Wednesday, September 30, 2009

Επιφυλακτικές δοκιμές στον κόσμο των IPO

Επιφυλακτικές δοκιμές στον κόσμο των IPO


Ωθούμενη από το ευρύ ράλυ της αγοράς, η αγορά για τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) είναι πυρετώδης και πολυάσχολη για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές θα ακολουθήσουν αμέσως κάθε νέα IPO που κάνει το ντεμπούτο της.

Η A123 Systems (AONE) ήταν μία από τις επτά IPO που κατέκλυσαν την αγορά την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότερες που έχουν γίνει σε μία εβδομάδα, από το 2007. Η πρόωρη επιτυχία της ΙΡΟ της A123 βοηθά να γίνει αντιληπτό γιατί τόσες πολλές εταιρείες βιάζονται να γίνουν εισηγμένες. Τέσσερις ακόμα ΙΡΟ είναι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα.

Μια νέα, καινοτόμα εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η A123 έχει συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν να επεκτείνουν τη γκάμα τους σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι μετοχές της A123 είχαν αρχικά ένα εύρος τιμών 8 με 9,50, αλλά υπήρχε τόσο πολύ ενδιαφέρον που οι μετοχές προσφέρονταν στα 13,50. Την πρώτη ημέρα της δημόσιας διαπραγμάτευσης στις 24 Σεπτεμβρίου, οι μετοχές έκλεισαν στα 20,29, ενισχυμένες κατά 50%.

Μια ενεργή αγορά ΙΡΟ

"Βλέπουμε πως οι πελάτες αρχίζουν να είναι πολύ ενθουσιασμένοι για την αγορά IPO-[με έναν τρόπο] που δεν ήταν για μήνες ή και χρόνια,” λέει Siler Brent, συνέταιρος στο Δικηγορικό Γραφείο Cooley Godward Kronish που βοηθά τις εταιρείες να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους για IPO.

Οι τρομακτικές συνθήκες της αγοράς κράτησαν τις εταιρείες μακριά από τις δημόσιες αγορές για τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά τώρα, λέει ο Tim Walker, αναλυτής της Hoover, η χρηματιστηριακή αγορά είναι σταθερή και οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης από τους επενδυτές. "Η εντύπωσή μου είναι πως υπάρχει άφθονο απόθεμα προσφοράς και ζήτησης,” λέει ο Walker.

Η πρόσφατη άνοδος των ΙΡΟ συνέπεσε με ισχυρή άνοδο για πολλές, πιο ριψοκίνδυνες μετοχές, μικρής καφαλαιοποίησης, λέει ο Διευθυντής Έρευνας της Canaccord Adams, Eric Ross. “Οι επενδυτές αναζητούν θέσεις για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους," λέει ο Ross.

Για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των επενδυτών, πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για ΙΡΟ στο μέλλον, λέει ο Siler. Τα μεγάλα ονόματα που εξετάζουν την πιθανότητα ΙΡΟ περιλαμβάνουν τα Ξενοδοχεία Hyatt, τον κολοσσό επεξεργασίας βόειου και χοιρινού κρέατος JBS Swift, και τη Banco Santander Brasil.

Αλλά αν εξετάσετε προσεκτικά την αγορά ΙΡΟ, οι συνθήκες δεν φαίνονται ευνοϊκές: όταν οι επενδυτές είναι ενεργοί, είναι επίσης και επιλεκτικοί.

Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου εξακολουθούν να δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για ΙΡΟ που σχετίζονται με επενδυτικά trust ακίνητης περιουσίας (REIT), για παράδειγμα. "Αυτά τα REITs ήταν καταστροφικά και θα συνεχίσουν να έρχονται και άλλα," λέει ο Scott Sweet, senior managing partner στην IPO Boutique. Αυτές οι επιχειρήσεις πωλούνται ως τρόπος για να βγεί κέρδος από προβληματικές τιμές στην αγορά ακινήτων, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες , λέει ο Sweet. "Κυνηγούν όλοι το ίδιο προβληματικό δολάριο."

Περισσότερες χρηματοοικονομικές φίρμες και εταιρείες real estate μπορεί να έχουν πρόβλημα στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, η σχετικά επιτυχημένη ΙΡΟ του διαχειριστή επενδύσεων Artio Global Investors (ART) θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι, λέει ο Sweet. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 5% την πρώτη ημέρα της συναλλαγής της Artio στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αλλά άλλες μεγάλες ΙΡΟ θα μπορούσαν κάνουν κάποιες εταιρείες που σκέφτονται πως τώρα πρέπει να γίνουν εισηγμένες να διστάσουν.

Δύσκολο ξεκίνημα για την Shanda Games

H Select Medical Holdings (SEM) εισήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου και αναγκάστηκε να προσφέρει λιγότερες μετοχές στην τιμή των 10, κάτω από την αρχική τιμή της από 11 έως 13.

Η Shanda Games (GAME) είχε μια ταραχώδη αρχή στην ΙΡΟ της στις 25 Σεπτεμβρίου. Η πολύ-αναμενόμενη κινεζική εταιρεία βίντεογκέιμ είδε τις μετοχές της να διαπραγματεύονται στα 12,50, το ανώτατο σημείο του αρχικού προσφερόμενου εύρους της. Αλλά η μετοχή διαπραγματεύονταν χαμηλότερα την πρώτη της ημέρα, κλείνοντας στα 10,75.

Αν και οι μετοχές της Shanda μπόρεσαν να ανακάμψουν, δεν ήταν μια ευοίωνη αρχή για τη μεγαλύτερη ΙΡΟ του έτους μέχρι σήμερα. Η Shanda είχε αυξήσει το μέγεθος της ΙΡΟ της σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Ο Sweet πιστεύει πως την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στην αγορά πάρα πολλές IPOs. Αυτό την έκανε μια ΄πολυσύχναστη΄ αγορά, παράλληλα με μεγάλο αριθμό δευτερευουσών προσφορών, όπου επιχειρήσεις που είναι ήδη εισηγμένες εκδίδουν νέες μετοχές για να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Όλο αυτό μπορεί να ήταν πάρα πολύ για μία εβδομάδα για τους επενδυτές, λέει.

Αυτή την εβδομάδα, αναμένονται τέσσερις ΙΡΟ.

Ορισμένες εταιρείες “ποιότητας”

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μια άλλη REIT, η Ladder Capital Realty Finance, που θα διαπραγματεύεται ως LCG, έχει προγραμματίσει το ντεμπούτο της.

Την 1η Οκτωβρίου, η Talecris BioTherapeutics (TLCR), μια βιοφαρμακευτική εταιρεία, σχεδιάζει να μπεί στο χρηματιστήριο. Και στις 2 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί ΙΡΟ για την Echo Global Logistics (ECHO), μια εταιρεία ναυτιλίας και μεταφορών εμπορευμάτων, και η Education Management Corp (EDCM), μια μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική εταιρεία.

Ο Sweet λέει πως οι Talecris, Echo Global Logistics και Education Management Corp. είναι όλες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας.

Αλλά οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ΙΡΟ γνωρίζουν ότι ένας καλός ισολογισμός ή τα ισχυρά κέρδη δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζονται για να είναι επιτυχής. Μια καλή ΙΡΟ χρειάζεται επίσης τύχη.

"Εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ίσως ακόμη ασταθείς," λέει ο Siler.

Και για αυτό υπάρχει βιασύνη για πολλές ΙΡΟ. Οι εταιρείες θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο όσο οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Αν υπάρχει κάτι που μας έχει διδάξει η αγορά τώρα, είναι πως το timing είναι το παν.

reporter.gr

No comments:

Share |