Tuesday, July 28, 2009

Καμπανάκι διοικητή για ελλείμματα 2011

Καμπανάκι διοικητή για ελλείμματα 2011



Τις ανησυχίες του για τη χειροτέρευση της πορείας των δημόσιων οικονομικών τόνισε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, στη διάρκεια συνάντησης με τους επιχειρηματίες, κρούοντας ταυτόχρονα το καμπανάκι για την αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων λόγω της έλλειψης στοχευμένων μέτρων και αύξησης των εξόδων της κρατικής μηχανής. Ο κ. Ορφανίδης είχε το πρωί συνάντηση με επιτελείο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο εξέθεσε τους προβληματισμούς του για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τις ανησυχίες του για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης και όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ΚΤ, κατά τη συνάντηση ο κ. Ορφανίδης είπε στους επιχειρηματίες ότι αν και η οικονομική κρίση επηρέασε με κάποια χρονική καθυστέρηση την Κύπρο, εντούτοις, λόγω της έλλειψης στοχευμένων μέτρων και αύξησης των κρατικών εξόδων, η Κύπρος εισήλθε για τα καλά σε πορεία οικονομικής κρίσης με ορατό τον κίνδυνο το 2009 να κλείσει με μηδενική ανάπτυξη, ενώ προέβλεψε ότι η χειροτέρευση της οικονομίας θα συνεχίσει και το 2010 και 2011.

Ο κ. Ορφανίδης μιλώντας στην ηγεσία του ΚΕΒΕ έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη συγκράτησης των δημόσιων δαπανών ώστε να μη ξεφύγει από τον έλεγχο το δημόσιο έλλειμμα. Τάχθηκε ακόμη εναντίον της πρόσληψης των 1083 δημόσιων υπαλλήλων, διευκρινίζοντας ότι αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε προσωρινά μέτρα για αναχαίτιση της ανεργίας όπως για παράδειγμα προσωρινές προσλήψεις για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα αναθέρμαναν την οικονομία, θα τον έβρισκαν σύμφωνο.

Δεν συμφωνεί όμως, όπως μας μετέφερε ο κ. Μαυρομμάτης και επιβεβαίωσε η ΚΤ, με αύξηση της κρατικής μηχανής που θα επιβαρύνουν μακροχρόνια τα δημόσια οικονομικά. Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ότι το 2011 όταν οι οικονομίες των άλλων χωρών θα ανακάμπτουν οι οικονομικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας θα βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο τους.

Όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, επανάλαβε την πάγια θέση του για άντληση φθηνής και μακροχρόνιας ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, ένα μέτρο το οποίο υιοθετεί και το ΚΕΒΕ, ανέφερε ο κ. Μαυρομματής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΚΤ που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους του χρήματος προς όφελος όλων των παραγόντων της οικονομίας.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |