Monday, July 20, 2009

Γερμανία: Πτώση 4,6% στις τιμές παραγωγού τον Ιούνιο

Γερμανία: Πτώση 4,6% στις τιμές παραγωγού τον Ιούνιο

Επιτάχυνση του αποπληθωρισμού διαπιστώθηκε τον Ιούνιο στις τιμές “στις πύλες των εργοστασίων” της Γερμανίας, καθώς σημείωσαν την μεγαλύτερη υποχώρηση από τον χειμώνα του 1986 σε ετήσια βάση.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία περιορίστηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο ενώ υποχώρησαν κατά 4,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Τα στοιχεία είναι χειρότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση 0,4% και ετήσια πτώση 4,3%. Επίσης, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 1986, όταν οι τιμές "στις πύλες των εργοστασίων" σημείωσαν πτώση 4,6%.

Ο περιορισμός των τιμών στις πύλες των γερμανικών εργοστασίων οδηγούν εξάλλου σε πτώση των τιμών στα καταστήματα, ωφελώντας τους καταναλωτές.

Εξαιρουμένων των ενεργειακών τιμών, οι οποίες ενδέχεται να εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος από τον Μάιο ενώ υποχώρησε 2,9% από τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

capital.gr

No comments:

Share |