Monday, July 20, 2009

Μουδιασμένοι οι λογιστές

Μουδιασμένοι οι λογιστές


Πιέσεις στις εργασίες του λογιστικού κλάδου συνεχίζει να ασκεί η οικονομική επιβράδυνση επηρεάζοντας τις διεθνείς εργασίες των μεγάλων λογιστικών γραφείων και μειώνοντας τις προσλήψεις νέων στελεχών στον κλάδο. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του κλάδου θα είναι περιορισμένη φέτος, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για συρρίκνωση των εργασιών μέχρι και 30%.

Η κάμψη είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών, λόγω της κρίσης που υπάρχει στη ρωσική αγορά και κατ’ επέκταση της ροής νέων εταιρειών προς την Κύπρο.


Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Νίκος Συρίμης, «όσον αφορά το λογιστικό επάγγελμα, μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των εγγραφών των νέων εταιρειών στον έφορο εταιρειών που επηρεάζει αρκετά το δικό μας χώρο». «Η πτώση», τόνισε, «είναι μεγαλύτερη στις εγγραφές ξένων εταιρειών».

«Η ανάπτυξη στο λογιστικό κλάδο θα είναι μειωμένη φέτος σε σχέση με άλλα χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο βαθμός επηρεασμού του κύκλου εργασιών», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι αναμένονται και μειωμένες προσλήψεις όσον αφορά την εκπαίδευση νέων ατόμων στο λογιστικό κλάδο.

Γνώστες του θέματος κάνουν λόγο για μείωση του κύκλου εργασιών στο λογιστικό επάγγελμα μεταξύ 20% και 30%. Επισημαίνουν, όμως, ότι κάποιες ελεγκτικές εταιρείες ίσως να καταγράψουν αύξηση, λόγω απόκτησης νέων μεγάλων πελατών.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη φετινή πορεία του λογιστικού κλάδου, τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη για τις εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο είναι ενδεικτικά των τάσεων που περιγράφει ο κ. Συρίμης, ιδίως στις διεθνείς υπηρεσίες.

Οι εγγραφές μειώθηκαν το εξάμηνο του 2009 κατά 45% στις 7.445 από 13.546 το εξάμηνο του 2008. Τον Ιούνιο οι αιτήσεις για εγγραφές μειώθηκαν κατά 41,9% στις 1237 από 2.130 τον Ιούνιο του 2008, συνεχίζοντας την έντονα πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |