Tuesday, July 28, 2009

Fitch: Πιο αργή η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Fitch: Πιο αργή η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τα σοβαρότερα προβλήματα στο μέτωπο της ρευστότητας τα αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και όχι ο αμερικάνικος, τονίζει σε νέο report της η Fitch, σημειώνοντας πως οι προοπτικές των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ πιο ανησυχητικές. Σύμφωνα με τον διεθυντή της Fitch Solutions, κ. Thomas Aubrey, τους τελευταίους τρεις μήνες, το χάσμα μεταξύ της ρευστότητας των CDS του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει περιορισθεί σημαντικά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται, τελικά δεν θα είναι συγκχρονισμένη σε όλες τις περιοχές. Χθες, ο δείκτης European financial CDS liquidity index της Fitch έκλεισε στο 10,18 για την Ευρώπη και στο 10,43 για τις ΗΠΑ. Είναι εμφανές πως το χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά και πως οι αμερικάνικες τράπεζες ανακάμπτουν ταχύτερα από τις ευρωπαϊκές.

Ανίθετα, όπως υπογραμμίζει οκ. Aubrey, ενώ κάποια χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η εικόνα της ρευστότητας του κλάδου σήμερα δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα πως ο αντίκτυπος της χρημαοτοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ έχει αρχίσει και χαλαρώνει σημαντικά.

Ομως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. «Oι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα έχουν μεγαλύτερο στρες ρευστότητας από ότι οι αμερικάνικες» όπως επισημάινει ο κ. Aubrey.

Σύφωνα μe την Fitch, οι General Electric Capital Corp., Macy's και TelMex είναι οι εταιρείες με την μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ την καλύτερη εικόνα ρευστότητας στην Ευρώπη έχουν ο Rhodia SA, OJSC Gazprom και Continental AG.

reporter.gr

No comments:

Share |