Wednesday, September 30, 2009

Ιαπωνία: Στο 1,8% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Στο 1,8% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Την παραγωγή τους αύξησαν οι Ιάπωνες βιομήχανοι για έκτο μήνα τον Αύγουστο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα αύξησης σε 12 χρόνια, καθώς οι έκτακτες δαπάνες των κυβερνήσεων διεθνώς αναζωπύρωσαν το παγκόσμιο εμπόριο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,8% τον μήνα που πέρασε μετά από αύξηση 2,1% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας στο Τόκιο. Οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψαν ότι η αύξηση της παραγωγής θα ήταν 1,8%.

Η παραγωγή ανάκαμψε από την κατάρρευση ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους, περιορίζοντας κατά το ήμισυ την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας. Η αύξηση της παραγωγής από τον Μάρτιο τόνωσε την απασχόληση και οδήγησε τις εταιρείες, όπως την Toyota Motor Corp. στην κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η ανατίμηση του γιέν [JPY=X] κατά 7% έναντι του δολαρίου το προηγούμενο τρίμηνο ίσως να περιόρισε την ανάκαμψη της παραγωγής. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota αυξάνουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό, περισσότερο από ό,τι στη χώρα τους, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις ζημίες από τη διαφορά των ισοτιμιών.

Τον περασμένο μήνα η Toyota είπε ότι θα κλείσει μία γραμμή συναρμολόγησης σε εργοστάσιό της στην Ιαπωνία το επόμενο έτος και θα αυξήσει την παραγωγή κατασκευής κινητήρων στο εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανίας αύξησε τον Αύγουστο την παγκόσμια παραγωγής της κατά 4,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η εσωτερική παραγωγή παρέμενε 23,8% χαμηλότερη.

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν οι ξένες αγορές της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε κατά 6,1% σε όγκο. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,6% και οι πωλήσεις της χώρας στην Ασία, αναρριχήθηκαν 10,2%.

naftemporiki

No comments:

Share |