Monday, July 20, 2009

ΗΠΑ: Αργή ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο

ΗΠΑ: Αργή ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να μετριάζεται, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει τερματιστεί, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της National Association for Business Economics, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα «προσφέρει νέες ενδείξεις ότι η αμερικανική ύφεση περιορίζεται, αλλά λίγα σημάδια για άμεση ανάκαμψη», ανέφερε η Σάρα Τζόνσον, ανώτατο στέλεχος της IHS Global Insight, η οποία βοήθησε στην ανάλυση της έκθεσης.

«Η βιομηχανική ζήτηση εξακολούθησε να υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο του 2009, αλλά το φάσμα της μείωσης έχει συρρικνωθεί αισθητά από τα τέλη του 2008, εντείνοντας τις προσδοκίες για σταθεροποίηση το δεύτερο εξάμηνο», τόνισε.

Στην έκθεσή της η NABE διαπιστώνει σταθεροποίηση της ζήτησης, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό των συνολικά 102 ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα.

Ο δείκτης της ζήτησης υποχώρησε στις -5 μονάδες από -14 μονάδες που ήταν στην έρευνα του πρώτου τριμήνου και -28 μονάδες που ήταν το τέταρτο τρίμηνο.

Μεταξύ των τεσσάρων βασικών τομέων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έδειξαν την ισχυρότερη ζήτηση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +15 μονάδες. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στον κλάδο μεταφορών, εταιρειών κοινής ωφελείας, πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, η πλειονότητα των οικονομολόγων «βλέπει» επιστροφή στην ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, αν και εκτιμά ότι αυτή θα είναι αργή.

Στην έρευνα του ΝΑΒΕ διαπιστώνεται επίσης ότι η εταιρική κερδοφορία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός συρρίκνωσης των κερδών εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε.

naftemporiki

No comments:

Share |