Wednesday, September 30, 2009

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για το ΑΕΠ

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για το ΑΕΠ


Συρρίκνωση 0,7% εμφάνισε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.



Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, στις προκαταρκτικές εκτιμήσει το υπουργείο έκανε λόγο για συρρίκνωση 1%, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 1,2%. Η αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο οφείλεται στην μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση των επιχειρηματικών δαπανών και των εξαγωγών και στην αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς το τέταρτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 5,4% και το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο 6,4%.



Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,9% ενώ οι δαπάνες για κατοικίες υποχώρησαν 23,3%. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,1% έναντι 5% των αρχικών εκτιμήσεων και οι εισαγωγές 14,7% έναντι 15,1%. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εμφάνισαν αύξηση 11,4% έναντι 11% των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα εταιρικά μετά φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 5,6% στα 1,031 τρισ, δολ. ενώ στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις το υπουργείο έκανε λόγο για αύξηση 7,5%. Σε ετήσια βάση τα εταιρικά κέρδη παρουσίασαν πτώση 19,2%.


Τέλος, οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν 9,6% έναντι 10,9% των αρχικών εκτιμήσεων.



capital.gr

No comments:

Share |