Monday, July 20, 2009

Βρετανία: Προκλητικά τα μπόνους των μελών δ.σ.

Βρετανία: Προκλητικά τα μπόνους των μελών δ.σ.

«Χρυσές» δουλειές εξακολουθούν να κάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων μεγάλων εταιρειών της Βρετανίας, παρά τους κλυδωνισμούς που συνταράσσουν τις αγορές μετοχών, σύμφωνα με την έρευνα της Income Data Services (IDS) για τις απολαβές σε επίπεδο διοίκησης.


Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των αποδοχών που λαμβάνουν τα μέλη δ.σ. προέρχεται από μπόνους απόδοσης, τα οποία μειώθηκαν μόλις κατά 25% εντός του 12μήνου που έληξε τον Απρίλιο –ενώ ο FTSE 100 [.FTSE] το ίδιο διάστημα κατέγραψε απώλειες 38%.


Οι αναθεωρημένες συμφωνίες φαίνεται πως καλά κρατούν, παρά τις πρωτοφανείς προσπάθειες των μετόχων να χαλιναγωγήσουν τις αδικαιολόγητες αμοιβές που λαμβάνουν τα διοικητικά συμβούλια εν μέσω μίας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας.

Την εβδομάδα που πέρασε, αίσθηση προκάλεσαν οι «ψήφοι διαμαρτυρίας» των μετόχων ενάντια στις συμφωνίες που καθορίζουν τις απολαβές των μελών δ.σ. σε τρεις εταιρείες του FTSE 100.

Στην BT Group, οι ψήφοι διαμαρτυρίας –στις οποίες περιλαμβάνονται οι ψήφοι «κατά», τα λευκά και η «ενεργός αποχή»– ανήλθαν στο 17% των συνολικών ψήφων. Εξίσου υψηλά ποσοστά σημειώθηκαν στις εταιρείες Icap και Experian, με 12% και 19% αντίστοιχα.

Το 40% των επενδυτών στην Cable and Wireless είτε καταψήφισαν τα πακέτα αποδοχών των μελών δ.σ. είτε απείχαν από την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

naftemporiki

No comments:

Share |