Tuesday, July 28, 2009

Ελληνική: Δάνεια πέραν των 100 εκ. για μικρομεσαίες

Ελληνική: Δάνεια πέραν των 100 εκ. για μικρομεσαίες

Λευκωσία: Δάνεια ύψους €116 εκ. θα παραχωρήσει η Ελληνική Τράπεζα προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 10 Ιουλίου 2009. Με τη συμφωνία αυτή η Ελληνική Τράπεζα έχει εξασφαλίσει €28 εκ. για την Κύπρο και €30 εκ. για την Ελλάδα και αντίστοιχα ποσά θα δανείσει η Τράπεζα από δικά της κεφάλαια.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε διάσκεψη τύπου ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Γλαύκος Μαύρος, «με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσουμε μέσω της συμφωνίας αυτής, μάς δίνεται πλέον η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μας, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Ο κ. Μαύρος επεσήμανε ότι η πρωτοποριακή προσέγγιση της Ελληνικής Τράπεζας είναι να χρησιμοποιήσει τα δάνεια που εξασφάλισε για να στηρίξει όχι μόνο τις κυπριακές αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις – πελάτες μας», πρόσθεσε ο κ. Μαύρος, «αλλά και γενικότερα ο επιχειρηματικός μας κόσμος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας είναι πάντοτε δίπλα τους σε κάθε επιχειρηματικό τους βήμα, ιδιαίτερα σε καιρούς δύσκολους για τις ίδιες αλλά και την οικονομία».

Ο κ. Μαύρος επεσήμανε ότι με τις χρηματοδοτικές αυτές διευκολύνσεις η Ελληνική Τράπεζα θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, μιας πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει και τη δική μας οικονομία. Τα νέα αυτά δάνεια θα προσφέρονται με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που προσφέρονταν μέχρι σήμερα.

Σκοποί δανειοδότησης

Παρουσιάζοντας τους σκοπούς και τους όρους χρηματοδότησης των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Διευθυντής του Τομέα Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ευριπίδου ανέφερε ότι τα δάνεια θα παραχωρούνται:
• Για αγορά ακίνητης περιουσίας και επέκταση για ίδια χρήση των εταιριών (κτηρίων ή εξοπλισμού) εκτός από αγορά γης (εκτός κι αν θεωρείται απαραίτητη για την επένδυση).
• Για επένδυση σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη, ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου καθώς επίσης και κτίσιμο δικτύου διανομής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Για μόνιμες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που απαιτούν τουλάχιστον διετή περίοδο χρηματοδότησης για σκοπούς ανάπτυξης εργασιών.

Τομείς που εξαιρούνται

Οι τομείς που εξαιρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι:
• Παραγωγή όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικού ή αστυνομικού υλικού ή/ και υποδομής καθώς και εφοδιασμός ή υποδομή που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις ελευθερίες (π.χ. φυλακές, σωφρονιστικά ιδρύματα κτλ).
• Τυχερά παιγνίδια ή σχετικός εξοπλισμός με αυτά.
• Παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση καπνών.
• Δραστηριότητες που αφορούν χρήση ζωντανών όντων για πειραματικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.
• Δραστηριότητες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ο οποίος δεν αντισταθμίζεται.
• Τομείς που θεωρούνται ηθικά και δεοντολογικά επίμαχοι, όπως ανθρώπινη κλωνοποίηση.
• Αγορά και ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας (συμπερ. γης για σκοπούς καλλιέργειας).
• Εταιρείες οικονομικών χρήσεων ομίλων καθώς και εταιρίες leasing.

Κριτήρια επιλογής ΜΜΕ

Ανάμεσα στα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επιλογή των ΜΜΕ που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
• Oι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να είναι αυτόνομες και με προσωπικό λιγότερο από 250 εργαζομένους.
• Αυτόνομη επιχείρηση θεωρείται, μεταξύ άλλων, εκείνη που λιγότερο από 25% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει σε άλλη εταιρεία ή εάν το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει σε ποσοστό πέραν του 25% σε άλλη εταιρεία, τότε ο Όμιλος δεν πρέπει να εργοδοτεί πάνω από 250 άτομα.

Το δάνειο από την ΕΤΕπ προνοεί τη διάθεση του ποσού μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας.

Σχέδιο Ελληνικής Τράπεζας

Το Σχέδιο της Ελληνικής Τράπεζας προνοεί επιτόκιο με βάση Εuribor 6 μηνών και περιθώριο από 1,90% (ανάλογα με την πιστοληπτική διαβάθμιση του πελάτη και εξασφαλίσεις). Το ύψος των δανείων από την Ελληνική Τράπεζα θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των €200.000 και στο μέγιστο ποσό των €600.000. Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων κυμαίνεται από 2 μέχρι 12 χρόνια και η περίοδος χάριτος ανέρχεται στα δυο χρόνια. Το ποσό από την ΕΤΕπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων που έχουν εγκριθεί 6 μήνες πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι πελάτες της Τράπεζας μπορούν να αποτείνονται στα Κέντρα Επιχειρήσεων και στα Κέντρα Μεγάλων Επιχειρήσεων για αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται σύμφωνα με τη δανειοδοτική πολιτική της Τράπεζας και τους Κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση.

Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου, στόχος της χρηματοδότησης αυτής είναι να εξυπηρετηθεί σημαντικός αριθμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις οποίες η Τράπεζα θέλει να προσφέρει χαμηλότοκη πηγή χρηματοδότησης μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής.

philenews.com

No comments:

Share |