Wednesday, September 30, 2009

ΔΝΤ: Λέει στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα


ΔΝΤ: Λέει στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα έχει βελτιωθεί, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι λέει το ΔΝΤ, και μειώνει τις εκτιμήσεις του σε ότι αφορά τις διαγραφές των τραπεζών κατά 15% στα 3,4 τρισ. δολάρια, προειδοποιώντας ωστόσο πως η ανάκαμψη στις αναπτυγμένες χώρες θα είναι, περιορισμένη. Οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά, όπως σημειώνει το Ταμείο, μετά από τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις των Αρχών και τα εμφανή σημάδια βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας.

Στην περίοδο 2007 μέχρι 2010, οι διαγραφές των τραπεζών από τα «κακά» δάνεια θα αγγίξουν τα 2,8 τρισ. δολάρια διεθνώς, με το 1 τρισ. δολάρια να προέρχεται από τις ΗΠΑ, τα 814 δισ. δολάρια από την ευρωζώνη και τα 604 δισ. δολάρια από την Βρετανία.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως οι διαγραφές θα αγγίξουν τα 4 τρισ. δολάρια, και βασιζόταν σε μία μεθοδολογία η οποία δέχτηκε έντονη κριτική, και σήμερα δημοσίευσε τις νέες του εκτιμήσεις τονίζοντας ωστόσο πως εάν η ανεργία συνεχίσει να ενισχύεται, το ενδεχόμενο οι ζημίες των τραπεζών από τα δάνεια να αυξηθούν, είναι ανοιχτό. Βάσει της νέας μεθόδου υπολογισμού λοιπόν, οι ζημίες των τραπεζών από δάνεια και χρεόγραφα έφθασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 το 1,3 τρισ. δολάρια και οι νέες διαγραφές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 1,5 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2010.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους και να μην πληρώσουν μερίσματα. Οπως σημειώνει, τώρα που οι τράπεζες έχουν αρχίσει και βγάζουν κέρδη θα πρέπει να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους. Υπάρχει πάντα ο πειρασμός όταν υπάρχει επιστροφή στην κερδοφορία να αρχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους, όμως σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, η διατήρηση των κεφαλαίων είναι εξαιρετικά σημαντική.

reporter.gr

No comments:

Share |