Tuesday, July 28, 2009

SOS στον τουρισμό

SOS στον τουρισμό


Βαθύτερη από ότι ανέμενε η κυβέρνηση είναι η κρίση στην τουριστική βιομηχανία, με τη ψαλίδα των εσόδων να μεγαλώνει και να φθάνει επίπεδα, που αν συντηρηθούν, θα αφαιρέσουν €300-400 εκ. από το φετινό ΑΕΠ. Η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τα τουριστικά έσοδα, που μειώθηκαν ήδη κατά 23,6% ή €55 εκ. τον Ιούνιο, προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού έρχεται στην κρισιμότερη καμπή της σεζόν και μετά τη λήψη μέτρων για ανατροπή των δεδομένων.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ανησυχητικά. Πέρσι τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν το €1,8 δισ. αποτελώντας το 11% περίπου του κυπριακού ΑΕΠ. Αν τα φετινά έσοδα μειωθούν κατά 20%, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,35%.

Καθοριστικής σημασίας για το μέγεθος των απωλειών αναμένεται να είναι το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καθώς αντιπροσωπεύει τις μισές σχεδόν αφίξεις και τα μισά περίπου έσοδα.

Τουριστικοί φορείς μιλώντας στη StockWatch κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για μείωση 10% στις τουριστικές αφίξεις.

«Με βάση ιστορικά στοιχεία, το εξάμηνο του 2009 αντιπροσωπεύει το 40% των αφίξεων ολόκληρου του έτους και το 37% των εσόδων. Οι μήνες Ιούλιος – Αύγουστος - Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι καθοριστικοί για την πορεία του τουρισμού καθώς από μόνοι τους αποτελούν το 40% των αφίξεων και τα έσοδα το 40%-45%», σημείωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Φειδίας Καρής.

«Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη, εντούτοις εκτιμώ ότι δεν θα καταστεί δυνατή η συγκράτηση της μείωσης των αφίξεων κάτω του 10% και ίσως να τη ξεπεράσει, ενώ σημείωσε ότι η μείωση στα έσοδα αναμένεται να είναι από 5 μέχρι 8 εκατοστιαίες μονάδες πιο μεγάλη από τις αφίξεις. Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ μείωσης αφίξεων και μείωσης εσόδων είναι εντονότερη, ανέφερε ο κ. Καρής, από το Μάιο του 2009.

Σύμφωνα με τον κ. Καρή, την αρνητική κατάσταση προκαλεί το γεγονός ότι οι τουρίστες είναι πιο φειδωλοί στις δαπάνες τους, ενώ οι τουρίστες εκτός ευρωζώνης όπως είναι αυτοί που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, επηρεάζονται περαιτέρω από τη μείωση της αξίας των νομισμάτων τους.

Στην Κύπρο έρχονται ετησίως γύρω στα 2,4 εκ. τουρίστες. Το πρώτο φετινό εξάμηνο, οι αφίξεις περιορίστηκαν στα 0,9 εκ. παρουσιάζοντας μείωση 10,8%.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), Πόλυς Καλλής, ανέφερε ότι παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί εντούτοις αναμένεται η μείωση στις αφίξεις να συγκρατηθεί στο 8% και των εσόδων να ανέλθει περίπου στο 12%.

Τι λέει ο ΚΟΤ

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός επισημαίνει και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Πάνος Εγγλέζος, ανέφερε στη StockWatch ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία για ολόκληρο το έτος.

«Οι καταστάσεις είναι δύσκολες, εμείς τις παρακολουθούμε», σημείωσε. Ερωτηθείς αν η μείωση θα ξεπεράσει το 10%, ο κ. Εγγλέζος σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |