Tuesday, July 28, 2009

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα ο S&P Case-Shiller

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα ο S&P Case-Shiller


Σε χαμηλά πολλών ετών συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του δείκτη S&P Case-Shiller για το Μάιο έδειξαν συρρίκνωση των απωλειών για τέταρτο διαδοχική μήνα και άνοδο των τιμών σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τριών ετών.

Οι 16 από τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές εμφανίζουν πτώση άνω του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τα μέσα του 2003.

Ο David M. Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής του δείκτη, ανέφερε ότι ο ρυθμός της πτώσης επιβράδυνε περαιτέρω το Μάιο. "Αν και ορισμένοι δείκτες δείχνουν σημάδια ζωής στην αμερικανική στεγαστική αγορά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ετήσια βάση οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν πτώση 17% κατά μέσο όρο σε όλες τις μητροπολιτικές περιοχές και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο πριν δούμε κάποια σημαντική ανάκαμψη των τιμών".

Μέχρι το Μάιο, ο δείκτης των 10 μεγαλύτερων πόλεων υποχωρεί σε ποσοστό 33% από τα υψηλά που σημείωσε στα μέσα του 2006, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων πόλεων σημειώνει πτώση 32%. Ωστόσο οι δύο δείκτες κατέγραψαν τη πρώτη μηνιαία άνοδο σε διάστημα 34 μηνών.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησαν 17% το Μάιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και σημείωσαν άνοδο 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές επίσης υποχώρησαν 17% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο.

Συνολικά 13 περιοχές ανακοίνωσαν μικρή άνοδο των τιμών για το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τέσσερις από τις συνολικά 20 γνώρισαν μικρότερη πτώση των τιμών.

capital.gr

No comments:

Share |