Monday, July 20, 2009

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ4 τον Ιούνιο

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ4 τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Η προσφορά χρήματος στη Μ. Βρετανία συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, διαμορφούμενη στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δείκτης προσφοράς χρήματος M4 συρρικνώθηκε κατά 3,2 δισ. λίρες τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 0,2% σε σύγκριση με το Μάιο όταν αυξήθηκε κατά 3,7 δισ. λίρες.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ4 αυξήθηκε κατά 14,2%- λιγότερο από την ενίσχυση κατά 16,7% το Μάιο ενώ καταγράφει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνσης. Ο ρυθμός αύξησης των χρηματοδοτήσεων Μ4 επίσης περιορίστηκε στο 8,5% σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμού αύξησης 11,1% το Μάιο.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας για την προσφορά χρήματος έχουν τον τελευταίο καιρό δεχτεί πλήγμα από παράγοντες που σχετίζονται με την πιστωτική κρίση, καθιστώντας την ανάλυση του κλάδου η οποία βασίζεται στα ενημερωμένα στοιχεία πιο αξιόπιστη ένδειξη, ωστόσο η πτώση της προσφοράς χρήματος θα ενισχύσει την άποψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.

Η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας εξέπληξε τους αναλυτές και τους επενδυτές κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου όταν αποφάσισε να μην επεκτείνει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της οποίας αγοράζει δημόσιους και εταιρικούς τίτλους αξίας 125 δισ. λιρών. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας σημειώνουν από τότε ότι πιθανώς δεν εγκαταλείπεται η εν λόγω πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα είχε προηγουμένως εκφράσει την αισιοδοξία της ότι τα στοιχεία για την προσφορά χρήματος θα αρχίσουν να αντανακλούν την επίδραση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε το Μάρτιο.


capital.gr

No comments:

Share |