώτατο σημείο του αρχικού προσφερόμενου εύρους της. Αλλά η μετοχή διαπραγματεύονταν χαμηλότερα την πρώτη της ημέρα, κλείνοντας στα 10,75.

Αν και οι μετοχές της Shanda μπόρεσαν να ανακάμψουν, δεν ήταν μια ευοίωνη αρχή για τη μεγαλύτερη ΙΡΟ του έτους μέχρι σήμερα. Η Shanda είχε αυξήσει το μέγεθος της ΙΡΟ της σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Ο Sweet πιστεύει πως την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στην αγορά πάρα πολλές IPOs. Αυτό την έκανε μια ΄πολυσύχναστη΄ αγορά, παράλληλα με μεγάλο αριθμό δευτερευουσών προσφορών, όπου επιχειρήσεις που είναι ήδη εισηγμένες εκδίδουν νέες μετοχές για να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Όλο αυτό μπορεί να ήταν πάρα πολύ για μία εβδομάδα για τους επενδυτές, λέει.

Αυτή την εβδομάδα, αναμένονται τέσσερις ΙΡΟ.

Ορισμένες εταιρείες “ποιότητας”

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μια άλλη REIT, η Ladder Capital Realty Finance, που θα διαπραγματεύεται ως LCG, έχει προγραμματίσει το ντεμπούτο της.

Την 1η Οκτωβρίου, η Talecris BioTherapeutics (TLCR), μια βιοφαρμακευτική εταιρεία, σχεδιάζει να μπεί στο χρηματιστήριο. Και στις 2 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί ΙΡΟ για την Echo Global Logistics (ECHO), μια εταιρεία ναυτιλίας και μεταφορών εμπορευμάτων, και η Education Management Corp (EDCM), μια μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική εταιρεία.

Ο Sweet λέει πως οι Talecris, Echo Global Logistics και Education Management Corp. είναι όλες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας.

Αλλά οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ΙΡΟ γνωρίζουν ότι ένας καλός ισολογισμός ή τα ισχυρά κέρδη δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζονται για να είναι επιτυχής. Μια καλή ΙΡΟ χρειάζεται επίσης τύχη.

"Εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ίσως ακόμη ασταθείς," λέει ο Siler.

Και για αυτό υπάρχει βιασύνη για πολλές ΙΡΟ. Οι εταιρείες θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο όσο οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Αν υπάρχει κάτι που μας έχει διδάξει η αγορά τώρα, είναι πως το timing είναι το παν.

reporter.gr

Ιαπωνία: Στο 1,8% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Στο 1,8% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Την παραγωγή τους αύξησαν οι Ιάπωνες βιομήχανοι για έκτο μήνα τον Αύγουστο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα αύξησης σε 12 χρόνια, καθώς οι έκτακτες δαπάνες των κυβερνήσεων διεθνώς αναζωπύρωσαν το παγκόσμιο εμπόριο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,8% τον μήνα που πέρασε μετά από αύξηση 2,1% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας στο Τόκιο. Οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψαν ότι η αύξηση της παραγωγής θα ήταν 1,8%.

Η παραγωγή ανάκαμψε από την κατάρρευση ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους, περιορίζοντας κατά το ήμισυ την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας. Η αύξηση της παραγωγής από τον Μάρτιο τόνωσε την απασχόληση και οδήγησε τις εταιρείες, όπως την Toyota Motor Corp. στην κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η ανατίμηση του γιέν [JPY=X] κατά 7% έναντι του δολαρίου το προηγούμενο τρίμηνο ίσως να περιόρισε την ανάκαμψη της παραγωγής. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota αυξάνουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό, περισσότερο από ό,τι στη χώρα τους, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις ζημίες από τη διαφορά των ισοτιμιών.

Τον περασμένο μήνα η Toyota είπε ότι θα κλείσει μία γραμμή συναρμολόγησης σε εργοστάσιό της στην Ιαπωνία το επόμενο έτος και θα αυξήσει την παραγωγή κατασκευής κινητήρων στο εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανίας αύξησε τον Αύγουστο την παγκόσμια παραγωγής της κατά 4,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η εσωτερική παραγωγή παρέμενε 23,8% χαμηλότερη.

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν οι ξένες αγορές της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε κατά 6,1% σε όγκο. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,6% και οι πωλήσεις της χώρας στην Ασία, αναρριχήθηκαν 10,2%.

naftemporiki

CIT: Στροφή σε Citigroup και Barclays Capital για δάνειο


CIT: Στροφή σε Citigroup και Barclays Capital για δάνειο


Χρηματοδότηση στην CIT Group Inc., την εμπορική δανείστρια που αγωνίζεται να αποφύγει την πτώχευση, προσφέρουν Citigroup Inc. και Barclays Capital, σύμφωνα με δύο ανθρώπους, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Οι κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας με ηλικία 101 ετών, επιδιώκουν επίσης να χορηγήσουν περίπου 2 δισ. δολ. για δάνεια καθώς η προθεσμία για την λήξη της αναδιάρθρωσης πλησιάζει, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η CIT με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενδέχεται να διαλέξει άλλες λύσεις.

Τον Ιούλιο η CIT είπε ότι ενδέχεται να επιδιώξει την προστασία που παρέχει ο νόμος από τους πιστωτές, μετά την αποτυχία του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Τζέφρι Πικ, να επιτύχει δεύτερη οικονομική στήριξη από το κράτος και τη στροφή στους κατόχους ομολόγων για χείρα βοηθείας ύψους 3 δισ. δολαρίων. Στις 17 Αυγούστου η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της ενεκρίθη από την πλειονότητα των κατόχων ομολόγων, μέσω του οποίου θα εισπράξει έως την 1η Οκτωβρίου έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Τα ομόλογα της CIT συνολικού ύψους 750 εκατ. δολ. με απόδοση 4,25% και λήξη τον Φεβρουάριο, αναρριχήθηκαν χθες 2,5 σεντς, φθάνοντας στα 77 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και από τα τέλη του Αυγούστου σημείωσαν άνοδο 14 σεντς, σύμφωνα με το σύστημα Trace της Financial Industry Regulatory Authority. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 53 σεντς, ποσοστό 32%, φθάνοντας στα 2,20 δολ. η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Εκπρόσωποι της Citigroup, της Barclays Capital και της CIT στη Νέα Υόρκη αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ποσόν περίπου 9,14 δισ. σε δάνεια της CIT και ομόλογα λήγουν έως το 2010, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

naftemporiki

Today's Calendar (U.S.)


8:30 AM
Gross Domestic Product[GDP]
Dept of Commerce





10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Federal Reserve Proposes Rules to Implement Card Law


Federal Reserve Proposes Rules to Implement Card Law

Sept. 29 (Bloomberg) -- The U.S. Federal Reserve proposed rules today that will end banks’ ability to apply credit-card payments to balances with the lowest interest rates first, implementing legislation Congress passed in May.

The Fed also proposed that creditors obtain consumers’ consent before charging fees for transactions that exceed credit limits. Restrictions on lending to people under the age of 21 and subprime credit-card fees were also included, the Fed said in a statement.

“The rule bans several harmful practices and requires greater transparency in the disclosure of the terms and conditions of credit-card accounts,” Federal Reserve Governor Elizabeth Duke said in the statement.

President Barack Obama signed the credit-card legislation in May, describing its provisions as “common-sense reforms” that would “protect consumers.”

The Fed’s proposal generally prohibits rate increases on fixed-rate accounts in the first year after an account is opened, as well as increases on existing credit-card balances. For consumers under the age of 21, cards can’t be issued unless the borrower can show an ability to repay the debt or an older person agrees to back the account.

Fees on so-called subprime credit-cards, those issued to consumers with lower credit scores, will be capped at 25 percent of the account’s credit limit during the first year after the account is opened, according to a description of the rules in the Federal Register.

Three Stages

The law is being implemented in three stages. Today’s rules will take effect Feb. 22. The first parts of the law, giving consumers the right to reject rate increases within 45 days and pay off balances at the current rate, took effect Aug. 20. Companies also began mailing bills 21 days before the due date, up from 14 previously. Remaining provisions are scheduled to go into effect Aug. 22, 2010.

House Financial Services Committee Chairman Barney Frank, a Massachusetts Democrat, and Representative Carolyn Maloney, a New York Democrat, proposed Sept. 24 to move up the implementation date of the card law to Dec. 1, saying lenders have been using the implementation period to add fees and raise interest rates.

Average write-offs for U.S. card issuers, including JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. and Citigroup Inc., soared to a record 11.49 percent last month, according to a Sept. 23 report by Moody’s Investors Service. PNC Financial Services Group Inc. said yesterday defaults eased in August.

American Bankers Association Vice President and Senior Counsel Nessa Feddis said today’s announcement is mostly the technical language needed to implement the May law and reconcile it with previously announced Fed rules.

“Our hope and expectation is that the law will be implemented in a manageable way,” Feddis said in an interview.

bloomberg

Bank of America, 3 Other Banks’ FDIC Fees May Top $10 Billion

Bank of America, 3 Other Banks’ FDIC Fees May Top $10 Billion


Sept. 29 (Bloomberg) -- The Federal Deposit Insurance Corp.’s plan to bolster its reserves may cost Bank of America Corp. and three of the largest U.S. banks more than $10 billion.

Bank of America, the biggest U.S. lender by deposits, may owe $3.5 billion under the FDIC proposal for banks to prepay three years of premiums, based on the lowest assessment rate multiplied by the bank’s $900 billion in second-quarter U.S. deposits.

“This seems like a very hefty amount,” said Tim Yeager, a finance professor at the University of Arkansas and former economist at the Federal Reserve Bank of St. Louis. “The FDIC’s projections of future losses are pretty severe, and they are trying everything they can to avoid tapping the Treasury.”

U.S. bank premiums range from 12 cents per $100 in deposits for the safest lenders to 45 cents for banks the U.S. considers risky, said Chris Cole, senior regulatory counsel for the Independent Community Bankers of America. The FDIC proposed asking banks to pay premiums for the fourth quarter and next three years on Dec. 30. The fees will raise $45 billion.

The FDIC is required by law to rebuild the fund when the reserve ratio, or the balance divided by insured deposits, falls below 1.15 percent. It was 0.22 percent on June 30 and will sink to a deficit tomorrow. The fund, drained by 95 bank failures this year, had $10.4 billion at the end of the second quarter. The fund will erase its deficit by 2012, the FDIC said today.

Wells Fargo, JPMorgan

Based on the current assessment and each bank’s deposits, Wells Fargo & Co.’s fee may be $3.2 billion based on its $814 billion in deposits, JPMorgan Chase & Co. may pay $2.4 billion and Citigroup Inc. $1.2 billion. The estimates exclude the FDIC’s plan to boost the assessment rate by 3 cents per $100 in deposits in 2011 or the agency’s assumption that bank deposits will increase by 5 percent annually.

Banks won’t record the premiums as an expense on Dec. 30, making the prepayments more palatable, Gary Townsend, chief executive officer of Hill-Townsend Capital LLC, said on a Bloomberg TV interview.

The expense for prepaying will be recorded during the next three years, lessening the impact on earnings, said Brad Milsaps, an analyst at Sandler O’Neill and Partners LLP in Atlanta. “I don’t think it’s going to be a problem overall, though for the stressed banks that need cash, it could be,” he said. Banks will record a cost when the payments would be due.

Bank of America reported $140 billion in cash as of June 30, while JPMorgan, Wells Fargo and Citigroup each had more than $20 billion, according to regulatory filings.

Spokesmen for the four banks declined to estimate their costs. “It’s obviously going to be big because we are a big bank,” JPMorgan spokesman Tom Kelly said.

Fund Deficit

Regulators shut 120 banks in the past two years and the FDIC said the insurance fund to run at a deficit until at least 2012. Banks failures through 2013 may cost $100 billion, an increase from $70 billion estimated in May, with half the expenses already incurred, the FDIC said.

The four banks paid a combined $2.28 billion in a special assessment for the FDIC earlier this year, according to regulatory filings. The agency raised $5.6 billion from that fee, which was based on assets rather than deposits, Cole said.

The agency rejected options for a second special fee or borrowing from the Treasury Department.

bloomberg

Tuesday, September 29, 2009

Goodyear: Συμφωνία με τους εργαζομένους με όφελος 555 εκατ. δολ.


Goodyear: Συμφωνία με τους εργαζομένους με όφελος 555 εκατ. δολ.

Σε νέα συμφωνία κατέληξε η διοίκηση της εταιρείας ελαστικών Goodyear Tire & Rubber με το σωματείο εργαζομένων, η οποία θα βοηθήσει την εταιρεία να εξοικονομήσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Το νέο τετραετές συμβόλαιο που σύναψε η εταιρεία με το σωματείο, αφορά περίπου 10.300 εργαζόμενους σε 13 πόλεις, και ρυθμίζει τις διαδικασίες μείωσης του προσωπικού και ζητήματα μισθοδοσίας. Η μετοχή της Goodyear ενισχύεται κατά 4,1%, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 182%, καθώς από την εν λόγω συμφωνία η διοίκηση αναμένει κέρδη ύψους 555 εκατ. δολαρίων.

reporter.gr

Mobius: Εγώ τοποθετούμαι στη Ρωσία


Mobius: Εγώ τοποθετούμαι στη Ρωσία

Σε νέα υψηλά αναμένει να βρεθούν ως το τέλος του επόμενου έτους οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, εκτιμά ο διάσημος επενδυτής Mark Mobius της Templeton Asset Management, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα είναι σε πολύ φθηνές αξίες. Η Templeton ήδη έχει τοποθετήσει περίπου 2 δισ. δολάρια στη Ρωσία, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκεται στον ενεργειακό κλάδο, ήτοι στις Lukoil, Rosneft και Gazprom. Υπάρχει ανοδική τάση, δήλωσε ο Mobius, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε bull market, γι΄ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε πριν από τα προηγούμενα υψηλά.

Ο δείκτης RTS πιθανόν να αγγίξει τις 1.700 μονάδες τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνει η Goldman Sachs, ήτοι 35% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Οι προοπτικές για τον δείκτη Micex είναι καλύτερες, καθώς αναμένεται να φτάσει τα υψηλά που είχε σημειώσει το Δεκέμβριο του 2007, ήτοι 63% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

reporter.gr

Schaprio: Υπό εξέταση ο δανεισμός χρεογράφων


Schaprio: Υπό εξέταση ο δανεισμός χρεογράφων

Νέο ζήτημα θέτει προς εξέταση η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η πρόεδρος της Mary Schaprio, θίγοντας την πρακτική που ακολουθούν τα hedge fund περί δανεισμού μετοχών από θεσμικούς επενδυτές, έναντι τιμών που δεν ταυτίζονται με τη χρηματιστηριακή αξία τους. Για αρκετό χρονικό διάστημα , ο δανεισμός μετοχών θεωρούνταν και περιγραφόταν από τις σχετικά χαμηλού ρίσκου τοποθετήσει, αλλά η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση απέδειξε ότι τίποτα δεν θεωρείται χαμηλού κινδύνου τοποθέτηση, δήλωσε η πρόεδρος της SEC, Μ. Schapiro. Πολλές από τις εταιρείες που δάνειζαν μετοχές, καθώς και οι δανειζόμενοι που στηρίζονταν σε αυτές τις εταιρείες, απώλεσαν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους.

Με τον καιρό αυτή η πρακτική συνέχισε να βρίσκει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών προϊόντων επιδόθηκαν σε δανεισμό μετοχών των σε επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ευρεία γκάμα εργαλείων, όπως το short selling ή λαβαίνοντας μέρος σε ψηφοφορίες που αφορούσαν επενδυτικές στρατηγικές των εταιρειών.

reporter.gr

«Στάση αναμονής» για το αργό


«Στάση αναμονής» για το αργό

Σχεδόν σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αναμονής της αυριανής ανακοίνωσης των αποθεμάτων της περασμένης εβδομάδας από το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ. Μεικτές τάσεις δημιούργησαν και τα αμφίσημα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,2% στα 66,71 δολάρια το βαρέλι, από 66,84 δολάρια χθες.Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 0,7% στα 64,86 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση των αποθεμάτων του αργού της εβδομάδας που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αναμένεται να σημειώσουν πτώση.

Στο -13,3% βρέθηκε ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case Shiller 20 για το μήνα Ιούλιο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 14,3%. Κατά το μήνα Ιούνιο, ο δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε κατά 15,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,6% τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σταθεροποίηση των εθνικών τιμών κατοικιών», δηλώνει ο David Blitzer της S&P.

Ακόμη, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, από 54,5 μονάδες τον Αύγουστο, ανατρέποντας την άνοδο των επτά μονάδων που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία των εισοδημάτων τους και της οικονομίας στο άμεσο μέλλον, παρατηρούν οι αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικείμενη περίοδο διακοπών των Χριστουγέννων, όταν και παραδοσιακά η κατανάλωση ανεβαίνει. Σημειώνεται εδώ ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 57 μονάδες.

reporter.gr

FDIC: Στα 100 δισ. δολάρια οι χρεοκοπίες τραπεζών μέχρι το 2013


FDIC: Στα 100 δισ. δολάρια οι χρεοκοπίες τραπεζών μέχρι το 2013

Πρόταση προκαταβολής των ασφαλίστρων των αποθεματικών από τις τράπεζες έκανε η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FDIC), με αποτέλεσμα τα επόμενα τρία χρόνια να έχουν τακτοποιηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών με το ανάλογο premium. Οι προκαταβολές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 45 δισ. δολάρια, ανέφερε η FDIC, ενώ αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί καθώς οι καταρρεύσεις τραπεζών μέχρι το 2013 τα 100 δισ. δολάρια.

reporter.gr

Australia Allows Claims Against Lehman


Australia Allows Claims Against Lehman

SYDNEY (Reuters) - An Australian court has ruled that local governments can pursue financial claims against collapsed U.S. investment bank Lehman Brothers in Australia and elsewhere, a firm that is funding the litigation said on Monday.

IMF (Australia) said the Federal Court ruled on Friday in favour of town councils and others which had lost money in collateralised debt obligations marketed and issued by Lehman, opening the door to legal claims to recover their losses.

However, the judgement does not set a precedent for the many other Lehman investors and creditors worldwide who are seeking hundreds of millions of dollars from the bankrupt bank's estate, said Susanna Khouri, investment manager at IMF.

"This does not have implications beyond Australian law. It is not going to be a precedent for creditors to other Lehman entities around the world," Khouri told Reuters.

The firm said in a short statement to the stock exchange that the court had found against the validity of a Deed of Company Arrangement which had prevented the councils and others from pursuing claims against Lehman entities and from pursuing payment under various insurance policies.

"IMF will now fund those councils and other parties in litigation to recover monies lost when they invested in collateralised debt obligations arranged, issued and promoted by those Lehman entities," the statement said.

IMF is representing about 60 clients.

Lehman's estate is facing a slew of claims from creditors worldwide, including bondholders, derivatives counterparties, states, towns and individuals.

Administrators of the London arm of Lehman Brothers said last month the claims it is handling against the collapsed Wall Street bank could total as much as $100 billion (63 billion pounds).

Lehman's demise a year ago brought the global financial system to the brink of collapse, and accountants and lawyers expect to have to work for years to sort out billions of dollars worth of assets left locked in its accounts.

About 35 councils in Australia invested A$25 million (13.6 million pounds) in Federation CDO, a long-term, synthetic instrument based on a list of 40 residential mortgage-backed securities linked to the U.S. subprime market, financial magazine the Government News said in a report in April.

The New York Times

AIG's Equity Value Fixed at $0.001 Per Share.


Robert Benmosche, the recently appointed CEO of American International Group, Inc. (NYSE: AIG), the failed insurance giant, has made headlines in recent weeks by promoting AIG's potential stock value and showing a certain bravado in remarks about government officials. An editorial from Reuters published September 22nd suggests that Benmosche "seems to act as if he has taken over a financial company that's simply made one or two bad decisions – not one that nearly brought the global economy to its knees."



AIG failed in total, and approximately 80% of its ownership was transferred to a US government trust for just half a million dollars, less than one tenth of a penny or approximately $0.001 per share. Its total enterprise value now approaches the highs induced by its accounting scandal and failure to disclose its unregulated sub-prime loss exposure. Thus at any price per share, much less its $46 closing price of yesterday, AIG's public shareholders are valuing AIG's 697,437,624 fully diluted shares at unsustainable prices. And as in the past, a lot of the blame falls on AIG's continued lack of transparency and questionable accounting practices combined with irresponsible stock promotion.


AIG's mispricing of a trillion dollars of sub-prime mortgages is the single largest cause of the global economic crisis. AIG’s failure marked the largest private sector loss in mankind's recorded history. Its equity was totally wiped out, multiple times. The question is not what, if anything, AIG's publicly traded common shares are worth, but whether AIG can service its debts.


Benmosche took over the AIG role in August 2009 after the departure of Edward Liddy, who took the role of CEO following the U.S. government's bail-out of AIG in the fall of 2008, which totaled $182 billion in commitments and now stands over $120 billion outstanding.


Mr. Liddy received annual compensation of $1 while working as AIG's CEO, and made remarks to the press that he would try to sell or spin off AIG's assets quickly in order to repay the government.


By contrast, Mr. Benmosche is receiving an annual salary of $7 million per year from AIG, consisting of $3 million in cash and "stock salary" of $4 million in fully vested common stock. Each year Benmosche is also eligible to receive up to an additional $3.5 million in common stock as an incentive award. Naturally Benmosche has indicated his personal interest in postponing asset sales, and has made remarks indicating he thinks there will be a residual value to the common equity of AIG after the company pays back the government.


Following a 1-for-20 reverse stock split this past June 30th, AIG's common stock fell to a low of $8.22 in July, and has since rallied to more than $50 per share following Benmosche's remarks.


Benmosche first made headlines for deciding to go on vacation immediately following his appointment to the AIG CEO post. Benmosche gave press interviews while vacationing at his villa in Dubrovnik, Croatia, in which he first commented that he believed AIG "will be able to pay back the government" and "to do something for our shareholders as well."


In an interview with Reuters the same week, Benmosche gave a tour of his villa, and spoke of his vineyards in the area. He referred to his compensation as "the bottom end of a competitive range," and that he was reaching out to former AIG CEO Maurice "Hank" Greenberg for help in managing AIG. Benmosche stated to Reuters, "…he [Greenberg] can help us with the solutions."


Greenberg was forced to resign from AIG in 2005 amid an accounting scandal. Within days of the news of Benmosche seeking 'help' from Greenberg, Reuters published an article stating that AIG and Greenberg had agreed to private arbitration in their unresolved legal disputes.


While Benmosche commented on 'doing something for our shareholders' and seeking help from Greenberg, AIG shares went from $24.55 at the close on August 18th to a high of $55.90 on August 28th.


Benmosche again made news on September 1st by saying he regretted negative comments made about New York Attorney General Andrew Cuomo. Benmosche had reportedly told AIG employees that Cuomo "doesn’t deserve to be in government" and that he had acted like a "criminal." Earlier in the year Cuomo issued subpoenas to obtain information from AIG about bonuses paid to employees in its financial products division, the division that sold credit default swaps linked to subprime mortgage CDOs.


On September 16th news reports appeared that Benmosche told the AIG board he should be allowed personal use of a corporate jet. The board reportedly denied the request.


Of the all the news stories to have significantly impacted AIG's stock price in recent weeks, the most questionable has been the statement by US Congressman Edolphus Towns discussing the Department of the Treasury and Federal Reserve Bank of New York's assistance to AIG. Towns is the chairman of the House Oversight and Government Reform Committee.


Towns' statement was in response to a proposal given by Hank Greenberg, who visited Towns in private. Towns stated, "I've directed the committee staff to take a look at Hank Greenberg's proposal to restructure the debt, because I think it is something to which we should give serious consideration."


The report of Towns statement appeared on the same day that the U.S. Government Accountability Office ("GAO") released a report on AIG, "Status of Government Assistance Provided to AIG." The GAO report states that AIG's ability to repay the government is "unclear at this time."


The day before reports of Congressman Towns' statement on AIG and the release of the GAO report, a report appeared in the New York Times that Congressman Towns was insisting that Bank of America executives could not assert attorney-client privilege in responding to questions from Towns' committee. The obvious question arising from this is why a Congressman who takes a stern stance against Bank of America executives would issue supportive comments about Greenberg's self-serving plan that can only cost taxpayers and increase their risk.


Reuters remarked at the oddness of Towns' statements, and notes that Towns once sat on the board of a subprime mortgage lender called MortgageIT. The writer went on to state, "The time for kowtowing to Greenberg must end. All this is doing is giving false hope to those investors who’ve been snapping up AIG's shares on the belief the insurer can turn itself around. AIG can't and it won't… AIG rightfully deserves to join Bear Stearns and Lehman Brothers on the ash heap of history."


The Reuters editorial urges "the Obama administration to oversee the dismantling of the failed insurance giant with all due speed."


What seems to be left out of the press coverage on AIG is the role that the AIG Financial Products ("AIG-FP") unit played in actually facilitating the subprime mortgage securitization market by selling credit default swaps. An article on Joseph Cassano, the former head of AIG-FP, appeared in Vanity Fair in August. The article states that AIG-FP "was the most receptive dumping ground for new risks created by big Wall Street firms." The article quotes one trader from AIG Financial Products stating, "I'm convinced that our input into the system led a substantial portion of the increase in housing prices in the U.S. We facilitated a trillion dollars in mortgages. Just Us."


The credit default swaps sold by AIG-FP allowed for the subprime market, and allowed investment banks to unload risk onto AIG and bankrupted its shareholders.


AIG's common shareholder equity and its public shareholders' ownership right to its economic value were wiped out. AIG exists today exclusively as a result of the taxpayer funding provided for the benefit of interests far greater than those of AIG's management or its day-trading shareholders. The GAO report clearly sets forth the controls imposed by the trust that controls AIG and its agreements with the Department of Treasury and those on the debts approved by the Board of Governors of the Federal Reserve System. These controls include prohibitions against lobbying by AIG or its agents and proxies seeking to improperly benefit from taxpayer property.

asensio.com

Άτακτη υποχώρηση μεγάλων τραπεζών

Άτακτη υποχώρηση μεγάλων τραπεζών


Αισθητή υποχώρηση των μεριδίων αγοράς των μεγάλων τραπεζών επέφερε η όξυνση του ανταγωνισμού σε δανειστικά και καταθετικά προϊόντα το 2009. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μερίδια αγοράς στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα επιτελεία των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, που προσπαθούν από τη μια να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και τους δείκτες κερδοφορίας τους και από την άλλη να περιορίσουν τη διαφυγή business προς τον ανταγωνισμό. Κερδισμένα από το διαμορφούμενο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον είναι τα 110 περίπου Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα αλλά και οι νέοι παίκτες που εισήλθαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, που αντιμετωπίζουν λιγότερες πιέσεις για το bottom line των λογαριασμών τους.

Χάνουν μερίδια στα δάνεια

Ενδεικτική των τάσεων που παρατηρούνται είναι η κατάσταση στις πιστώσεις, όπου οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν σημαντικές απώλειες μεριδίων παρά τα νέα προϊόντα που διοχετεύουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, την πρώτη θέση στις χορηγήσεις διατηρεί η Τρ. Κύπρου της οποίας ωστόσο το μερίδιο αγοράς περιορίστηκε τέλος Αυγούστου 2009 στο 23,27% από 23,65% τέλος Δεκεμβρίου 2008 (-0,4%).

Το μερίδιο της Marfin περιορίστηκε στο 15,47% από 15,70% τέλος του 2008 (-0,2%), ενώ το μερίδιο αγοράς της ΗΒ περιορίστηκε στο 6,88% από 7,08% (-0,2%) τον τελευταία μήνα του περασμένου χρόνου.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο μειώθηκε κατά 0,5% στο 7,97% από 8,48%.

Το μερίδιο των ΣΠΙ διαμορφώθηκε τέλος Αυγούστου 2009 στο 18,84% από 18,80% πέρσι.

Μερίδιο 1,5 ποσοστιαίων μονάδων απώλεσαν οι ξένες τράπεζες ενώ μικρή μείωση σημείωσε και το μερίδιο της USB.


Σημαντικά μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις κερδίζουν και οι ελληνικές τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Η Πειραιώς κατέχει το 0,86% της πίτας των χορηγήσεων από 0,66% που κατείχε το Δεκέμβριο του 2008 και η Eurobank το 4,95% από 2,27% που κατείχε πριν οκτώ μήνες, που οφείλεται εν μέρει σε ενδοομιλικές πράξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν στο τέλος Αυγούστου 2009 τα €56,9 δισ.

Αποφεύγουν πόλεμο για καταθέσεις

Οι απώλειες των μεγάλων τραπεζών είναι πιο έντονες στις καταθέσεις, όπου ο άτυπος πόλεμος που υπάρχει με τα ΣΠΙ εξακολουθεί να μένεται. Τα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών προτιμούν προς το παρόν να έχουν ελεγχόμενες απώλειες καταθέσεων παρά να δεχθούν το ψηλότερο κόστος καταθέσεων που είναι πρόθυμα να επωμίζονται τα ΣΠΙ. Τα στάση των τραπεζών ευνοεί και η ευχέρεια τιτλοποιήσεων δανείων που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και η επικείμενη, όπως φαίνεται, έκδοση ειδικών ομολόγων, που τους δίνουν ανάσες εναλλακτικής ρευστότητας, περιορίζοντας την εξάρτηση τους σε καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου περιόρισε το μερίδιο της στο 25,93% από 26,84% (-0,9%). Η Marfin περιόρισε το μερίδιο της στο 19,26% από 20,39% (-1,1%).

Αντίθετα, αύξηση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας που έφθασε το 9,91% από 9,41% το Δεκέμβριο του 2008.

Μείωση παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών: Από 10,24% περιορίστηκε σε 8,39%.

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς των ΣΠΙ στις καταθέσεις έφθασε το 21,25%, το ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών από 19,11% το Δεκέμβριο του 2008 (+2,1%).

Από τις ελληνικές τράπεζες, αύξηση 0,2% σημείωσε το μερίδιο της Πειραιώς στις καταθέσεις το οποίο έφθασε το 1,58% από 1,39% το Δεκέμβριο του 2008, ενώ αύξηση 1% σημείωσε και το μερίδιο της Eurobank φθάνοντας το 2,60% από 1,63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έφθασαν τέλος Αυγούστου τα €58 δισ.

stockwatch.com.cy
Share |