Tuesday, July 28, 2009

Σε υψηλό οχτώ μηνών οι ευρωαγορές

Σε υψηλό οχτώ μηνών οι ευρωαγορές


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ μηνών ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το αρνητικό "διάλειμμα" της Παρασκευής, εν μέσω της αισιοδοξίας που έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή μετά από εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2006.

Στο θετικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Γερμανία καθώς και η αύξηση του δείκτη leading indicators της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο GfK, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία για τον Αύγουστο ενισχύθηκε στις 3,5 μονάδες από 3,0 μονάδες τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones τοποθετούσαν τον δείκτη στις 3,0 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης των leading indicators για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο στις 95,9 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα το Conference Board. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, μετά την αύξηση κατά 1,7% το Μάιο και κατά 1,6% τον Απρίλιο. Ο δείκτης, τον οποίο συνθέτουν αρκετές εκτιμήσεις και αποτελέσματα ερευνών, είναι σχεδιασμένος να δείχνει σημεία καμπής στον οικονομικό κύκλο. Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 4,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009, μετά την πτώση σε ποσοστό άνω του 15% το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2007 και Δεκεμβρίου 2008.

Ωστόσο, σε ιστορικά χαμηλά εμφανίστηκε η προσφορά χρήματος Μ3 τον Ιούνιο καθώς ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης επιβράδυνε περαιτέρω, τονίζοντας τα σοβαρά χρηματοδοτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο 1,5% τον Ιούνιο από 1,8% το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου υποχώρησε σημαντικά στο 2,8% τον Ιούνιο από 4,4% το Μάιο.

Στο ταμπλό, ο δείκτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,3% στις 910,10 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε και τις 915,75 μονάδες καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3%, διευρύνοντας τα κέρδη του από την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης έφτασε τις 220,21 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου. Ο Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,63%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,72%.

Σε επίπεδο περιφερειακών δεικτών ο FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +0,21%, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,42%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο +0,18%.

Ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,47%, ο ελβετικός SMI σημείωσε άνοδο 0,24%, ενώ στο Μιλάνο ο MIB 30 κέρδισε 0,92%.

Στο ταμπλό ανοδικά κινήθηκαν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, με την τιμή του πετρελαίου να αιωρείται πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το Φεβρουάριο, που αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Οι μετοχές των BP, ENI, Royal Dutch Shell και StatoilHydro ενισχύθηκαν σε ποσοστό από 0,8% έως 2,1%.

capital.gr

No comments:

Share |